Pretraga

Mučite muku s eurima i preračunavanjem? Ova aplikacija olakšat će vam sve probleme

A- A+

Vrati kusur pomoći će svima kojima preračunavanje eura u kune i obrnuto stvara muku u želucu. Riječ je o besplatnoj aplikaciji, koja se može preuzeti na Google Play Storeu, a koja na intuitivan način pomaže građanima da se naviknu na novu valutu.

novčanice eura i kuna

Foto: srednja.hr

Stigla je nova valuta, a s njom i novi problemi. Iako se cijene dvojno iskazuju još od rujna 2022. godine, mnogi se i dalje nisu naviknuli na plaćanje u centima i eurima. Tako, primjerice. 100 kuna nije 100 kuna, već 13,27 eura, dok se za kavu u kvartovskom kafiću ne daje 12 kuna, već 1,59 eura.

No, prva dva tjedna u 2023. godini, na snazi je razdoblje dvojnog optjecaja. Drugim riječima, svi se proizvodi i usluge mogu plaćati kunama i eurima. Iako to zvuči odlično na papiru, u stvarnosti to možda i nije tako. Naime, trgovci bi, osim u izuzetnim situacijama, trebali vračati kusur u eurima, čak i ako kupac plača kunama, što stvara obostrane – probleme u preračunavanju.

Srećom, kako za sve postoji aplikacija, tako postoji aplikacija koja rješava i ovaj problem – Vrati kusur. Riječ je o jednostavnoj i besplatnoj aplikaciji, namijenjenoj svima onima koji se susreću s gotovinskim novcem. Iako ju najčešće koriste trgovci i konobari, može je koristiti svatko tko želi provjeriti koliko mu se eura treba vratiti nakon kupnje.

Screenshot: Google Play

Naime, nakon što se aplikacija pokrene, potrebno je upisati ukupni iznos računa u eurima te koliko ste uplatili kuna. Aplikacija će jednostavnom računicom ispisati koliko točni iznos trebate dobiti nazad u eurima ili kunama. Na primjer, ako je račun 25,68 eura, a vi uplatite 200 kuna, Vrati kusur prikazuje da se mora vratiti 0,86 eura, odnosno 6,51. kunu.

Ako želite dobiti samo iznos u eurima, potrebno je u kućicu za kune upisati iznos koji želite preračunati, pa se aplikacija može koristiti i kao svojevrsna ‘mjenjačnica’.

novčanice eura i kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap