Pretraga

Misterij broja 7: Evo što je sve u znaku veličanstvene sedmice

A- A+

Koji vam je najdraži ili sretan broj? Najveća je vjerojatnost da ćete reći 7. Matematičari tvrde da je to zato što svi podsvjesno računamo. Od prvih 10 brojeva, 7 ima najviše karakteristika glavnog broja. Ne može ga se podijeliti s drugim brojevima unutar grupe, a da pri tome dobijemo cijeli broj.

7 se zbog toga doima jedinstvenim.

Već stoljećima je broj 7 sastavni dio mnogih kultura i religija. 7 je dana u tjednu, Snjeguljica je našla 7 patuljaka, duga ima 7 boja, svi se nadamo sedmici na Lotu… David i Victoria Beckham kćeri su dali srednje ime ‘Seven’ jer simbolizira duhovnu savršenost. 7 se u mnogim kulturama smatra sretnim brojem. 7 je svjetskih čuda, 7 smrtnih grijeha, 7 tonova na glazbenoj ljestvici, kodno ime najpopularnijeg agenta na svijetu baš je 007. Evo još primjera gdje se sve pojavljuje omiljeni broj.

1. J.K. Rowling

7 je očito važan broj za J.K. Rowling. Glavni junak njenog serijala rođen je u sedmom mjesecu, a na ogrtaču koji nosi u metloboju, piše broj 7. Škola čarobnjaštva traje 7 godina, a Ginny Weasley je sedmo dijete u obitelji. Škrinja u kojoj je profesor Moody bio skriven imala je 7 lokota, a 7 je i knjiga o Harryju Potteru.

2. Isaac Newton

Duga ima 7 boja. Isaac Newton podijelio je spektar boja u pet glavnih – crvenu, žutu, zelenu, plavu i ljubičastu, no kasnije im je dodao narančastu i indigo. U tijelu imamo 7 vitalnih organa, bubamara najčešće ima 7 točkica, a 7 je i kontinenata.

3. Biblija

Broj 7 jedan je od značajnijih brojeva u Bibliji. Bog se sedmi dan odmarao. Broj 7 ukupno se u Bibliji spominje više od 700 puta i 54 puta u knjizi Otkrivenja u kojoj se govori o 7 crkvi, 7 anđela, 7 truba, 7 pečata i 7 zvijezda. Izraelci su osvojili Jerihon nakon što su oko njega kružili 7 dana. Solomon je 7 godina gradio hram, Job je imao 7 sinova, a veliki potop uslijedio je 7 dana nakon što se Noa popeo na svoju arku. Bilo je 7 godina obilja i 7 godina gladi, a Isus je na križu izgovorio 7 rečenica.

4. Druge religije

Po Talmudu, svemir je sačinjen od 7 nebesa, a o njima često govori i Kuran. Muslimani na hodočašću u Meku hodaju 7 puta oko Ćabe, glavnog svetišta islama. Na židovskim vjenčanjima mlada često kruži oko mladoženje 7 puta. U hinduizmu postoji 7 svjetova iznad ovog, ali i 7 svjetova ispod. Boga sunca, jedno od najvažnijih vedskih božanstava, u kočiji po nebu vuče 7 krilatih konja, a ljudsko tijelo ima 7 osnovnih čakri. Japanska mitologija ima 7 božanstava sreće koji su zaduženi za zdravlje, dug život, sreću, znanje, bogatstvo svojih štićenika.

5. Casino kockice

Bacate li kockice u casinu, najveće su šanse da ćete dobiti sedmicu, a ako špil karata promiješate 7 puta, karte će se navodno u potpunosti razmjestiti. Postoji uvriježeno praznovjerje da riječ ‘7’ donosi nesreću u igri craps. Zabranjeno ju je izgovoriti, pa ju igrači zovu ‘ono’ ili čak ‘vrag’.

6. Las Vegas

Kad smo već kod kockanja, prije sjedanja za stol u Vegasu obavezno otiđite do 7 sretnih, ludih djevojaka koje se nalaze u Riviera hotelu. Napravljene su od bronze i prikazane s leđa, bez odjeće. Za sreću u kockanju svim djevojkama treba pomaziti stražnjicu.

7. Bonbon tjedni paket

U znaku broja 7 od sada je i mobilna mreža bonbon sa svojim novim tjednim paketima. Budi uvijek spreman jer sada zajedno s mjesečnim opcijama možeš aktivirati i tjedne pakete minuta, gigabajta ili SMS-ova za samo 10 ili 20 kuna. Sve što ne potrošiš u roku 7 dana možeš prenijeti u novi tjedan.