Pretraga

Muči vas ispadanje kose? Ovih pet stvari hitno morate prestati raditi

A- A+

Među najstrašnijim problemima s kojima se susreće prosječna osoba na dnevnoj razini jest i ispadanje kose. Ovisno o tome koliko kose ispada, toliko je i strašno. Otprilike kao i kada pronađete sijede – jedna se može ‘izgubiti’, no ne i njih desetak. Sijede ne možete spriječiti (osim ako se ne prestanete stresirati), no možete li utjecati na ispadanje kose?

foto: Pexels; Element5 Digital

Prije svega, bitno je naglasiti jednu stvar – ako vam kosa zaista ispada u velikim količinama, bila bi dobra ideja posjetiti doktora. Ispadanje kose je vrlo vjerojatno u takvim slučajevima samo simptom pravog problema, kojeg je potrebno pronaći i izliječiti. No, ako samo spadate u grupu osoba kojima kosa ‘normalno pretjerano’ ispada, onda ste na pravom mjestu.

Na našu veliku sreću, živimo u povijesnom trenutku kada je zdravlje, bilo fizičko ili psihičko, vrlo bitno. Današnji standard ljepote se ustvari gleda kroz prizmu zdravlja – čist ten je odlika dobrog zdravlja, kao što je i utegnuto tijelo ono o kojem se netko brine, i tako dalje, i tako bliže. U svakom slučaju, kosa je isto vrlo dobar pokazatelj zdravlja.

Bilo da ste fan kovrčave ili ravne kose, duge ili kratke, sasvim sigurno jest da vam je prije svega bitno da kosa izgleda zdravo. Ako izgleda zdravo, vrlo su male šanse da i nije zapravo zdrava. Možete imati najbolju boju na svijetu, no ako imate ispucale vrhove ili suhu kosu – neće izgledati dobro.

I dok ispadanje kose često nije neki veliki problem (ali može biti, posavjetujte se s liječnikom u slučaju jakog ispadanja!), može značiti da nešto pogrešno radite. Ništa se ne događa preko noći, no ako uklonite izvor ‘smetnje’, vjerojatno će vam se kosa ubrzo oporaviti. Stoga, probajmo utvrditi što je točno problematično.

Izdvojeni članak

Dodatak za kosu bio je vrlo popularan devdesetih, a sada se ponovno vraća u modu

Gumica za kosu

Teško je reći da je nešto od navedenog najveće zlo, no kada bismo morali nešto izdvojiti, onda bi to svakako bila ova stavka. Apsolutno svi nose kosu u repu. No, otkako je počela pandemija, pa smo samim time sve više u kućnom izdanju, to je i kosa sve češće u repu. Za razliku od pletenica ili punđe, rep je posebno loš za kosu.

Osim što s gumicom automatski stišćete kosu i ne date joj ‘disati’, vrlo su velike šanse da kosu uvijek vežete na istom mjestu. To dovodi do velikog lomljenja kose, a lomljenje kose = ispadanje kose. Pokušajte nekoliko dana izbjegavati rep i gumice za kosu i vidjet ćete je li došlo do značajne promjene – a moglo bi.

Češljanje

Pretjerano češljanje može biti pogrešno za kosu zato što bilo kakvo pretjerivanje nije poželjno. No, da biste se trebali barem jednom dnevno počešljati – trebali biste. I češće. No, bitno je da znate s čime se češljate i da pripazite u kakvom je stanju vaša kosa. Nikako ju nemojte češljati dok je mokra, tada je posebno lomljiva.

Najbolja tehnika za češljanje će biti ta da krenete od vrhova, i pomalo se krećete prema tjemenu. Tako ćete izbjeći nepotrebno čupanje i divljanje na kosi, kao i bol. Redovito koristite regenerator kako biste mogli što lakše raščešljavati kosu.

Agresivni šamponi

Pronaći dobar šampon za kosu jest pravi izazov, pogotovo danas kada postoji sedam milijuna različitih opcija – i apsolutno svaka tvrdi da je ona najbolja. No, što je uopće bitno kod šampona?

Prije svega, potreban vam je šampon bez sulfata i parabena. Tih ima u nešto manjem broju pa više nije tolika drama, no za daljnje biranje se vodite jednostavnim principom – pročitajte kakvoj je kosi namijenjen. Nemojte birati po izgledu bočice ili mirisu šampona, to nije bitno. Također, ako vam se kosa brzo masti, toplo vam preporučujemo kruti šampon barem jednom tjedno.

Nedovoljna briga

Ako vam je kosa beživotna i/ili suha, vrlo je lako moguće da joj ne posvećujete dovoljno pažnje. Nažalost, kosa je jedna osjetljiva biljčica kojoj je potrebno jako puno pažnje i ljubavi da ličila na nešto. Upravo zato, samo oprati kosu nije dovoljno. Morate paziti u kakvoj je frizuri nosite, koliko često se češljate, s čime perete kosu, ali i – što sve stavljate na kosu?

Uz normalno pranje, idealno bi bilo kada biste barem jednom tjedno stavili masku (kokosovo ulje) na kosu i tako ju držali neko vrijeme. Iako to oduzima više vremena, ionako ste u pandemiji. Uz to, nabavite obavezno i nešto što će štiti vašu kosu od UV faktora, ali i topline kada se odlučite na fen, figaro ili peglu za kosu.

Sušenje kose

Za sam kraj, želimo vas još jednom podsjetiti – sušenje kose je loša ideja. Čim dođu malo više temperature, zaista se isplati pustiti kosu da se osuši prirodnim načinom. Toplina fena nije nešto što će oduševiti vašu kosu. Bonus bodovi ako se sjetite brisati kosu s ručnikom od mikrofibre, koji smanjuje elektricitet!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap