Pretraga

Nacionalne himne koje tjeraju strah u kosti

A- A+

Himna jedne države je poput grba ili zastave obilježje koje pojedinu naciju razdvaja od ostalih i predstavlja joj ponos. Najčešće su riječ domoljubnog karaktera te daju određeni presjek povijesti države. Ne mora čak biti ni službena, nego može biti samo općeprihvaćena u narodu. U našem susjedstvu imamo nesvakidašnji slučaj da himna nema riječi, što je slučaj s onom Bosne i Hercegovine. U tekstu pak donosimo nacionalne himne koje su zastrašujuće zbog svoje glazbe ili riječi.

Himna je reprezentativna pjesma, najčešće države koja se pjeva u službenim i svečanim prigodama. Ona obično ima domoljubne stihove, ispunjene najvažnijim detaljima povijesti pojedine nacije. Evo šest nacionalnih himni koje tjeraju strah u kosti, prema portalu cracked.com.

Alžir / Kassaman (Čvrsto obećavamo)

Izdvojeni članak

Sve službene himne svjetskih nogometnih prvenstava

Glazba u ovoj nacionalnoj himnoj ima elemente žanrova heavy metal i rap, iako je nastala nekoliko desetljeća prije nego li su ove vrste muzike doživjele puni izražaj i ekspanziju.

S druge strane, zbog riječi koje Moufdi Zakaria napisao 1956. godine, proganjan je od francuskih kolonijalnih vlasti, jer bude nacionalni ponos alžirskog naroda.

Jedan od stihova iz himne je ‘Kada smo govorili, niste nas slušali, zato smo uzeli buku baruta uzeli kao ritam, a zvuk pušaka kao svoju melodiju.’ Sve je povezano s ratom Alžiraca za neovisnost, koji su vodili s Francuzima.

Italija / Il Canto degli Italiani (Pjesma za Talijane)

Veći dio talijanske himne stvari zvuče prilično mračno. Osnovni stih pripjeva je ‘Mi smo spremni umrijeti’.

Kao što to često biva i ova je himna napisana u trenucima rata za neovisnost, koji su Talijani tada kada je nastala vodili s Austrijancima.

Autor riječi je Goffredo Mameli, koji je u trenucima kada je pisao tekst imao 20 godina.

Mađarska / Himnusz (Himna)

Za razliku od ostala dva prije navedena naroda, Mađari zbilja nisu imali razloga biti ‘agresivni’ u svojoj nacionalnoj skladbi, budući da nisu imali na svome horizontu rat za neovisnost, odnosno nijedan strani osvajač im nije okupirao teritorij.

Unatoč tome teški stihovi se protežu himnom među kojima se ističe ‘Neće niknuti cvijet slobode iz prolivene krvi mrtvih i prolivenih suza siročadi’.

Turska / İstiklâl Marşı ( Marš neovisnosti)

Još jedna himna koja tematizira rat za neovisnost. Malo zastrašujuće je da se u stihovima između ostalog spominje kako je ‘divno umrijeti za svoju zemlju’.

Izdvaja se ‘Ja sam poput bučne poplave; snažan i neovisan; Trgat ću planine, stići na nebo i tada još uvijek jako i brzo teći’.

Francuska / ‘Le Marseillaise’ (Marseljeza)

O ovoj himnoj puno se toga zna. Skladao ju je Claude Joseph Rouget de Lisle u noći s 25. na 26. travnja 1792. godine, tijekom objave rata Austriji u Strasbourgu. Isprva se zvala ‘Ratna pjesma Rajnske vojske’.

Današnji naziv nosi od 30. srpnja iste godine, kada je 500 vojnih dobrovoljaca ušlo iz Marseillea u Pariz.

‘Krvava zastava je podignuta’, među stihovima je jedne od najpopularnijih nacionalnih himni.

Vijetnam / Tien Quan Ca (Armijski marš)

Izdvojeni članak

Kakve nam priče pričaju zastave svijeta

Ova himna u cijelom svom tekstu izravno govori o ratu, o jurišu, formiranju postrojbi, zujanju oružja i sličnome.

Naime narod ove zemlje je bio izložen dvama ratovima u drugoj polovici 20. stoljeća, koji su ukupno trajali 29 godina!

Prvi su vodili od 1945. do 1954. protiv francuskih kolonijalnih vlasti. Drugi, za ujedinjenje Sjevernog i Južnog Vijetnama je trajao od 1955. do 1975. godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap