Pretraga

Kratka horor priča: Glupa pjesma vam je zapela u glavi

A- A+

Kada ste posljednji put bili mučeni? Počinjemo ovaj put odmah s pričom, nema vrćenja u krug i izbjegavanja teme – kada ste posljednji put bili mučeni? Ne mislimo samo na situacije kada bi vam netko drugi nanosio fizičku bol, već kada biste i sami sebi nanosili bol. Na primjer, kada vam vaš mozak bez prestanka vrti refren jedne te iste, grozne i glupe pjesme. Danima.

foto: Pexels; David Garrison

Uveli smo vas u priču i jasno je o čemu se radi – najveći horor dana jest upravo ona pjesma koja vam je u glavi i ne možete ju izbaciti. Unaprijed se ispričavamo, zato što su vrlo velike mogućnosti da ćete se čitajući ovaj tekst sjetiti neke takve pjesme (koje ste se jedva uspjeli riješiti) i ponovno proživljavati tu situaciju.

Šalu na stranu, koliko god ovo bilo pretjerano, istina je da je zaista teško živjeti i funkcionirati kada vam se u glavi vrte jedna te ista dva takta. Nekad se dogodi da ni ne znate koja je pjesma u pitanju, a kada i znate – znate vrlo vjerojatno samo kako zvuče ta dva takta. I teško je odlučiti je li teže kada znate riječi ta dva takta, ili kada vam se samo melodija vrti u glavi.

Ipak, upravo je to odlika hitova: lagana i površna glazba gdje tekst pada u drugi plan, a upravo su lake note i ta dva takta ono što dolazi do izražaja. Najčešće su u pitanju pjesme koje se puštaju na (lošim) radijskim postajama i nekoliko puta dnevno – kako bi se pobrinuli da zaista čujete te pjesme, i da ih stalno čujete.

To nije teško postići, zato što jednom kad vam refren uđe u glavu, on je s vama stalno. I kad perete suđe, tu je. I kad peglate robu, tu je. I kad se vozite tramvajem/busom, kada razgovarate s nekime dosadnim, kada pjevate pod tušem (tu melodiju, logično), ali i kad pokušavate napraviti nešto smisleno sa svojim životom.

Nije toliko neobično da vam pjesma zapne u glavi, ali koliko često se to zapravo događa? Ustvari i ne toliko. Naravno, imate dane kad vam se neka pjesma vrti po glavi, pa ako ćete nešto slušati, vjerojatno ćete to staviti. No, koliko često vam se dogodi da vam pjesma baš zapne u glavi i ne izlazi? Da nije možda u nekim stresnim i bitnim situacijama?

Pažnja preusmjerena na pjesmu

Recimo, pripremate najteži ispit godine. Logično, slušate neku glazbu. Vrlo vjerojatno slušate neku ‘glupu’ glazbu, u nadi da će dobro poslužiti kao neprimjetna buka. Naravno, događa se to da se sva vaša pažnja preusmjerava na glazbu i apsolutno se ne možete skoncentrirati ni na što, osim na glazbu.

Uzimate kratku pauzu koju provodite pjevajući i plešući, ili u nekom drugom pokretu. Ako ništa, ustali ste se sa sjedalice i napravili krug po sobi ili do kupaonice. Vraćate se kroz desetak minuta i planirate sjesti i krenuti učiti. Odlučili ste ovaj put ne upaliti glazbu jer ste shvatili da vam čini više loša nego dobra. Ali, nije to sad toliko lako.

Sjedate za stol, spremni dati ne sve od sebe, već i još malo više. Razmišljate o tome kako vi to možete i kako ćete apsolutno dati taj ispit. Samo je potrebno sada još malo stisnuti i ne razmišljati ni o čemu osim o tom ispitu i bit će to super. Ugasili ste Internet na mobitelu, a na laptopu su vam otvorene samo stvari za faks.

Otišli ste korak dalje

Čak ste zatvorili vrata od sobe i sami učite. Otišli ste korak dalje i napravili planove za nakon učenja, kako biste imali i dodatnu motivaciju za učiti (jer položeni ispit nije dovoljno, znamo). Ali, samo jedna stvar vas koči – ta glupa pjesma! Kako se fokusirati na gradivo (ma koje god bilo u pitanju), kada vama u pozadini cijelo vrijeme sviraju tri ista takta?

Je li uopće potrebno naglasiti da je u većini slučajeva ta pjesma neka od hitova ABBA-e, teška cajka ili jingle koji ste samo čuli da se vrti u pozadini neke reklame? Pa sad kad smo sve ovo ponovili… Kada ste posljednji put bili mučeni?

Kratka horor priča: Glupa pjesma vam je zapela u glavi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap