Pretraga

Maturant iz Varaždina za završni rad napravio horor film i oduševio komisiju: ‘Dobio sam odličan’

A- A+

Maturant iz Elektrostrojarske škole Varaždin, za završni rad napravio je kratkometražni horor/triler film, Mlin. Riječ je, naime, o jednom nesvakidašnjem radu koji je, kako kaže 19-godišnjak, oduševio komisiju, stoga smo odlučili s njim porazgovarati ne bismo li doznali više detalja.

Screenshot: YouTube

Završni rad ne treba biti dosadan, a to dokazuje i Tin Josip Sokol, 19-godišnji učenik Elektrostrojarske škole Varaždin, koji je pohađao smjer medijskog tehničara.

Iako je još 2020. godine napravio dokumentarni film Generacija Z, Tin se u proteklih godinu dana sve više ‘bacio’ u taj svijet, stoga je za završni rad odlučio napraviti prvi samostalni igrani film – Mlin.

Saw franšiza kao inspiracija

– Mlin je horor triler film u kojem se glavni lik bori s gubitkom svog člana obitelji te pokušava naći spas u vjeri, pa kasnije u tabletama. Kako radnja filma ide dalje, vidimo da glavni lik postaje ovisan o tabletama, a njegov zadatak kada dođe u mlin je riješiti se te ovisnosti i postati zahvalan na životu, objašnjava Tin.

Glavna inspiracija za Mlin bila je upravo Saw (Slagalica strave) franšiza, koju je Tin bingeao tijekom prošlog ljeta. Njegov prijatelj Dominik, upoznao ga je s pričom mlina u Ludbregu te je mladi filmaš ostao zadivljen koliko je potencijala taj prostor imao za izradu horor filma.

– Počeo sam pisati scenarij negdje na ljeto prošle godine, a počeli smo snimati ove veljače. Na prvom smo snimanju snimili sve scene iz mlina, dok smo sve ostale scene snimali po dogovoru, do svibnja, rekao je Tin.

U snimanju su mu pomagali prijatelji Dorian i Dominik, a opremu su većinski svoju koristili, osim reflektora kojeg su posudili iz škole. Za snimanje je korišten Canon RP i Canon 7D, a za dočaravanje atmosfere, Tin napominje da su se igrali bojama.

U planu ima još dva filma

– Iz završnog sam dobio odličnu ocjenu, a posebno se mogu zahvaliti profesoru Tiboru Bünu koji mi je dopustio da za završni rad radim igrani film. Također, mogu reći da sam bio začuđen reakcijom ostalih profesora iz komisije, jer nisam imao velika očekivanja, ističe Tin.

Tinu je u planu ići na Akademiju dramskih umjetnosti za filmsku i TV režiju. Međutim, za početak će ostati u Varaždinu na Sveučilištu Sjever te se za tri godine prijaviti na akademiju, jer, kako smatra, tada će biti zreliji i imat će drugačiji pogled na svijet, što je u filmskoj industriji važno.

U planu mu je još i izrada dva filma, od kojih će jedan biti napravljen u kolaboraciji s njegovom prijateljicom Gretom, ne bi li uspio vidjeti spoj njenog i svojeg uma. Tin će s drugim filmom pod nazivom ‘Draga, Najdraža’, pokazati romantični dio života te kasnije loše mentalno stanje glavnog lika nakon što ga odbije cura.

– Moglo bi se reći da želim pokazati svoj potencijal i poslati poruku svijetu, jer smatram da su filmovi jedna od najvažnijih stvari u životi. Oni su uvijek uz nas, kad smo tužni, sretni, umorni ili kada se samo želimo nasmijati, zaključuje Tin.

Film Mlin možete pogledati na YouTubeu u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap