Pretraga

Majmunova avantura u svemiru

A- A+


Izdvojeni članak

Svjetski ekskluziv: Virovitica dobiva svemirsku stanicu, moguća i teleportacija

Iran je u kapsuli naziva Pishgam u ponedjeljak poslao živog majmuna u svemir. Nakon što je ovakav pokušaj propao 2011. godine, sada je uspješno obavljen. Islamska republika Iran poslala je već u kozmos štakora, kornjaču i crva. Čovjeka planiraju poslati 2020. godine., te su ovo pripreme za taj pothvat.

Nakon što je u ponedjeljak Iran unutar kapsule Pishgam poslao majmuna u svemir, luckasta životinja se živa i zdrava vratila na zemlju. Ova država već je poslala štakora, kornjaču i crva u prostornu i vremensku beskonačnost okruženja Zemlje. Sve su to dijelovi priprema za slanje čovjeka u svemir, koje Iranci planiraju ostvariti 2020. godine.

Nekoliko svjetskih tvrtki, smještenih u SAD-u i Rusiji nastoje popularizirati prethodnih godina ‘svemirski turizam’. No, za sada mali broj ljudi jako dubokog džepa odlučio se na ovu avanturu. Majmun je od Iranskog ministarstva obrane dobio besplatnu kartu, ali bez garancije za sigurno prizemljenje.

Spomenuta kapsula kodnog naziva Pishgam došla je do udaljenosti 120 kilometara od Zemlje u suborbitalnom letu. Iz Iranskog ministarstva obrane su potvrdili da je majmun i ostali sadržaj kapsule ostao netaknut, nakon povratka, odnosno završetka misije, prenosi AFP.

Zemlje Zapada u strahu promatraju svemirske aktivnosti ove zemlje, budući da misle kako Iran razvojem tehnologije u ovom smjeru, nastoji stvoriti pogone za razvoj nuklearnog oružja.

Službeni Teheran više puta je demantirao težnje da razvojem svemirske tehnologije i nuklearnih pogona nastoje ostvariti vojne ciljeve.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap