Pretraga

Mogu vas smiriti, ojačati imunitet ili popraviti probavu: Vodič kroz najkorisnije čajeve za zdravlje

A- A+

Iako je kava prvi izbor za omiljeno toplo piće većine ljudi, čajevi postaju sve popularniji. Istina, možda ih više vežemo uz neke hladnije dane kada nam godi toplina, ali čajevi imaju toliko pozitivnih strana da bi bilo jednostavno pogrešno ograničiti ih na jesen i zimu. Znate li uopće koliko čajevi mogu pomoći?

foto: Pexels; cottonbro

I dok će vas kava odmah razbuditi i pomoći vam da se saberete i krenete s danom, čaj neće imati taj učinak. Ipak, postoji puno ljudi kojima je čaj draža opcija. Vjerojatno ih smatrate malo čudnima ili ih barem gledate tako, kao da im nisu baš sve na mjestu. Kako bi netko mogao preferirati čaj, kada postoji kava? Ili još gore, reći da im je čaj omiljeno piće općenito?

Ako tako razmišljate, vjerojatno niste nikada pili zaista fini čaj, ili se potrudili popiti ga osim kada ste bolesni. Mnogima je upravo čaj bio neizostavni dio obroka kada su u pitanju bolesni dani, pa ne čudi što je ta negativna konotacija ostala tu negdje. I dok postoje čajevi koje se piju upravo u bolesne dane, to ne znači ništa loše.

Čajevi zaista mogu pomoći kod raznih bolesti, zato se i piju tada. No, ovisno o tome koji čaj pijete, može vam pomoći i s drugim problemima, koje se vjerojatno nikada ne biste sjetili riješiti uz pomoć čaja. Postoje čajevi koji će pomoći kod specifičnih bolesti, a postoje i oni koji pomažu kod nekih ‘manjih’ problema, piše Healthline.

Izdvojeni članak

Kava vs. zeleni čaj: Borba koju zeleni čaj uvijek dobije

Kamilica

Kamilica je najpoznatija po tome što smiruje, pa ako imate problema s nesanicom, probajte popiti šalicu tople kamilice prije odlaska u krevet. Također, kamilica ima antibakterijska svojstva, pomaže kod viroza, ali i menstrualnih bolova. Bitno je napomenuti i da su neka istraživanja pokazala da pomaže i kod održavanja razine šećera u krvi.

Menta

Kada imate problema s probavom, menta je vaš odabir. Pomaže s mučninama i grčevima, ali i bolovima u trbuhu. Menta olakšava sam proces probave, pa ako imate nekih problema, probajte popiti šalicu mente.

Đumbir

Pun antioksidansa, pomaže kod jačanja imuniteta. S obzirom na sezonu prehlada (a i pandemiju, onako usput), svakako vam neće naškoditi jedna šalica. Pomaže i kod mučnina, čak i kod onih izazvanih vožnjom. Općenito pomaže kod bolova tako da ih olakšava, pa je tako dobar odabir i u borbi s menstrualnim grčevima.

Kadulja

Kadulja je jedan od onih jakih čajeva koje neće svi uspjeti popiti, no to ne znači da ne bi trebali. Pomaže kod vježbanja moždanih stanica (pomoć kad su ispiti!), ali pomaže i kod poboljšanja raspoloženja (pomoć kad su ispiti!). Pomaže i kod rada srca i općenito sprječava bolesti.

Šipak

Pun vitamina C, šipak pomaže kod bolova u kostima i zglobovima, pa ako već neko vrijeme ‘krckate’, ovo bi vam moglo pomoći. Nije ga naodmet piti i kada pokušavate smršaviti ili za poboljšanje tena.

Zeleni

Među poznatijim čajevima se nalazi i zeleni, koji mnogi koriste kao alternativu kavi. Zeleni čaj pomaže kod razbuđivanja, pa ako morate imati ‘all nighter’, ovo je možda bolja opcija u odnosu na kavu. Zeleni čaj također pomaže ako postite, jer umanjuje osjećaj gladi.

Crni

Za sam kraj smo ostavili onaj čaj koji svi vežemo uz bolesti, a to je crni čaj. Kada imate virozu i probleme u trbuhu, najvjerojatnije će vas majka pitati jeste li popili crni čaj, a vi ćete lagati da jeste. Mame znaju najbolje, ne pitaju vas to uzalud – crni čaj pomaže kod smirenja trbuha, pogotovo u kombinaciji s dvopekom i rižom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap