Pretraga

Mogu li online koncerti barem nakratko zamijeniti one u dvoranama? Evo što nam kažu studenti

A- A+

Broj novozaraženih je u stalnom blagom rastu i čini se da se neka brza promjena situacije ne sprema. Mnogi od nas osjećaju da ne mogu više ovako – fale nam druženja, izlasci, a nekima najviše upravo koncerti. I svemu tomu pokušavamo pronaći neku prihvatljivu opciju u trenutnim okolnostima. Jedna od njih su i online koncerti.

Foto: Pixabay

Posljednjih nekoliko mjeseci živimo u skoro pa post-apokaliptičnom svijetu – stvari koje smo nekad uzimali zdravo za gotovo su nam sada u potpunosti nedostupne. I što je najtužnije, teško nam je zamisliti da ćemo se nekad moći vratiti na ono stanje prije ovoga, na ‘staro normalno’.

Izdvojeni članak

Spotify napokon došao i u Hrvatsku: Isprobali smo najpoznatiji streaming servis glazbe

Teško je za zamisliti da ćemo se nekad skoro usuditi ući u prepunu Arenu i gurati na parteru s tisućama ljudi, ne razmišljajući o tome gdje je tko kada bio, tko je potencijalan širitelj zaraze, tko nam se previše približio i je li netko kihnuo nedovoljno daleko od nas. A upravo je to bilo naše normalno, naš petak navečer.

Noćni izlasci su sada isto zabranjeni kao i koncerti, no noćni izlazak je potpuno drugačija stvar od koncerta. Kada idete na koncert, vi idete, prvenstveno, zato da biste uživali u glazbi – u nečijem talentu, posvećenosti, trudu i radu. Vi idete na koncert kako biste uživo osjetili tu energiju koju vam donekle prenesu i kada samo slušate pjesme na slušalice.

Glazbena industrija je u teškom problemu otkako je počela ova pandemija – inače, njihov bitan izvor zarade su upravo koncerti, a bez toga su ostali praktički preko noći. I nitko nije tu da im kaže bit će bolje sutra ili da im pomogne. Da se razumijemo, puno ljudi se našlo u teškim financijskim situacijama zbog trenutnih uvjeta, imali veze s glazbom ili ne.

Nekima ne možemo pomoći, no kada je konkretno riječ o glazbenicima – možemo im pomoći. Nekada davno, glazbenici su zaista i zarađivali od prodaje ploča, kazeta i CD-a, a onda je došao Internet i sve je ‘postalo’ javno dobro. Naravno, nije riječ o javnom dobru već o nečijem trudu i radu kojim se mi zatim besplatno koristimo.

Barem YouTube

Nakon što ilegalno skinete njihove pjesme na svoje mobitele i kompjutere, oni prestaju zarađivati na vama. Ako ništa, možete barem slušati putem YouTubea i tamo derati preglede, ili pak odlučiti uložiti i platiti si pravo korištenja nekog streaming servisa. Uz to, kako bi doskočili ovoj problematičnoj situaciji, pojedini glazbenici su se odlučili organizirati online koncerte. Kod nas to još nije toliko zaživjelo (ipak ne pratimo dovoljno trendove), no vani je. Svaki respektabilan (a i manje) bend je već održao barem jedan online koncert, za koji su naravno naplaćivali i ulaznice.

Je li to ideja koja bi zaista mogla zaživjeti u vrijeme kada nam je teško izdvojiti koju kunu za slušanje glazbe online, ili kada postoji toliko starih snimki koncerata koje su nam odmah dostupne? Razgovarali smo s nekolicinom studenata i dobili njihova mišljenja.

– Ne idem često na koncerte. Inače sam sa sela pa najčešće idem kada je nešto organizirano u sklopu dana općina i sl. i ako je u okolici. Na posljednjem koncertu sam bio prošlog Božića. Da je sada u pitanju nekakav koncert, ne bih išao. Neovisno o tome kakav je koncert u pitanju, preskočio bih. Čudna su vremena – ne bojim se ja zaraze, ali čisto radi svoje obitelji ne bih išao, pošto su stariji u obitelji većinom kronični bolesnici. Nisam dosad razmišljao o online koncertima, no moram priznati da  mi je to čak pomalo i apstraktan pojam. Ne znam koliko se isplati plaćati kartu za takav koncert, ali mislim da meni to ne bi bilo to. Ništa se ne može mjeriti s pravim koncertom uživo, tu euforiju se ne može drugačije dobiti nego uživo. U suštini, koncerte uživo treba izbjegavati (za sada), ali jedva čekam kada će doći dan da se može opet otići s ekipom i rastaviti se uz dobru glazbu, rekao nam je Gabrijel (19) s Agronomskog fakulteta.

Društveno odgovorni

I dok je Gabrijel spreman ne ići na koncerte kako ne bi izložio zarazi svoje bližnje (na što bismo svi trebali biti spremni općenito!), daleka mu je i ideja online koncerata. Istina je da je teško za zamisliti situaciju u kojoj se plaća karta za online koncert koji je samo snimka statičnog nastupa, no to nije kako bi to trebalo biti.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, danas je moguće snimiti sve i svašta u malenom studiju, pa tako postoje i strani izvođači koji od ‘online’ koncerata zaista rade pravi show – s raznim specijalnim efektima, grafikama, pozornicama i svime i svačime, stvarima kojima ni ne znamo ime. Ipak, može li to i dalje zamijeniti gužvanje na ogradi i strah od mosh pita?

– Idem na koncerte pet, šest puta godišnje, za mene je to najdraži način opuštanja i ‘davanja’ oduška nakon obaveza na fakultetu i slično. Zadnji put sam bio u studenom prošle godine… Sada bih definitivno išao na neki koncert – ionako sam svakodnevno u kontaktu s puno ljudi. Zašto onda ne na mjestu na kojem bih uživao i na kojem ću biti okružen ljudima koji su na sličnim valnim duljinama kao ja? To je ono što bi mi falilo kod online koncerata. Idem i zbog glazbe, no ipak je to ono nešto što je u zraku što me baš svaki put oduševi. Mislim da trebamo pokrenuti koncertnu organizaciju i ponovno pohoditi koncerte, makar uz neke prilagođene kapacitete, rekao nam je Ivan (20) koji studira kulturu i turizam.

Kako će se situacija dalje razvijati i hoće li nam dopustiti da se vratimo u koncertne dvorane ostaje tek za vidjeti, no problem glazbene industrije i dalje ostaje. Hoće li se početi rješavati i kada ne ovisi o nama, ali to ne znači da i dalje ne možemo doprinijeti… Barem upalite YouTube!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap