Pretraga

Najbolja ili najgora noć? Ovo su svima dobro poznate drame oko dočeka Nove godine

A- A+

Kada su u pitanju božićni praznici, uvijek se vrte iste teme. Između ostalog, jedna od uvijek napetih tema razgovora jest i doček Nove godine. O toj noći se počne razglabati davno prije samih božićnih praznika, pa čak i prije samog prosinca. Realno, prvo pitanje nakon povratka u školske/fakultetske klupe jest ‘di ćeš za novu?’.

Foto: Unsplash

U idealnom svijetu, doček Nove godine bi bila najbolja večer na svijetu, kada se skupe svi vama najbliži ljudi, na unaprijed odabranom mjestu. Većina bi se isto tako složila da bi se za Novu godinu trebalo ići na neko novo mjesto, kako bi doživljaj bio potpun. Nekada je u pitanju klub u koji često ne zalazite, a nekada malo putovanje.

U teoriji, to zvuči tako, no u stvarnosti… Rijetko kada se stvari tako poklope da se zaista nešto lijepo i dogodi. Često je upravo ta noć, koja bi trebala biti ‘najbolja’ u godini, ona oko koje se potroši najviše živaca, a ni za što. Teško je reći zašto se uvijek dogodi fijasko tu večer, no kada bismo morali nešto izdvojiti, onda bi to vjerojatno bila ogromna količina pritiska koja postoji u zraku.

No, nije problem samo ta večer, sve ono što toj večeri prethodi. Ako ćemo biti iskreni, organiziranje i planiranje dočeka Nove godine uvijek izgleda isto. Možda se nekada nešto promijeni, ali čim je u pitanju nešto više od ležerne večeri uz dobar film, vjerojatno će završiti na isti način.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: ‘Di ćeš za novu?’

Tko dolazi?

Postoji jako puno bitnih trenutaka oko organiziranja dočeka, a sigurno je među najbitnijima i onaj moment biranja društva. Iz nekog razloga, vjerujemo da kako uđemo u novu godinu, takva nas godina i čeka. Stoga je bitno da se okružite s vama najbližima i najdražima, kako biste s njima ostali i ostatak godine. Ali, nerijetko se dogodi da u planove uskoči barem jedna osoba koja i nije toliko poželjna.

Teško je u takvim trenutcima nekoga izbaciti iz društva, a pogotovo ako ste jedini takvog mišljenja – ili barem jedini koji se usude to reći naglas. U svakom slučaju, jedan od glavnih uzroka stresa jest upravo to: probiranje društva za doček. Naravno, kako se doček počinje planirati užasno rano, velike su šanse da se vaše želje tijekom planiranja i promijene, a onda dolazi do najvećih zapleta.

Gdje se ide?

Dogovoriti se oko toga gdje se slavi Nova je vjerojatno pola posla. Pogotovo u današnje vrijeme, kada postoji toliko opcija koje i nisu toliko skupe. Otići u drugi grad? Može. Otići u neki iznajmljeni stan u istom gradu? Može. Otići u klub? Može. Otići na doček u podne? Može i to. U teoriji sve može, ali kada dođe trenutak za praksu… Onda ispadne da ipak ne može.

Posebno su dobri oni planovi kada planirate doček na otvorenom, ili bilo kakav doček u kojem ovisite o vremenskim uvjetima. Sva sreća da je doček u prosincu, u vrijeme kada je apsolutno moguće da bude snježna mećava ili dan najjače bure u povijesti mjerenja takvih podataka. Ukratko, toliko varijabli i toliko mogućnosti za loš ishod, da bi bilo čudno kad se ne biste živcirali oko ovakvih stvari.

Di su pare?

Ako ste školarac ili student, velike su šanse da baš i nemate neki predobar budžet za doček. Realno, je li to uopće povod za slavlje? Kada slavite rođendan, promociju ili kraj škole, onda slavite nešto konkretno. Na dočeku se slavi… to što se Zemlja još jednom okrenula oko Sunca? I iz nekog razloga, ta večer NE smije biti kao običan izlazak. Mora biti više, mora biti jače.

Stoga, naravno da se mora i nenormalno puno potrošiti. Najgore je ako svi u društvu niste na istoj stranici, a rijetko kad se poklope zvijezde da to bude slučaj – uvijek postoji ona jedna društva koja bi i bubreg prodala za dobar doček, kao i ona jedna osoba kojoj je problem bilo što platiti unaprijed. Znate kako kažu: dug račun, čista ljubav!