Pretraga

Maturant iz Splita napravio 3D model Dioklecijanove palače, prikazat će se na Noći muzeja

A- A+

Zahvaljujući jednom vještom maturantu iz Splita, posjetitelji Noći muzeja ovog petka, moći će u Kući jezika i kulture na Peristilu virtualno prošetati Dioklecijanovom palačom onakvom kakva je i bila. Petar Alfirević iz Graditeljsko-geodetske tehničke škole u Splitu izradio je 3D model jedne od najpoznatijih povijesnih građevina u Hrvatskoj.

Petar Alfirević iz Graditeljsko-geodetske tehničke škole u Splitu izradio je 3D model Dioklecijanove palače|Foto: Privatna arhiva

Ostatci antičke palače cara Dioklecijana u Splitu, svake godine privlače velik broj posjetitelja, dijelom zbog velike povijesti koja stoji iza same građevine, ali i činjenice da je ona 1979. godine upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Iako i ovako izgleda vrlo impresivno, mnogi bi htjeli vidjeti kako je palača izgledala oko 300. godine kada ju je podigao car Dioklecijan. To zna i maturant iz Graditeljsko-geodetske tehničke škole u Splitu, Petar Alfirević, zahvaljujući kojem će posjetitelji na Noć muzeja, 28. veljače, moći virtualno prošetati Dioklecijanovom palačom u Kući jezika i kulture na Peristilu u 20 sati.

Koristio je sve izvore koje je mogao pronaći

Petar je ovaj projekt počeo raditi još u 2. razredu srednje škole. Sve je počelo, kako kaže, s izradom Marjanskih crkvica na kojima su se učenici GGTS-a zapravo učili raditi u programima za 3D modeliranje. To im, ističe Petar, nitko nije pokazao jer se to službeno uči tek u 4. razredu, pa su se sami snalazili i međusobno dijelili znanje.

Iako se još upoznavao s programom za 3D modeliranje, Petar se htio okušati u nečem težem, tek toliko da vidi kako će to na kraju izgledati.

-Dioklecijanovu palaču sam odabrao zato što mi je ona najbliža i cijeli ju život gledam. Ako mi je trebao neki detalj kojeg nema na internetu, mogao sam se prošetati i u nekoliko minuta vidjeti sve uživo, što mi je jako pomoglo, objašnjava nam Petar.

Za izradu je koristio program SketchUp, mjere s interneta kojih je, ističe, jako malo, slike, tlocrte i sve druge izvore koje je mogao pronaći. Budući da dosta toga nije očuvano, svaki od izvora sadržavao je nešto drugo, pa je to Petru bilo izazovno za posložiti, a da sve bude spojeno u smislenu cjelinu.

-Nisam siguran koliko mi je točno vremena trebalu za izradu 3D modela Dioklecijanove palače, no mogu reći da je bilo potrebno jako jako puno sati rada. Najčešće sam radio oko šest. a ponekad i po 12 sati kad sam se vratio iz škole, rekao je Petar te je dodao da je radio u dvije faze.

Foto: Privatna arhiva

Sve što je bilo potrebno za izradu, sam je napravio

U prvoj je napravio osnove palače, bez pretjeranih detalja. Tada mu je fokus bio na točnim mjerama i omjerima, koji su, tvrdi Petar, najzahtjevniji dio cijele rekonstrukcije. U drugoj fazi bavio se detaljima i ‘kićenjem’, kako bi to sve što bolje izgledalo i približilo se budućim virtualnim posjetiteljima.

-Cijeli projekt vodi profesorica Magda Maver koja me mentorirala, a pomogao mi je i razrednik Marko Klarić koji nam je svima i pokazao SketchUp. Međutim, sve što je bilo potrebno za izradu palače, samostalno sam naučio i napravio, istaknuo je Petar.

Mladi maturant izrazito je zadovoljan činjenicom da će svoj projekt moći pokazati velikom broju ljudi na Noći muzeja. O budućnosti, kaže Petar, ne razmišlja baš puno, no zna da će sigurno raditi na još većim projektima ovakve vrste.

-Trenutno radim na Šibenskoj katedrali čiji je model skoro pa gotov te su ostali samo neki završni detalji. Zbog škole i mature nemam toliko vremena za baviti se tim projektom, no vjerujem da će biti završen za nekoliko mjeseci, otkrio nam je Petar.

Podsjetimo, zainteresirani će moći virtualno prošetati Dioklecijanovom palačom 28. veljače u 20 sati, u Kući jezika i kulture – Prokultura, na adresi Poljana kraljice Jelene 1 na Peristilu u Splitu.

Maturant iz Splita napravio 3D model Dioklecijanove palače, prikazat će se na Noći muzeja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap