Pretraga

Led Zeppelin tužen za plagiranje pjesme ‘Stairway to Heaven’!

A- A+

Hit ‘Stairway to Heaven’ grupe Led Zeppelin 1970. napisali su članovi benda Robert Plant i Jimmy Page, a objavljen je na njihovom četvrtom studijskom albumu, Led Zeppelin IV. Iako se smatra jednom od najvećih rock pjesama svih vremena, ovih je dana pod pojačanim reflektorima javnosti. Naime, nasljednik člana benda Spirit tvrdi kako je pjesma plagijat pjesme ‘Taurus’ iz 1967., te je sudski tužio poznate Zeppeline.

Flickr; Iiugiug

Jedna od najpoznatijih pjesama svih vremena, ‘Stairway to Heaven’ (1971.) popularnog benda Led Zeppelin, ovih se dana našla pod reflektorima javnosti. Michael Skidmore, nasljednik Randyja Wolfea, gitarista grupe Spirit tužio je popularni bend za plagiranje. Skidmore tvrdi kako je inspiraciju za ‘Stairway to Heaven’ Led Zeppelin dobio kada su 1968. i 1969. bili na turneji sa Spiritom, piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Najveći plagijatori koji su kroz povijest okaljali svoj ugled

Konkretno, tvrdi da su autori pjesme Robert Plant i Jimmy Page ‘ukrali’ glazbene elemente Spiritove pjesme ‘Taurus’ (1967.).

Suđenje započinje danas, a sudac Gary Klausner iz Los Angelesa još je u travnju donio odluku kako su instrumentali ovih dvaju pjesama dovoljno slični da postoji zakonska osnova za tužbu.

Ako se dokaže točnost Skidmoreove tvrdnje, bit će to zacijelo jedan od najvećih skandala u modernoj glazbenoj povijesti, budući da je ‘Stairway’ imao golem uspjeh kroz povijest. 2000. godine pjesma je zauzela 3. mjesto na VH1 ljestvici 100 najvećih hitova svih vremena, a časopis Rolling Stone smjestio ju je na 31. mjesto 500 najvećih pjesama svih vremena. Tijekom sedamdesetih, ovo je bila najslušanija pjesma na radijskim postajama, tako da ne sumnjamo da će negativni ishod za Zeppelin razočarati brojne fanove.

A jesu li ova dva instrumentala zaista toliko slična, prosudite sami.