Pretraga

Metoda Leonarda da Vincija: Evo kako se naspavati u samo 4 sata dnevno

A- A+

Jedan od najvećih umova u povijesti čovječanstva, Leonardo da Vinci poznat je po tome što su njegovi izumi bili daleko ispred vremena u kojemu je živio. Svi oni bili su rezultat njegova napornog rada, a kako bi za sve što je želio dizajnirati i izraditi imao dovoljno vremena, poznato je kako je spavao maksimalno 4 sata u danu. Mnogi će reći kako je nemoguće uz tako malo sati sna ostati odmoran, no stručnjaci su potvrdili – spavanje u kratkim intervalima tijekom dana može vas jednako odmoriti kao i spavanje čitavu noć.

Screenshot: YouTube

Dodatni radni sati u danu vjerojatno bi mog ili li biti od velike koristi svima koji su ostavili ispite za jesenski rok i kreću učiti. Da je spavanje od 8 ili 10 sati dnevno dokazao je veliki um renesanse, Leonardo da Vinci. Da Vincijev je plan uključivao’razlamanje’ perioda spavanja na nekoliko dijelova te je time svoj san učinio polifazičnim, što bi značilo da je spavao više puta kroz dan, točnije svaka 4 sata po 15 minuta, piše Brightside.me.

Izdvojeni članak

Istraživanje pokazalo zašto spavati napušen nije dobro za vas

Godinama je spavao samo 4 sata dnevno, a nikada nije bio umoran 

Polifazičnom metodom, Da Vinci je svoje spavanje ograničio na samo sat i pol dnevno, a sate koje je uštedio na odmoru iskorištavao je za svoje kreativno stvaralaštvo. Poznato je kako je ovu metodu koristio godinama bez da je ikada zbog nje osjećao umor. 

Psiholozi i brojni drugi stručnjaci brojnim su istraživanjima potvrdili kako je najproduktivniji period upravo onaj nakon sna. Ljudski kapacitet za rad tada je na najvišoj razini, pa se stoga i preporučuje učenje upravo nakon što se probudite, a ne prije spavanja kako to mnogi čine.

Izdvojeni članak

Provjerite kako su navike pred spavanje pomogle ovim mladim ljudima da budu superuspješni

Najbolje polifazične metode 

Stručnjaci su nizom eksperimenata ustvrdili kako je za odmor dovoljno samo par sati sna. Evo koje su polifazične metode najbolje. 

1. Spavanje po 30 minuta, svakih 6 sati (dymaxion metoda) 

2. Spavanje po 20 minuta svaka 4 sata (uberman metoda) 

3. Spavanje od sat i pol do tri sata preko noći i tri puta dnevno po 20 minuta (everyman metoda) 

4. Spavanje od dva sata noću i jednom u sred popodneva 20 minuta (tesla metoda) 

5. Spavanje od pet sati noću i sat i pol tijekom popodneva (siesta metoda) 

Sve ove metode dokazano djeluju. Međutim, treba uzeti u obzir kako se naša tijela razlikuju te kako prakticiranje metode polifazičnog sna možda neće odgovarati svima.