Ministarstvo magije razveselilo čak i bezjake: Opet počinje škola za ljubitelje Harryja Pottera

Ljubitelji svijeta Harryja Pottera došli su na svoje – i ove će se godine održati Škola magije. A kako je poznato da čarolije ne idu uz tehnologiju, nastava će se odvijati uživo, u dvorcu Stara Sušića. Ministar magije Martin Gašparić otkrio nam je kako se kurikulum ipak malo izmijenio zbog pandemije koronavirusa.

foto: Ministarstvo magije

– Pratili smo sve mjere koje je stožer donosio i do 1.6. još nismo bili 100 posto sigurni hoće li se škola održati ili ne, ali nismo stali s prijavama. Da nismo skupili dosta zainteresiranih ili da su se zabranila okupljanja, vratili bi novac od uplata u potpunosti, kaže ministar magije Martin Gašparić.

Od tri termina, dva su za apsolutne bezjake

Udruga Ministarstvo magije Hrvatska, koja okuplja ljubitelje svijeta Harryja Pottera, i ove će godine u dvorcu Stara Sušica organizirati školu magije.

Dvorac Stara Sušica | foto: Ministarstvo magije
Novoosnovano hrvatsko Ministarstvo magije prima nove članove

– Sreća nam se osmjehnula, roditelji su prijavljivali djecu i mjere su popustile te smo odlučili da će sve ići po planu, pojašnjava nam predsjednik udruge, aktualni ministar magije.

Škola će se ove godine održati u čak tri termina: od 20. do 23. lipnja za starije, a  od 18. do 19. srpnja i od 8. do 9. kolovoza za nove učenike.

Program cijele škole, otkriva nam ministar, ipak su prilagodili maksimalno cijeloj  situaciji s COVID-19 pa su tako odlučili uvesti nove predmete na kojima će biti riječi o prevenciji, borbi protiv iste, dezinfekciji i slično.

Zbog korone su izmijenili kurikulum

Don Stojić obrušio se na Harryja Pottera: Uvođenje tih knjiga u škole je nedopustivo

– Nove predmete koje smo odlučili uvesti su Čudesni mikro svijet i čudesne boleštine (radni naziv za sad još uvijek) na kojem će se učiti o virusima i baterijama, njihovom djelovanju i obrani od istih uz mali povijesni pregled pandemija. Osim toga novi predmet je i Vidarstvo gdje će se učiti osnove prve pomoći, te ćemo na Čarobnim napitcima učiti malo više o sapunima i pranju ruku i taj će se predmet održati u suradnji s LUSHom.

Osim predmeta imat će izvannastavne aktivnosti poput izrade čarobnih maskica, dezinficijensa za ruke i slično.

– Za samu dezinfekciju dvorca zaduženo je osoblje dvorca koje će paziti da sve bude kako treba, poticat ćemo djecu na što češće pranje ruku, dezinfekciju, smanjit ćemo grupe učenika po predavanjima i poticati korištenje svojih i maski koje ćemo i sami raditi, zaključuje Gašparić.

Inače, domovi hrvastke škole magije nazvani po osnivačima škole koji potječu iz slavenske mitologije. Prvi je Jarovit i i njegov simbol je medvjed, a nakon njega slijedi Lada sa svojom srnom. Treća po redu je Morana s risom te iza nje slijedi Perun čiji je simbol orao.

Da ste pravi poznavatelj svijeta čarobnjaštva, dokažite rješavajući pitanja iz našeg sustava kvizovi.srednja.hr u podtemi #Harry Potter.

Odgovori