Pretraga

Na ovom satu iz osamdesetih mogao se gledati TV, a koristio ga je i James Bond

A- A+

Seiko T001, poznatiji među ljubiteljima satova kao ‘Seiko TV Watch’, preteča je modernih pametnih satova iz osamdesetih godina. Riječ je o uređaju s dva ekrana, od kojih je jedan služio za gledanje TV-a. Praktičnost i inovativnost ovog sata uvidio je i James Bond u filmu Octopussy iz 1983. godine.

Screenshot: YouTube

Satovi pomoću kojih se mogu obavljati telefonski pozivi i slati poruke, nisu neka novost. Štoviše, opcije kao što su gledanje videozapisa, pregledavanja tekstualnih datoteka, igranje igrica, praćenje zdravstvenih funkcija, također su vrlo zastupljene kod današnjih pametnih satova.

Međutim, ako se vratimo u osamdesete godine, vrijeme kada su najobičniji digitalni satovi bili vrhunac tehnologije, štošta toga je drugačije. Seiko, renomirani japanski proizvođač satova, predstavio je 1982. sat koji je bio desetljećima ispred svoga vremena – Seiko T001.

Seiko T001, poznatiji kao Seiko TV Watch, sat je s dva ekrana. Jedan je, naime, služio za pokazivanje vremena, dok je drugi služio ni više ni manje nego za gledanje TV-a. Dolazio je u paketu sa slušalicama, kabelom, prijemnikom i video konektorom, a koristio ga je i James Bond u filmu Octopussy iz 1983. godine.

Screenshot: YouTube/Vintage Digital Watches

Da bi mogućnost gledanja TV-a uopće funkcionirala, bilo je potrebno spojiti prijemnik i slušalice na sat. Baterija je trajala oko pet sati, što je bilo sasvim impresivno za to vrijeme, no prijemnik je bio značajno veći od sata, što je mnoge tada odgovorilo od kupnje, piše ProWatches.

Seiko TV Watch ušao je 1984. u Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanji TV na svijetu, a u to je vrijeme koštao nešto više od 400 dolara. Danas ga je poprilično teško nabaviti u funkcionalnom stanju sa svim dodacima, no tu i tamo se može naići na pokoji primjerak na eBayu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap