Pretraga

Loša epidemiološka situacija: Što će biti sa studentima koji planiraju na Erasmus u zimskom semestru?

A- A+

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj, kao i u ostatku svijeta, trenutno nije nimalo dobra. Velik dnevni rast novozaraženih, te širenje virusa među mladima je trenutno glavna tema, a kako se bliži kraj ljeta te povratak u školske klupe, postavlja se puno pitanja. Jedno od njih jest i što će biti s Erasmusovcima?

Foto: pixabay

Možda i najveći projekt u Europi iz studentske perspektive je Erasmus. Rijetko kada se dobije prilika slična tome, koja vam omogućuje da odete na par mjeseci studirati negdje drugdje, upoznate nove ljude, ali i kulturu i jezik.

Izdvojeni članak

Ostati na Erasmusu ili se vratiti? Agencija za mobilnost odgovorila na najčešća aktualna pitanja studenata

Dobar dio studenata se tako odlučuje sudjelovati u tom programu, pogotovo na kasnijim godinama kada nema toliko brige i problema oko rješavanja ispita. Ili barem ne bi trebalo biti…

No, zahvaljujući koronavirusu i svemu što se trenutno događa, već su i Erasmusovci iz ljetnog semestra akademske godine 2019/2020 bili u problemu, a taj problem ostaje i za buduće Erasmusovce u zimskom semestru sljedeće godine. Hoće li Erasmus uopće biti ili ne? Turisti su do sada se slobodno kretali Europom, no sada se situacija polako mijenja.

Hoće li biti moguće otići na Erasmus i hoće li studenti uopće htjeti riskirati? Ima li straha od zaraze, ili je želja za Erasmusom veća? Razgovarali smo s nekoliko (nadajmo se) budućih Eramusovaca o njihovim predviđanjima i željama.

Pravila ‘novog normalnog’

– Prijavila sam se na Erasmus + program jer mislim da je sjajna prilika za mlade ljude. Mogućnost je to kombinacije daljnjeg obrazovanja, putovanja, upoznavanja novih ljudi, ali i vječne studentske želje za partijanjem. Planiram otići na semestar no ako se ukaže prilika, voljela bih produžiti na dva. Veselim se jaaako odlasku. A što se tiče ponovne prilike, mislim da ju neću imati jer planiram ići u prvom semestru pete godine. A i onako mi se studiranje već odužilo… Kako stvari trenutno stoje, mislim da ću uspjeti otići. Pošto se radi o sjevernoj Italiji, stvari su još malo kompliciranije, ali kada smo slali prijave u veljači, nitko nije mogao ni pretpostaviti da će izbiti pandemija ovakvog ranga. U svakom slučaju eto, na vlastitu odgovornost pa kako bude! Koja su moja predviđanja za dalje? Pa mislim da će se stvoriti pravila ‘novog normalnog’. Možda ću ispasti pesimista, ali mislim da stvari više nikad neće biti u potpunosti normalne, odnosno morat ćemo se prilagoditi situaciji i jednostavno naučiti živjeti s virusom. Isto tako, što se tiče granica mislim da ako neće biti ograničenja, sigurno će postojati kontrola protoka ljudi. Smatram da bi se Hrvatska trebala ponašati jednako kao i sve druge članice, što znači da ako svi šalju/primaju studente na razmjeni, to bi po mom mišljenju trebala i RH. Ukoliko je to moguće, fakulteti bi trebali omogućiti online predavanja, ali i mogućnost polaganja jezika, što mislim da je jako bitno, jer ako student već ode u neku državu, mislim da bi bila velika šteta da ne zna osnovni nivo tog jezika, mišljenje je Iris s FPZG-a.

Iako se većina Erasmus programa odvija na engleskom jeziku te nema problema s jezičnom barijerom što se samog fakulteta tiče, i dalje je potrebno moći se sporazumjeti s lokalcima na njihovom jeziku. Bilo bi zaista tužno da se netko vrati doma, a da nije naučio barem ono osnovno (znači, pozdrave i psovke).

Samoizolacija na početku

– Mislim da je Erasmus super prilika za jeftino (ako ne i besplatno) otputovati negdje na pola godine, vidjeti kako drugi fakulteti funkcioniraju vani, upoznati nove ljude, JAKO puno se zabaviti, steći neko radno iskustvo vani i općenito vidjeti kako bi izgledao život van hrvatske. Ja osobno idem iz svih tih razloga i usput da proputujem Baltik i posjetim Rusiju, smatram da mi je ovo savršena prilika. Od početka fakulteta planiram na Erasmus, samo sam morao dobro isplanirati kada bih išao, ovisno o obavezama na faksu i mogućnostima. Veselim se jako odlasku, pogotovo zadnjih par dana jer mi je tek sada došlo u glavu da idem budući da mi je let ubrzo. Ja definitivno idem na Erasmus, moj fakultet i fakultet na koji idem su oboje potvrdili da se održava. Samo ću najvjerojatnije morati biti u samoizolaciji dva tjedna kada dođem, ali ni to nije neka cijena za sveukupno iskustvo. Bit će još studenata koji će doći i morati biti u samoizolaciji, tako da neću biti sam u tome. U Estoniji ima jako malo zaraženih , tako da me nije strah. Više je njih strah što ja dolazim iz Hrvatske… Ja se nadam da će se do sljedeće godine situacija donekle stabilizirati i da će se normalno moći ići na Erasmus neovisno o koroni, samo što će to vrlo vjerojatno biti u manjem razmjeru…. Sumnjam da će neke države zatvoriti granice prema drugima, eventualno će se morati odraditi period samoizolacije za dolazeće studente. Pa smatram da bi Hrvatska svakako trebala primiti Erasmusovce, naravno staviti ih u samoizolaciju ako dolaze iz rizične zemlje ili osigurati testiranja. Bilo bi licemjerno zabraniti njima dolazak, a dozvoliti drugim turistima, rekao nam je Nikola (22) s FER-a koji ide u Talin u Estoniji.

Najveće olakšanje jest to što je naš sugovornik siguran u to da ide na Erasmus, pa nema straha da će sve propasti u zadnji trenutak. Jedino je upitno kako će se to sve posložiti, no ovih dana je teško predvidjeti što nas čeka sutra, a kamoli kroz par tjedana.

Također, jedan od problema s ukidanjem Erasmusa bi bio i taj što bi se obrazovanje gledalo kao manje vrijedno od turizma, kojeg je posljednjih tjedana bilo po cijelom svijetu, pa tako i na području Erasmus projekta.

Erasmusovci ne bi dodatno pridonijeli širenju zaraze

– Idem na Erasmus kako bih upoznao novu kulturu i vidio kako uopće izgleda studiranje u nekoj drugoj državi. Također, želio bih iskoristiti svoj odlazak na Erasmus za istraživanje brojnih gradova i znamenitosti koje se nalaze u blizini mog budućeg mjesta studiranja. Smatram da je Erasmus odlična prilika za takvo nešto, a istovremeno imat ću priliku upoznati studente iz ostalih država. Planiram ići jedan semestar na Erasmus, točnije 4 mjeseca, a mislim i da ću uspjeti otići na Erasmus. Ako bude bilo moguće, ići ću, nije me strah zaraze. Mislim da bi Hrvatska trebala primati Erasmusovce jer ako bih smatrao suprotno onda ni sam ne bih išao na Erasmus. Također, smatram da je virus već dovoljno raširen te da dolazak Erasmusovaca ne bi dodatno pridonio širenju zaraze. Mislim da ću ponovno imati priliku otići na Erasmus ukoliko sad ne odem, ali volio bih da ipak sad uspijem otići, nadanja su Tonyja (23) s Kineziološkog fakulteta.

Straha od zaraze općenito nema među mladima (vjerojatno je zato i došlo do rasta zaraze među mladima), no velika je razlika između odlaska u klub ili odlaska u drugu državu na Erasmus. Ili možda nema razlike? Još neko vrijeme nećemo znati što će biti s Erasmusom, a upravo je to ono najgore – iščekivanje Godota…

Loša epidemiološka situacija: Što će biti sa studentima koji planiraju na Erasmus u zimskom semestru?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap