Pretraga

Nadareni bend stvara glazbu koja je doslovno ‘koktel žanrova’

A- A+

Mr. Albino je vrlo nadareni mladi bend iz Zagreba, koji je u svojih dvije godine postojanja, već nastupao po zemljama okruženja, a ima oko sat i pol vremena snimljenih autorskih pjesama. Isključivo pjevaju na engleskom jeziku, a hit ‘Fluvial Disposal’ vrtio se i na radio postajama. Na jesen se nadaju kako će izdati album (EP), a za ljeto planiraju mini turneju po našoj obali. Razgovarali smo s gitaristom benda Striborom Gligorićem, koji nam je otkrio ima li ‘kruha’ u bavljenju glazbom, kakva je demo scena kod nas, kao i neke pojedinosti o bendu.

Mr. Albino je četveročlani mladi zagrebački bend, kojeg čine pjevač David Alanović, gitarist Stribor Gligorić, bubnjar Ivan Marinović te basist Velimir Topić. U otprilike dvije godine koliko djeluju snimili su već oko sat i pol materijala, a na jesen paniraju izdati i svoj prvi nosač zvuka. Nastupali su već u zemljama regije, a za ljeto planiraju posjet mini turneju po hrvatskoj obali, kao i izlet u neke nama bliže europske zemlje.

Izdvojeni članak

Poslušajte izvrstan srednjoškolski bend iz Sarajeva

Zbog različitih glazbenih preferencija članova benda sklopili novi žanr

Iako su svi članovi Mr. Albina imali veliku želju osnovati bend, nastali su tako što ih je povezao zajednički prijatelj, a vrsta glazbe koju izvode, mješavina je nekolicine žanrova.

– U početku, kroz prvih šest mjeseci do godinu dana, kroz mnoge jammove možemo reći da smo sklopili vlastiti žanr, koji nazivamo outlaw rockom, u kojem se ističu od svevremenskog bluesa, psihodelije, progressive rocka, sveprisutnog punka i uvijek rado čutog funka, pojašnjava nam gitarist benda Stribor Gligorić.

Mješavina nije ni čudna obzirom da se glazbene preferencije članova kreću od Nicka Cavea, Leonarda Cohena, preko Jamesa Browna, Radioheada, Bebe na Vole te Goribora i Red Hot Chili Peppersa. Vrlo su mladi, ali imaju već velike ideje za glazbenu karijeru.

– U našim planovima, ne mogu reći da smo skromni, ali ih ostvarujemo korak po korak. Album (EP) je u procesu stvaranja te bi trebao biti gotov tokom ovog ljeta, a pred oči i uši javnosti izaći ovu jesen. Na stranici http://mralbino1.bandcamp.com/ može se pronaći i naš, takoreći najavni singl sa nadolazećeg EP-a, rekao nam je Stribor.

Izdvojeni članak

Pet mladih bendova ‘raspalilo’ na humanitarnom koncertu XVI. gimnazije

Hrvatska demo scena i nije nešto, ali cijenimo rad pojedinih bendova

Probe imaju što češće stignu obzirom na školske i fakultetske obveze, a kao i većina mladih bendova imaju problem sa stalnim prostorom za sviranje. Kada je riječ o zaradi, nije baš da se mogu njome plaćati režije i stan pa čak ni osigurati džeparac.

– Još nismo uspjeli zaraditi sumu koju nismo potrošili već iste večeri. Inače smatramo kako je došlo vrijeme kada je ljudima normalno svirati za cugu, dvije, što nikako nije realno niti uredu, govori gitarist Mr. Albina iskazujući tako i opći stav benda o spomenutom pitanju.

Kada je riječ o hrvatskoj demo sceni, često možemo čuti kako ona cvate, ali da zapravo mladi ne dobivaju šansu pokazati što znaju.

– Ne možemo reći da smo oduševljeni demo scenom, no postoje imena poput Penny Lanea te Melanome čiji rad takoreći cijenimo, objašnjava Stribor.

Repertoar Mr. Albina čine pjesme koje tematiziraju od apstrakcije, društvene kritike, naracije do ljubavi i mržnje. Sve tekstove piše pjevač Alanović, dok glazbu stvaraju zajedno. Uz spomenutu pjesmu Fluvial Disposal, među svoje istaknute pjesme uvrštavaju i ‘Mother’s Day’ te ‘Seven Days Amongst Your Hair’. Tri člana benda su srednjoškolci, a jedan je na fakultetu, ali već su odlučili što bi htjeli raditi u životu.

– Muzički su nam planovi iznimno ozbiljni, no i dalje unutar granica ostvarivosti, a u nekoj budućnosti se vidimo kao glazbenici, zaključuje Stribor.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap