Pretraga

Kratka horor priča: Četiri faze nošenja maske

A- A+

Zamislite da živite u vrijeme pandemije. Ograničena su vam druženja, zatvoreni su sva mjesta na kojima se inače družite s ljudima i povrh svega, cijelo vrijeme morate nositi nekakve krpe po licu. Zamislite samo taj horor.

foto: Unsplash

Nakon godinu dana što živimo ovaj horor, čovjek bi pomislio da smo se već naviknuli. No nismo. Možda smo se naviknuli sjetiti da moramo ponijeti masku kada izlazimo iz kuće (mada je i to upitno), ali sasvim sigurno se nismo naviknuli na ovaj novi režim. Svi nestrpljivo čekaju kraj ove noćne more, no on se ne bliži.

Naprotiv, situacija kao da stagnira već mjesecima, uz lagano pogoršavanje s vremena na vrijeme. Malo smo u školama i na fakultetima, malo smo doma. I tako u krug. Jedino na što smo se naviknuli jest da se nemamo na što naviknuti – napokon se prilagodimo nečemu i onda se situacija promijeni.

Zaista, jedina konstanta u posljednjih godinu dana jest ta da manijakalno dezinficiramo ruke i nosimo maske. Ah, da. Maske. Bilo da nosite medicinsku ili platnenu, znamo da nije ugodno. Nekima smeta sama ideja nošenja maske, druge stežu uši, a trećima koža ispod divlja. Neugodno ih je nositi, no manji je problem nositi ih, negoli zaraziti se, ili još gore – širiti zarazu.

I dalje nam je to grozno i ne volimo ih. Najljepše nam je biti na otvorenom ili doma, jer to su jedina mjesta gdje nema potrebe za nošenjem maski. Sva ostala mjesta, preplavljena su maskama – vidite ih na podu, na licima, na rukama, u džepovima, u izlozima… Svugdje su. Ne možete ih izbjeći.

No, teško je uopće govoriti o tome koliko su maske teške ili ne, sve dok ih ne nosite bez prestanka na nekoliko sati. Kako to onda izgleda?

Izdvojeni članak

Jednostavan trik kojim ćete spriječiti razmazivanje ruža pod maskom

Prva faza

Prije svega, smeta vam to što nešto imate na licu. Smeta vam dok žvačete žvakaću, smeta vam dok pokušavate pričati, smeta vam i kad samo dišete. Tko voli imati nešto po licu? Apsolutno nitko. Najgore je kada vam kojim slučajem počne curiti nos. A šanse da vam nos počne curiti su velike zato što iz nekog razloga, uvijek vam curi nos pod maskom.

Zaista želite maknuti masku, pogotovo u onom trenutku kad vam se čini kao da ne možete doći do daha. Naravno da to nema veze s time što imate masku jer ona vam ne priječi disanje, već vam se to samo čini, od silne panike. Jedino gore od toga jest kada recimo stavite masku na lice, a ona ima neki neugodan miris. E to onda sasvim sigurno dobro osjetite.

Druga faza

Nakon nekog vremena, u potpunosti zaboravite da imate masku. S jedne strane, to je pozitivno zato što ne osjećate više smetnje, ali zato se zanesete. Je li vam se barem jednom dogodilo da ste pokušali napuhati balon od žvakaće, dok ste imali masku na licu? Ili recimo da ste krenuli popiti nešto, a zaboravili ju maknuti s lica?

Zanimljive su to situacije, i sasvim sigurno smiješne priče, ali isto tako mogu zaista biti nezgodne. Recimo, da zaboravite skinuti masku kada idete popiti vodu i onda se cijeli zalijete, zaista će doći do neugodne situacije. Ili recimo kada idete maknuti slušalice pa ih samo potegnete (jer ste lijeni) i onda dođe do toga da usput skinete i masku? Ili ju i pokidate? Prelijepo.

Treća faza

Napokon, dolazi i do treće faze. Nekad se ova faza preskoči, no ako nosite masku nekoliko sati, onda je neizostavna. Naravno, riječ je o najgoroj fazi koju bi svi izbjegnuli da mogu, no nažalost često to nije opcija. Ukratko, ovo je ona faza kada vam je već muka od nošenja maske i zaista ju samo želite otkinuti s lica.

Počinje vas smetati na nekoliko fronta: prije svega – uši. Ovisno o tome koliko je stegnuta, boljet će vas uši. I to dosta, osjećat ćete već kako vam počinju pulsirati. Nos vas svrbi, osim što vam i curi, naravno. I žalite jer ste odlučili pojesti nešto prije nego što ste stavili masku, posljednjih nekoliko sati ‘uživate’ baš u tim mirisima i ne, nije nimalo ugodno.

Četvrta faza

Napokon ste skinuli masku i možete normalno pričati i disati. No, nakon nekog vremena, upravo zato što ste se naviknuli imati masku, zaboravite da ju više nemate. Odjednom počnete raditi neke čudne grimase, uvjereni da imate masku i da samo vi to vidite. Nakon predugo vremena shvatite što ste napravili i umrete od sramote.

Kratka horor priča: Četiri faze nošenja maske
Share via
Copy link
Powered by Social Snap