Pretraga

Kratka horor priča: Ono kad ideš kupovati božićne poklone

A- A+

Prosinac je vrijeme darivanja, blagdani su vrijeme darivanja, praznici su vrijeme darivanja… Ma kako god probali okrenuti to, koliko god se trudili promijeniti situaciju, ne možete pobjeći od činjenice da je prosinac mjesec u kojem ćete najviše potrošiti na – poklone.

Ilustracija, foto: Pexels; George Dolgikh @ Giftpundits.com

Darivanje poklona je jedna predivna i lijepa stvar – doista, teško je uopće odabrati što je bolja opcija. Kada se potrudite oko nečijeg poklona i vidite koliko im to znači, ili kada se netko potrudi oko vas, pa shvatite koliko je njima stalo do vas. I to je bit cijele ideje darivanja i zato je taj običaj opstao, pa čak i procvjetao u posljednjih nekoliko godina.

S druge strane, ne postoji ništa ružnije od kupovine poklona kada je to samo još jedna od stvari koje ‘morate’ obaviti. Ne zato što nekome želite kupiti poklon, već zato što morate. Najčešće budu u pitanju nekakva ‘kvazi prijateljstva’, dogovori na faksu/u školi ili jednostavno posjeta u koju ne možete doći bez paketa omotanog u ukrasni papir. Ili u ukrasnoj vrećici ako se ne snalazite s pakiranjem.

U svakom slučaju, to su situacije kada vam bude žao novaca koje morate potrošiti na poklon, ali još i više, vremena i truda koji morate uložiti u samu ideju, a zatim i pronalazak poklona. Naravno, postoje one neke ‘sigurne’ opcije poklon paketa, ali je li itko ikada dobio nešto tako i onda zapravo bio zadovoljan s time? Tako smo i mislili.

Izdvojeni članak

Hvata vas lagana panika? Pomoću ovih par trikova saznajte što pokloniti ljudima za Božić

I nećemo se lagati – koliko god je grozno tražiti takve poklone, još ih je gore i dobiti. Možete uvijek riskirati i pokušati reciklirati neki poklon, ali uvijek postoji rizik da će vam se to obiti u glavu i da ćete završiti s još gorom situacijom, a to je narušeni odnos. Potrebno je barem pričekati da neko vrijeme prođe, ali usput i paziti da zbog te vremenske pauze, slučajno ne zaboravite tko vam je zapravo i dao poklon. Ukratko, horor.

Naposljetku, krećete u kupovinu. Danima ste razmišljali o tome što biste mogli kupiti, ali niste ništa konkretno smislili i samo ste odlučili da bi bilo najpametnije otići u dućane i tamo vidjeti što ima. Realno, neka pametna ideja vas mora pogoditi, mora postojati nešto što će biti dobra opcija. Samo, u koji dućan otići? Najbolje u neki šoping centar, pa ćete onda redom sve obići.

Koliki vam je budžet? Ovo je pogotovo zeznuto pitanje zato što ne možete donijeti poklon koji je ispod dogovorenog budžeta, ali niti iznad. Stvar je u tome što taj dogovoreni budžet nije zapravo dogovoren, nego je u pitanju prešutni dogovor koji ste vi sami morali nekako shvatiti, a velike su šanse da niste. Ili da ste pogrešno shvatili, ali to je pak drugi horor.

Sada se morate fokusirati na to da nađete poklon, a gdje ćete ga naći? Možda da krenete s kozmetikom? Je li to dobra opcija? Hoće li se možda uvrijediti i to shvatiti kao da ste im htjeli nešto poručiti s time? Možda bolje ne kozmetika. Šminka? To nije loša opcija za cure, ali koju šminku? Koje su njihove boje? Paket? Odvojeno?

Čarape. Čarape su uvijek dobra ideja, zar ne? Čarapa nikad dosta i realno, čarape mogu biti zabavne. Ali zabavne čarape i nisu toliko jeftine, čega ste se tek sjetili kada ste vidjeli cijenu jer realno, kupujete čarape tamo gdje znate da su jeftine, a to ne možete napraviti za poklon. Majice? Ima li neka dobra majica? Je li glupo kupiti majicu usred zime? Vjerojatno je.

Ako postoji jedna stvar koja je dobra ideja, onda su to šalice. I na svu sreću, šalica u ovo vrijeme ima svugdje, pa ćete sasvim sigurno uspjeti pronaći neku koja vam se sviđa, i koja bi se potencijalno mogla i njima svidjeti. Jedini problem – šalica ima svugdje. I sami ste do sada već dobili xy različitih šalica, što vam ne garantira da nećete i sami biti nečiji dupli poklon?

Na kraju, ostaje uvijek hrana. Ali, jesu li oni za slatko ili za slano?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap