Pretraga

‘Ludi Francuz’ napravio kino usred pustinje

A- A+

U blizini od popularnog turističkog odredišta Sharm el-Sheikh u Egiptu nalazi se kino.
Ništa ne bi bilo čudno da se spomenuto kino ne nalazi usred pustinje, a kako je
tamo dospjeo pročitajte u produžetku.

Za popularni turistički resort Sharm el-Sheikh znaju brojni turisti, no nije svima poznato da se samo nekoliko kilometara dalje usred pustinje nalazi kino. Fotografije ovog skrivenog i neobičnog prizora priskrbile su estonskom fotografu Kaupo Kikkasu nagradu te je na svom blogu ispričao zašto se kino nalazi usred pustinje.

Izdvojeni članak

Ljeto na Bundeku – Kino na travi

Sagradio kino iz čista mira

Inicijativu je pokrenuo Francuz, koji se našao u Sinajskoj pustinji iz nepoznatih razloga, te je došao na ideju da tamo sagradi kino.

Kupio je sjedala i projektor koji su se koristili u starim kinima egipatske prijestolnice te je pripremio i generator za izvor struje, a velikim traktorom podignuto je filmsko platno.

Zakazala premijera

No, na samu večer premijere nešto je pošlo po zlu, generator je bio sabotiran i film nije mogao biti prikazan. Niti tada ni ikada poslije. Pretpostavlja se da su za sabotažu odgovorne egipatske lokalne vlasti kojima se nije svidjelo to što izvodi ‘neki ludi Francuz’. Skup napuštenih drvenih sjedala još uvijek se nalazi na istom mjestu.

Ne postoji nekakva inicijativa za uklanjanjem ove ruševine, koja sada predstavlja zgodan lokalitet za sve one koji traže neobične, napuštene lokacije.

‘Ludi Francuz’ napravio kino usred pustinje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap