Pretraga

‘Malo mi je falilo’: Ovo pjesme savršeno opisuju sve kroz što prolazite s državnom maturom

A- A+

Državna matura je više od velikog ispita – to je cijeli jedan period vašeg života, za koji vam se trenutno čini da će trajati zauvijek. Možemo reći da je otprilike počelo sve dan nakon norijade, kada ste shvatili da morate početi učiti, a trajat će sve dok ne dođu rezultati. Onda kreću upisi, ali to je već drugi stres.

Foto: Pixabay

Jednom kada dođete na faks te morate pripremati gigantske ispite, državna matura vam djeluje kao nešto usputno. Ali, sada vam se državna matura čini kao nešto nesavladivo. Naučiti gradivo četiri godine tri glavna predmeta i još svih izbornih koje ste odabrali pisati zaista i zvuči impresivno. Pogotovo ako ste se te četiri godine provlačili gdje god ste stigli.

Bez obzira na to kakve ste ocjene imali, državna matura to može u potpunosti promijeniti. Em što vi možete to sve naučiti prije mature, em što je moguće da niste nikada ni znali za visoke ocjene koje ste skupili. A moguće je naravno i da ste uvijek znali, ali iz nekog xy razloga vam nije uspijevalo dobiti zasluženu ocjenu.

Ipak, pisanje mature nije stresno zbog toga, već zbog činjenice da je na kraju krajeva, zaista u pitanju najvažniji ispit u vašemu životu. Sviđalo vam se to ili ne, upravo ćete se s tim ocjenama upisivati na željene fakultete – ili nećete. Naravno, sve bez pritiska, je li… Sasvim je normalno da trenutno prolazite kroz teže životne krize.

Vjerojatno vam je glavno pitanje jeste li uopće spremni ići na faks kada se jedva borite s državnom maturom. Na različite dane imate različite odgovore – nekad vas to samo dodatno motivira da baš zapnete za nešto i svjetski to naučite, a druge dane ste potpuno demotivirani i samo biste ležali, spavali i nešto bingewatchali. Zanimljivo je ovo vrijeme, a dalo bi ga opisati i kroz par pjesama…

Izdvojeni članak

‘Nemoj nikad stati ni kad ti kažem stop’ – potiču li ovakve pjesme rape culture?

High School Musical – We’re All In This Together

Dobra stvar kod pisanja mature jest ta što znate da kad god pišete maturu, niste sami u tome. Čak i da se nekako dogodi da ste jedini koji pišete taj predmet u vašoj školi (što je zaista teško), znate da su u cijeloj Hrvatskoj još stotine i stotine učenika pisale isti ispit kao i vi. Njima se ista pitanja vrte po glavi, vlada jednako uzbuđenje.

Kad se toga prisjetite, odmah vam bude lakše, jer znate da niste sami. Možda se u tim trenucima ne sjetite baš ove pjesme, ali sasvim sigurno biste mogli. Riječ je o himni zajedništva (malo pretjerujemo), ali i pjesmi iz filmova koji su barem donekle utjecali na vašu ideju o tome kako će zapravo izgledati srednja škola. Nimalo nije ličilo na filmove, ali nema veze.

S.A.R.S. feat Alejuandro Buendija – Malo mi je falilo

Ovo je pjesma koja odlično opisuje ono što vam većinu vremena prolazi kroz glavu. Ne samo kada je u pitanju matura, već općenito životno: ‘malo mi je falilo’. Ali, u kontekstu smo mature pa ćemo se na tome i zadržati. Malo vam je falilo da pripremite ispit kako treba; Malo vam je falilo da izborite prolaz; Malo vam je falilo da uspijete upisati željeni faks.

Edo Maajka – No Sikiriki

Već smo ustanovili da je ovo vrijeme velikih sumnji i propitkivanja samoga sebe, no takav stav vas neće dovesti nigdje. Potrebno je skupiti svu snagu i tješiti se pozitivnim mislima, čak i kada vam nisu nimalo blizu. Vjerojatno kada pomislite ‘no sikiriki’, ne mislite to ozbiljno. Ali, možda ako si to dovoljno puta ponovite, uspjet ćete se uvjeriti u to?

 

Parquet Courts – Wide Awake

Šanse su da ni inače ne idete u krevet u neko razumno vrijeme, no sada… Sada vjerojatno rijetko kada uopće spavate – imate samo kratke ‘power naps’ da izdržite kroz dan. Posebno je ružno kada vas usred noći krene hvatati san, a vi si jednostavno ne možete dopustiti toliko sati sna. I baš vam teško padne to što ste budni.

Birdy – People Help the People

Kao što smo već spomenuli, cijelo ovo iskustvo obilježava jedno snažno zajedništvo. Ne samo tako da imate kome slati memese i nekoga s kim ćete komentirati rješenja, već i zato što u vrijeme mature postoji poseban kodeks ponašanja. Taj kodeks tvrdi sljedeće: pomozi osobi u potrebi. Bilo da je u pitanju pronalaženje skripte za sutrašnji predmet, provjera nekog odgovora ili kemijska prije ulaska u razred – imate nekoga na koga možete računati.

‘Malo mi je falilo’: Ovo pjesme savršeno opisuju sve kroz što prolazite s državnom maturom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap