Pretraga

Mobitele u džep, fidget na sunce: Školarci poludjeli za igračkom iz devedesetih

A- A+

Najnoviji hit među školarcima nije neka video igrica, nije mobilna aplikacija i zapravo uopće nema veze s virtualnim svijetom. Baš poput jo-jo igračke nekada, danas svi u rukama vrte fidget spinner. Ako je vjerovati prodavačima, radi se o igrački koja olakšava koncentraciju, no stručnjaci su prema toj teoriji poprilično skeptični. I dok ih školarci ne ispuštaju iz ruku, neke škole uvele su zabranu korištenja za vrijeme nastave.

Foto: pixabay

Ako je vjerovati Wikipediji, fidget spinner vrsta je igračke koja oslobađa od stresa (tzv. stress-relieving toy), a osnova joj je središnji ležaj oko kojega se okreću dva ili tri kraka elise. Osoba jednostavno kažiprstom i palcem prihvaća središte te zavrće elise, a školarci su već počeli organizirati natjecanja u kojima je pobjednik upravo onaj čiji se spinner dulje rotira.

Izdvojeni članak

Hit koji roditelje baca u očaj: Učenici se upuštaju u perverznu igru ‘šarene narukvice’

Fizika iza igračke 

Fizičar Paul Doherty tvrdi da su njemu najnovije hit-igračke zanimljive zbog znanosti koja stoji iza velikog broja okretaja. 

– Meni ove igračke dokazuju koliko su cool kuglični ležajevi, koji reduciraju trenje i dopuštaju slobodnu rotaciju kroz dulje vrijeme, objasnio je Doherty za livescience.com

Upravo su kuglični ležajevi ključni za ovu rotirajuću igračku, a kako biste razumjeli zašto, pokušajte sljedeće: drveni blok gurnite tako da klizi po podu. Zatim učinite isto, ali ispod bloka stavite pikule. Blok će tako otklizati dalje, a sve zato što je trenje povezano s kružnim kretanjem manje on onog povezanim s tzv. kliznim trenjem. 

Igračka može biti izrađena od raznih materijala, kao što je mjed, čelik, bakar ili plastika. Kupujete li ju putem eBaya, za neki jednostavniji fidget spinner morat ćete izdvojiti oko dva dolara, a ovisno o materijalu od kojega je izrađen te ima li, primjerice, ugrađena svjetla, cijena se penje i do 30-ak dolara. Iako postoji od ’90-ih godina prošlog stoljeća, ova je igračka popularna postala tek ovoga proljeća, uglavnom među školarcima.

Izdvojeni članak

Oprez: Poruke o izazovu koji završava smrću pojavile se i među hrvatskim tinejdžerima

Distrakcija ili korist? 

Prodavači često naglašavaju njeno terapeutsko djelovanje, uz objašnjenje da osobama s ADHD-om (poremećaj pažnje), autizmom ili anksioznom osobama može pomoći da se lakše koncentriraju i umanje stres. Ipak, psiholozi u tu teoriju nisu previše uvjereni. 

– Korištenje rotirajuće igračke veća je distrakcija nego korist individualcima koji pate od ADHD-a, rekao je Mark Rapport, klinički psiholog Sveučilišta Central Florida koji proučava ADHD, za livescience.com. 

Njegovo mišljenje dijele i neke škole, pa je tako istraživanje provedeno na 200 škola u SAD-u pokazalo kako je 32 posto ispitanih škola zabranilo donošenje igračke na nastavu. 

– Kako se radi o distrakciji, više ih ne dopuštamo u školi. Ako učenik donese igračku u školu, oduzimamo ju i zadržavamo do kraja nastavnog dana, rekao je za cbsnews.com John McDonald pomoćnik ravnatelja u školi Delano Elementary School u Minnesoti. 

Profesor Joel Westheimer ne dijeli negativno mišljenje o fidget spinneru, već smatra kako ovakva igračka može pozitivno utjecati na pažnju djece. Ipak, ona se ne bi trebala koristiti za vrijeme nastave, kaže. 

– Očito bismo trebali pronaći način da učinimo kurikulum zanimljivijim, kako bi što manje školaraca imalo potrebu za korištenjem igračaka poput ove, kazao je za cbs.ca

Imale one terapeutske beneficije ili ne, jedno je sigurno – stopostotnu korist od nje učenici će imati ako im se uz pomoć igračke objasni fizika koja stoji iza njenog kretanja.