Pretraga

Ljubavni parovi kojima su književnici zapisali nesretnu sudbinu

A- A+

Nesretne ljubavi su jedna od najčešćih tema u književnosti, a mi vam donosimo pregled onih najbizarnijih i najtragičnijih koje su se urezale u kolektivnu svijest.

bs.wikiquote.org

Književnici u potrazi za inspiracijom često su posezali za neiscrpnom umjetničkom temom – nesretnom i tragičnom ljubavi. Od Romea i Julije preko Edipa i Jokaste pa sve do Jamiea i Cersei Lannister, prelijepih incestuoznih blizanaca nastalih u mašti Georgiea R. R. Martina, pisana umjetnost je obilovala osebujnim, tužnim i nerijetko iščašenim ljubavnicima. Neke od njih su razdvajale obitelji, druge nesretan splet okolnosti dok treće nije rastavljalo ništa u njihovim uvrnutim odnosima.

Njihove veze su već od početka bile osuđene na propast, a nesreća kojom su odisale rijetko se viđaju u stvarnosti. Ipak, neki od njih su bili inspiracija, a drugi noćna mora, milijunima ljudi diljem svijeta.

Izdvojeni članak

Plodni pisci: Asimov na tronu s 30 milijuna napisanih riječi

Uvrnuti stari Grci

Jedan od poznatijih književnih parova svakako su Edip i Jokasta iz Sofoklove tragedije Kralj Edip. Naime, nesreća Edipa i Jokaste proizlazi iz činjenice da je riječ o majci i sinu koji su se, neznajući pravu istinu, vjenčali. Tragičan slijed događaja koji je doveo do ove bizarne veze započeo je jednim proročanstvom, a nastavio se Edipovim umorstvom vlastita oca (također neznajući o kome je riječ). Kada je istina izašla na vidjelo Jokasta se objesila, a Edip sam sebe oslijepio.

Ovaj par je svoje mjesto našao i u psihoanalizi te je Sigmund Freud Edipovim kompleksom nazvao razvoj dječaka kroz identifikaciju s ocem i želju prema majci.

Penelopa i Odisej su drugi tužni grčki par u ovom pregledu. Iako znatno manje bizarni i nesretni od Edipa i Jokaste ni ovom dvojcu nisu cvjetale ruže. Slijepi majstor Homer u svojoj Odiseji donosi klasičan ep o vjernoj Penelopi koja tijekom 20 godina čeka Odiseja. S druge strane, njezin suprug nije bio tako vjeran, ali je ipak stigao na vrijeme kada je saznao da mu dragu opsjedaju potencijalni ženici. Naposljetku i ova je veza bila krvava, uglavnom za prosce.

Izdvojeni članak

Književnici čija se djela najviše kradu i čitaju u zatvorima

Shakespeare i nesretne ljubavi

Osim grčkih tragičara, za tvorca najtužnijih ljubavnih parova glasi bard britanske književnosti William Shakespeare. Romeo i Julija su inspiracija milijunima zaljubljenih već stotinama godina. Njihova ljubav je čista i iskrena. No mržnja među njihovim obiteljima ih priječi da budu zajedno te nesretni splet okolnosti dovodi do duplog samoubojstva ljubavnika.

Manje poznata, ali ništa manje tužna je druga Shakespearova drama. Macbeth i Lady Macbeth dijele strast prema moći, no to ne samo da ih ne spaja već ih uništava. Nakon što ubojstvom kralja Macbeth ogreze u paranoji i borbi protiv stvarnih i izmišljenih protivnika on pogiba, a lady Macbeth poludi.

Kad se ruski voli

Ovaj pregled je teško i zamisliti bez nekoliko ruskih klasika. Kao što su Romeo i Julija postali simbolom nesretne i zabranjene ljubavi tako su Karenjin i Ana iz Tolstojevog remek-djela postali metafora za disfunkcionalan brak. ‘Sve sretne obitelji su sretne na isti način, a sve nesretne, nesretne su na svoj’, rečenica je koja opisuje odnose glavnih junaka u ovom djelu. Glavna junakinja razočarana obiteljskim životom i dosadom upustila se u aferu s mladim grofom Vronskim. Naposljetku, mužu priznaje da ga ne voli te skončava život pod kotačima vlaka.

Sasvim drugačija je ljubavna priča iz Zločina i kazne, klasika drugog ruskog književnog velikana. Dostojevski nam donosi ljubav s ‘dna kace’. Raskoljnjikov je ubojica, a Sonja prostitutka, no njihov je odnos čestit ali ne sasvim iskren jer on skriva činjenicu da je počinio zločin. Takve priče ne mogu imati sretan kraj pa tako ni ova. Glavni lik završava u Sibiru gdje služiti kaznu, a njegova ljubavnica odlazi s njim kako bi mu olakšala uzničke dane.

Izdvojeni članak

ZET loše utječe na mlade: Studente i učenike nagrađuju antiznanstvenim knjigama

Seks je korijen svega

Kao što smo već spomenuli, svaka nesretna obitelj i svaki nesretan par je nesretan na svoj način tako likovi američkih književnih majstora pate zbog najkraće rečeno seksa i požude. Jedna od najtužnijih priča o nesretnim parovima je ona o Jakeu Barnesu i Brett Ashley. Ispričao ju je Ernest Hemingway u djelu A sunce izlazi. Brett je gotovo ovisna o seksu i sve joj se oko njega u životu vrti, a njen odabranik Jake je impotentan. Neizmjerno joj je odan, a ona jednostavno ne može protiv svoje prirode te spava sa svim muškarcima u okolini.

Nešto manje eksplicitan, ali ništa kontroverzniji nije odnos Lolite i Humberta u Nabokovljevom klasiku. Jedno od najutjecajnijih djela posljednjeg stoljeća na suptilan način tematizira problem pedofilije. Razlika u godinama je golema, a njihov odnos pršti seksualnom napetošću.
Kako smo pregled započeli incestuoznim parom tako ćemo ga i završiti.

Američki novelist i najveći fantasy pisac nakon Tolkiena, George Martin stvorio je intrigantan ljubavni par. Cersei i Jamei Lannister sestra i brat su koji osim što su okorjeli zlikovci, inteligentni i lijepi, nalaze se u zabranjenoj vezi. Cijelo kraljevstvo šuška, ali nitko o tome javno ne priča, ali Cersei ima djecu s vlastitim bratom umjesto sa svojim zakonitim suprugom i kraljem. Zli, zaljubljeni, zabranjeni i nesretni.

Copy link
Powered by Social Snap