Pretraga

Mobilne aplikacije za besplatne pozive i dopisivnje

A- A+

nytimes.com

Sve veći broj mladih u svojem džepu nosi smartphone. Moglo bi se reći da pametni telefoni imaju dvije karakteristike koje ih odvajaju od prethodne generacije mobitela. Prva je to što su stalno online i prilagođeni radu na internetu, a druga je da za njih postoji ogroman broj aplikacija.

Ove dvije karakteristike idu u prilog nastajanju alata za besplatnu komunikaciju. Iako ni jedan prijenos podataka nije besplatan, činjenica je da je mnogostruko jeftiniji od klasičnih poruka ili poziva preko mreže operatera. Uz to, sada već skoro svaki paket mobilnog interneta ima zagantiranih 1GB prometa. Ovu količinu podataka je gotovo nemoguće potrošiti uz korištenje samo ovih aplikacija.

1. WhatsApp

Jedna od najpopularnijih servisa je prije svega napravljen za dopisivanje. Nedavno su mediji u Indiji objavili da korisnici ove aplikacije na dan razmijene 10 milijardi poruka.

Osim jednostavnog oblika, whatsapp ima i ogroman izbor emoticona, koji mogu olakšati komunikaciju, pogotovo kad su u pitanju neke osjetljive teme. Mnogi korisnici ovog servisa su također jako zadovoljni funkcijom prijenosa fotografija i ostali podataka pa ne morate puno čekati kako bi vidjeli što vaše društvo radi vani u gradu ili na moru.

2. Viber

Ova aplikacija je slična whatsappu, samo što uz uslugu dopisivanja nudi i mogućnost poziva. Uz to je odlična stvar što nije potrebno nikakvo dodatno traženje kontakata kroz nekakve autorizacije, već aplikacija sama pretražuje vaš imenik i predlaže vam spajanje s onima koji isto koriste Viber.

3. Skype

Najstariji od programa na ovoj listi ima već dugu tradiciju smanjivanja telefonskih računa. Još se na osobnim kompjuterima Skype pokazao kao savršen alat za komunikaciju, bilo s prijateljem u kvartu ili nekim na drugom kraju svijeta.Smartphone verzija ima i odlično opciju video poziva. Skuplji uređaji već imaju integrirane kamere na prednju stranu, te omogućuju razgovor licem u lice.

4. Facebook Massenger

Facebook shvatio da ne može dozvoliti da smartphone revolucija prolazi pokraj njih, te su predstavili posebnu aplikaciju uz standardnu Facebook. Massenger je podigao razinu dopisivanja, preko ove društvene mreže, na novu razinu i omogućio ne samo da dobijete obavijest o svakoj primljenoj poruci, već i da vidite tko je pročitao vašu poruku. Pošto svi imaju Facebook ovaj aplikacija je obavezna za svakog tko ima pametni telefon.

5. Google Talk

Ova aplikacija je najzanimljivija korisnicima telefona koji rade na Android operativnom sustavu. Zbog integracije maila, marketa za aplikacije, kontakata i kalendara, ova usluga Googlea dolazi kao prirodan nastavak. Možda najveća prednost ove aplikacije je njena jednostavnost. Bijela pozadina, brz rad i malo opterećenje za procesor vašeg mobitela čine je odličnom opcijom za kontakt sa nekoliko privilegiranih prijatelja, pred kojima se ne morate skrivati.