Pretraga

Muzeji se priključuju online nastavi i provjeri znanja o izložbama

A- A+

Sustav kvizovi.srednja.hr postaje sve veći, i po broju korisniku i po broju pitanja. Osim što je to dobar način za ponoviti gradivo za ispit ili provjeriti svoju opću kulturu, može poslužiti i za virtualni obilazak – muzeja. Neki hrvatski muzeji poput Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, Dvora Trakošćan te Moderne galerije to su prepoznali te postavili svoja pitanja. Jeste li spremni za turu?

Salon u dvorcu Trakošćan | foto: Muzej Dvor Trakošćan

Platforma kvizovi.srednja.hr u svojoj beta verziji u online prostoru je otprilike pola godine, a u tom periodu zabilježili smo porast korisnika i pitanja. Sukladno tome, predstavili smo i nekoliko nadogradnji sustava, među kojima je posljednja ona koja omogućava rangiranje vašeg znanja u odnosu na znanje vaših sugrađana ili učenika vaše škole i studenata s vašeg faksa.

Pitanja unutar sustava su raspoređena prema temama i podtemama, a pokrivaju širok spektar znanja – od umjetnosti i kulture do sporta i tehnologije. Sustav je besplatan za korištenje, a ulogiravanje će vam oduzeti svega par minuta. Muzeji koji se žele pridružiti, mogu to slobodno napraviti sami kroz sustav, a ako im treba pomoć, mogu se javiti na [email protected].

Posjetite muzeje na potpuno drugačiji način

U ovom sustavu možete posjetiti i muzeje, odgovarajući na pitanja povezana s građom koju predstavljaju. Platformu kvizovi.srednja.hr za sad su iskoristili Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, Muzej Dvor Trakošćan te Moderna galerija.

Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović je muzej posvećen košarkašu Draženu Petroviću, i kao takav jedinstven u svijetu. Postav muzeja kronološki prati Draženov život i karijeru kroz klubove Šibenke, Cibone, Real Madrida, Portland Trail Blazersa i New Jersey Netsa. Sukladno s temom muzeja, otvorili su podtemu ‘Dražen Petrović’ u temi Sport.

Svoj profil je otvorio i Muzej Dvor Trakošćan, koji se nalazi u zaštićenoj povijesnoj cjelini koja se sastoji od dvorca, perivoja i park šume s jezerom. Trakošćan je najsačuvaniji dvorac u Hrvatskoj, a velika povijest puna je zanimljivih činjenica. Shodno tome, postavili su pitanja u podtemu ‘Trakošćan’ unutar teme ‘Povijest’, a pitanja se odnose na bogatu povijest oko obitelji koje su predsjedale ovim dvorcem.

U sustavu je moguće pronaći i profil Moderne galerije iz Zagreba. Ovaj muzej prezentira hrvatsku likovnu umjetnost 19., 20. i 21. stoljeća, a u njemu je moguće vidjeti više od 750 umjetničkih djela poznatih hrvatskih umjetnika kao što su Vlaho Bukovac i Ivan Meštrović.