Pretraga

Je li vam draži original ili obrada: I poznati vole snimati obrade tuđih pjesama

A- A+

Postoji mali milijun dobrih pjevača, a isto tako postoji milijun dobrih pjesama. Iako najviše volimo slušati original izvedbe, postoje neke obrade koje su toliko dobro da zvuče kao da su pjesme pisane upravo za te druge izvođače. Svi znamo za glazbenike koji živi od obrada i koji su se proslavili zahvaljujući YouTube, ali oni nisu jedini koji snimaju obrade tuđih pjesama.

foto: Unsplash

Velika svjetska imena u  glazbi, koja svako toliko izbaci neki hit koji nas doslovno muči zatim mjesecima i ne želi izaći iz naših glava, također tu i tamo snime neku obradu. Baš kao i mi obični smrtnici, oni također uživaju slušajući dobru glazbu. Za razliku od nas doduše, kada im se nešto svidi, mogu napraviti novo remek-djelo iz toga, imajući svoju interpretaciju.

Izdvojeni članak

Filmska glazba koju obožavamo: Pjesme koje su nadišle filmove i serije

Nerijetko se dogodi da te obrade postanu jednako poznate koliko i originali, što znači milijunski pregledi na YouTube-u, dijeljenje po društvenim mrežama, pa čak puštanje i na radijskim postajama diljem svijeta.

Ono što uvijek ostaje vječno pitanje jest može li obrada zaista biti bolja od originala, koji je već dosegao razinu hita? Često se radi i o kantautorima, pa je isto tako upitno može li netko drugi prenijeti njihovu emociju? Može li nečija ‘slučajna’ interpretacija biti bolja od osobe za koju je pjesma pisana?

Izdvojili smo nekoliko najpoznatijih slavnih obrada, za koje vjerujemo da ste ih već čuli nekoliko puta, pa možda čak i prije samih originala. Na vama je da prosudite koje su vam verzije draže!

Dua Lipa – Do I Wanna Know (u originalu Arctic Monkeys)

Među najvećim hitovima 2013-te godine se nalazi i pjesma Do I Wanna Know od Arctic Monkeysa. Iako je bend postojao i prije toga, nakon izdavanja albuma AM su postali svjetski poznati i to baš jako!

Dua Lipa je snimila svoju verziju te pjesme pet godina nakon, kratko nakon što se i ona sama proslavila singlom New Rules. Za razliku od pop pjesmi koje Dua Lipa inače pjeva, ovdje je pokazala novo lice svojeg glasa.

Miley Cyrus – Jolene (u originalu Dolly Parton)

Kada kažemo da se radi o obradama koje imaju milijunske preglede, onda to zaista i mislimo. Ova obrada trenutno na YouTube-u ima preko 270 milijuna pregleda, a iako je postavljena prije čak osam godina, i dalje se redovito sluša.

Obrada je snimljena kada je Miley sa svojim bendom snimila nekolicinu obrada njenih omiljenih pjesama, pa tako i ovu između ostaloga. Pjesma je u originalu snimljena 1973. godine, na istoimenom albumu. Radi se o pjesmi koju ste sasvim sigurno čuli, samo je upitno u čijoj izvedbi!

Vanna – Tempera (u originalu Gibonni)

Ne bi bilo u redu da se na ovom popisu ne pronađe i neki hrvatski primjer, pa iako ih ima zaista dobrih i kvalitetnih, odlučili smo izdvojiti legendarnu Temperu koju je obradila Vanna. Gibonni je jedan od naših posebnih glazbenika koji ima cijeli niz predivnih pjesmi, no Tempera je ipak posebna.

Vanna je jedna od naših najboljih pjevačica i najjačih vokala, i upravo to dolazi do izražaja u njezinoj izvedbi Tempere. Iako je Gibonni autor glazbe i teksta za Temperu, slušajući Vanninu izvedbu, zaista zvuči kao da je riječ o njenoj pjesmi, u potpunosti.

Ed Sheeran – Love Yourself (u originalu Justin Bieber)

Među najpoznatijim pjevačima se nalazi Ed Sheeran, ali ono što mnogi ne znaju jest da je riječ i o vrlo talentiranom tekstopiscu. Naime, Sheeran potpisuje niz tekstova koje je napisao za druge pjevače, a između ostalog i tekst za ovu pjesmu, zajedno s Bieberom.

Kao i većina Bieberovih pjesmi, i Love Yourself je bila među najslušanijim pjesmama u godini nakon što je izašla, a ova obrada je snimljena godinu kasnije, u 2017. godini. I dok original broji preko milijardu pregleda, Sheeranova obrada ima ‘samo’ nešto više od jedanaest milijuna pregleda.

Taylor Swift – Riptide (u originalu Vance Joy)

Taylor Swift je jedna od najpoznatijih pjevačica koja se u svojoj karijeri posvetila pop, country, a odnedavno i indie glazbi. Prije šest godina je snimila svoju izvedbu tadašnjeg hita Riptide, i to u studiju radija BBC.

Pjesma je izašla godinu ranije, no nastavila se slušati i nakon, pa ju čak i dan danas još uvijek slušamo. Vance Joy je inače iz Australije, pa je tako ovo postala i jedna od najslušanijih pjesmi iz Australije ikada!

Je li vam draži original ili obrada: I poznati vole snimati obrade tuđih pjesama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap