Pretraga

Mitovi o tehnologiji u koje korisnici slijepo vjeruju

A- A+

Tehnologija je u posljednjih nekoliko godina toliko uznapredovala da pojedini tehnološki savjeti zastarijevaju u svega par mjeseci. Stoga postoje neke stvari u koje još uvijek dio korisnika vjeruje iako su sada prerasle u mitove.

Svakim danom u svijetu tehnologije pojavi se novo revolucionarno otkriće koje prouzroči pravu uzbunu u svijetu računala, mobitela ili drugih uređaja. S obzirom da je tehnološki napredak ‘običnom čovjeku’ skoro nemoguće pratiti u stopu, posve je jasno da neki savjeti ili stvari koje su vrijedile prije nekoliko mjeseci postaju mitovi koje danas ne treba uzimati za ozbiljno. Popular Mechanics odlučio je razbiti nekoliko najraširenijih mitova o tehnologiji.

Izdvojeni članak

Otkrijte kako produžiti život kao i kada trebate zamijeniti bateriju u svom laptopu

Više crtica – bolji signal

Tko se još vodi onim da više crtica na mobitelu koje označavaju signal znači i veća jačina istoga? To vrijeme je daleko iza nas, jer vam se danas može dogoditi da imate ‘pun signal’, ali svjedeno ne možete obaviti poziv ili poslati poruku. U to se najbolje uvjerimo za vrijeme velikih blagdana, primjeriec za Novu godinu kada puca veza iako su vam na uređajima sve crtice na broju. Naime, kvaliteta samog signala ne ovisi o tim crticama jer one jedino označavaju koliko je jak signal prema odašiljaču. 

Baterija u laptopu

Već smo pisali o tome kako se trebate ophoditi prema laptopima kao i zašto ne smijete u isto vrijeme na duže staze imati umetnutu bateriju te priključiti računalo u struju. Čim shvatite da vam se prijenosno računalo zagrijava više nego inače, vadite bateriju van jer ćete joj tako produžiti život.

Izdvojeni članak

Tehnološki trikovi koji će vam uštedjeti živce i vrijeme

Apple neosjetljiv na viruse

Mnogi korisnici Appleovih računala su godinama živjeli u zabludi da su njihova računala imuna na viruse. No onda je na scenu stupio ‘Flashback’ virus koji je zarazio četvrt milijuna Mac računala, nakon čega je Apple morao priznati da su obični smrtnici kao i svi drugi. Doduše istina je da su njihova računala rijeđe meta hakerskih i virusnih napada, ali kad im poraste još više broj, napadi će biti učestali kao i na računala koja koriste operativn sustav Windows.

Moguće je dobiti bolju sliku s manje piksela

Kamera sa 16 megapiksela zabilježit će bolju fotografiju od one s tri ili šest megapiksela, ali to ne znači da ćete imati bolji konačan rezultat. Stvar je u tome što vidljivost svakog detalja ovisi najprije o senzoru kamere, a tek onda o pikselima. Veći senzor logično može registrirati više svjetlosnih podataka pa samim tim i više detalja.

Izdvojeni članak

Pametni gradovi: Oni koriste tehnologiju kako bi život učinili ljepšim

Čišćenje koša za smeće

Zanimljivo je da još uvijek dio vlasnika računala vjeruje u to da kad izbrišu sadržaj iz koša za smeće, trajno isti uklone. Međutim, riječ je o jednoj velikoj zabludi. U trenutku kad očistite koš, te mape nisu i fizički obrisane jer će i dalje ostati pohranjene na vašem hard disku. Ako imate Mac dovoljni je izabrati opciju ‘secure empty Trash’ dok vlasnici Windowsa moraju instalirati specijalizirane programe koji brišu svaki trag neželjenom sadržaju.

Privatno surfanje štiti vaše podatke

Skoro svaki internetski preglednik ima mogućnost ‘anonimnog’ surfanja internetom, no biranjem tih načina zapravo ne štitite svoje podatke. Preglednici neće bilježiti koje stranice posjećujete ili što upisujete u obrasce, ali će vaš internetski provider, web stranice kao i oglašivači  neometano pratiti što radite na internetu.

Ako doista želite osigurati anonimnost dok surfate, morate pribaviti ‘proxy server’ poput Tora koji će skriti vašu IP adresu i prikazati vas kao nekog drugog korisnika. Druga varijanta jest ta da koristite VPN-a, to jest sigurnu vezu koja kodira sve podatke koje šaljete u svijet.