Pretraga

Moderni crno-bijeli filmovi koje morate pogledati

A- A+

Nakon Drugog svjetskog rata otkako je proizvodnja filmske trake u boji bila skoro iste cijene kao i crno-bijelog filma, nastala je prevlast ‘obojenih filmova’. Većina mlađih gledatelja ne preferira crno-bijelu tehniku, no ipak postoji nekoliko filmova koje bi svatko trebao pogledati iako nisu snimljeni u boji.

www.90smovies.net

Crno-bijeli filmovi izblijedili su nakon Drugog svjetskog rata kada se cijena filmske trake u boji gotovo izjednačila sa crno-bijelom. No od 1960. godine postalo je nepisano pravilo da se moderni filmovi moraju snimati u boji. Međutim, i nakon vidne prevlasti ‘obojenih filmova’ snimljeno je nekoliko filmskih naslova crno-bijelom tehnikom koje bi svakako trebali pogledati i oni koji su inače skeptični prema takvim filmovima.

‘American X History’

Neonacist i skinhead Derek Vinyard (Edward Norton) osuđen je na tri godine zatvorske kazne nakon što je ubio dva crnca koji su mu pokušali ukrasti kamion. Kada je izašao iz zatvora te se vratio u stvarni život, počeo je drugačije gledati na svijet. No, u međuvremenu njegov mlađi brat Daniel (Edward Furlong) idealizirajući Dereka također upadne u neonacističku skupinu, unatoč Derekovu trudu da ga poštedi vlastite sudbine. Film je snimljen 1998. godine te se, uz Schindlerovu listu ubraja među najpotresnije moderne crno-bijele filmove.

‘Schindler’s List’

‘Schindler’s List’ trosatni je film baziran na istinitoj priči o biznismenu Oskaru Schindleru koji je za vrijeme okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu spasio preko 1 100 židova od sigurne pogibelji. Film je osvojio sedam Oscara te se ubraja među najveća dostignuća Stevena Spielberga uzdignuvši ga na sami vrh holivudskih redatelja. Izabrao je crno-bijelu tehniku kako bi izrazio ozbiljnost same priče.

‘The Artist’

Javnost je bila pomalo iznenađena kada je nijemi crno-bijeli film ‘The Artist’ 2011. godine dobio Oscara u kategoriji najboljeg filma. Radi se o francuskoj komičnoj drami redatelja Michela Hazanaviciusa, a radnja je smještena u Hollywoodu u vrijeme pada popularnost nijemog filma te uspinjanja zvijezde zvučnih filmova na sami vrh popularnosti.

‘Sin City’

Jessica Alba, Benicio Del Toro, Brittany Murphy, Clive Owen, Mickey Rourke, Bruce Willis i Elijah Wood samo su neke od najvećih holivudskih zvijezda koje su se našle u popularnom filmu ‘Sin City’ snimljenom 2005. godine. Riječ je o akcijskom trileru, to jest postmodernističkom tipu filma koji  je nastao prema predlošcima triju popularnih američkih stripova Franka Millera. Zašto se našao na našoj listi, doznat ćete kad ga pogledate.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap