Pretraga

Mislite da su dokumentarci dosadni? Pogledajte ova tri, nas su prikovala uz ekran

A- A+

Dokumentarci su poseban dio filmske industrije. Iako su vrlo često izvor zabave, to im nije primarni cilj. Cilj im je zabilježiti stvarnost, u svrhu kasnijeg educiranja gledatelja ili samog bilježenja određenog trenutka u povijesti.

Pixabay.com

Posljednjih godina sve više i više filmova i serija je snimano po istinitim događajima, no nisu dokumentarci. A dokumentarci imaju nešto posebno. U njima nema toliko dodane drame niti glume likova. Sve je, barem u dobrim dokumentarcima, onako kako se zaista dogodilo.

Izdvojeni članak

Pet hrvatskih filmova koje zaista morate pogledati

Možda mnogima tako zvuči, ali dokumentarci nisu dosadni (ili barem ne moraju biti, ako pravilno izaberete). Dokumentarci polako dobivaju na popularnosti iz puno razloga, a jedan od njih je i taj što ih je lakše raditi.

Da ne spominjemo činjenicu da se danas informacije užasno brzo šire, pa se onda stvara i veća želja za znanjem. Skoro pa svi će radije provesti dva sata gledajući dinamičan dokumentarac nego čitajući neku povijesnu knjigu.. Plus, postoji toliko bizarnih tema o kojima se snimaju dokumentarci, da im je zaista nemoguće odoljeti. Izdvojili smo tek nekolicinu najboljih koje jednostavno morate pogledati

Tiger King

Započeti ovu listu s bilo čim drugim bi jednostavno bilo pogrešno. Joe Exotic je svakako jedan vrlo zanimljiv lik koji bismo inače prije očekivali vidjeti u kakvom reality showu, ali upravo kroz ovaj dokumentarac smo uspjeli vidjeti o kakvoj se osobi zaista radi te kakvo je stanje u SAD-u što se tiče cijele teme.

Možda i najveći i najgledaniji dokumentarac (odnosno dokumentarna serija) ikad, Tiger King je uspio zabilježiti ne samo priču o Joe Exoticu, već i priču o specifičnom mentalnom sklopu. Sama činjenica da se o tome i dalje priča, te brojke koje su prikazane kroz seriju pokazuju općenito mišljenje o cijeloj temi o kojoj se kod nas govori toliko.

Becoming

Michelle Obama je vrlo vjerojatno jedna od najupečatljivijih prvih dama koje su ikad obitavale u Bijeloj kući. Nakon cijelog iskustva je napisala i svoju knjigu te snimila ovaj dokumentarac. Upravo u njemu pokazuje zašto je ona kao ona vrijedna svog mjesta u svjetskoj povijesti.

Trenutna politička situacija u SAD-u je daleko od one kakva je bila kada su Obame zasjedale u Bijeloj kući, a cijela priča o dolasku do predsjedništva ima – i njenu stranu koju napokon imamo prilike čuti u ovom dokumentarcu.

The last dance

Ova mini dokumentarna serija se bavi karijerom jednog od najvećih sportaša ikada, Michaela Jordana. Bilo da vas sport inače zanima ili ne, da pratite košarku ili ne, sigurno znate tko je Michael Jordan. Radi se o osobi koja je postala više od samog igrača, a njegova priča je fascinantna.

Serija prati uspon Chicago Bullsa, a popraćena je i originalnim, nikad prije viđenim isječcima koji prikazuju utakmice iz perioda devedesetih. Serija se sastoji od deset epizoda, a kroz seriju su intervjuirali čak devedeset ljudi. Između ostalog, i Tonija Kukoča, Baracka Obamu, te tragično preminulog Kobe Bryanta.

Mislite da su dokumentarci dosadni? Pogledajte ova tri, nas su prikovala uz ekran
Share via
Copy link
Powered by Social Snap