Pretraga

Najbolje hrvatske pjesme s Eurosonga: Od Marije Magdalene do Svete ljubavi

A- A+

Eurosong ili eurovizija, kako god to zvali, jedna je od najduljih tradicija u Europi. Riječ je o natjecanju za najbolju pjesmu godine, na razini Europe – kao da to već niste i znali. Posljednjih dana se uvelike piše o Eurosongu, i to ne baš lijepo. Pa ćemo se mi prisjetiti nekih ljepših trenutaka.

foto: Unsplash

Iako se nažalost ove godine Hrvatska nije plasirala u finale s Albininom pjesmom Tick-Tock, u posljednjih tridesetak godina, imali smo nekolicinu zaista uspješnih pjesama. Vrijeme je pokazalo, između ostalog, da uspjeh na samom Eurosongu uopće nije mjerilo toga hoće li pjesma biti popularna kod nas ili ne.

Štoviše, čak i pjesme koje nisu pobijedile na samoj Dori, su nekad ispali veliki hitovi. Sasvim sigurno se sjećate pjesama kao što su Proljeće Luke Nižetića, Mineina Good Boy ili Na krilima ljubavi od Jacquesa Houdeka. Ove pjesme, iako nisu pobijedile, itekako su ostale zapamćene na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Slična je situacija i s pjesmama na Eurosongu – neke pamtimo čak i kada nisu pobjedničke. Među te pjesme, sasvim sigurno spadaju i Dancing Lasha Tumbai od Verke Serduchke te Nel Blu Dipinto Domenica Modugna. Stoga, i dalje postoji velika šansa da će i naša ovogodišnja natjecateljska pjesma, zaista ostati zapamćena.

Samo će vrijeme pokazati hoće li ova pjesma ostati hit kakvim ga trenutno smatramo, a mi ćemo se do tada prisjetiti nekih od naših najboljih plasmana na Eurosongu kroz godine.

Izdvojeni članak

Društvene mreže ‘gore’ nakon ispadanja Hrvatske s Eurosonga, pogledajte najzabavnije objave

Magazin & Lidija Horvat Dunjko – Nostalgija: 1995. godina, 6. mjesto

Maja Blagdan – Sveta ljubav: 1996. godina, 4. mjesto

Danijela Martinović – Neka mi ne svane: 1998. godina, 5. mjesto

Doris Dragović – Marija Magdalena: 1999. godina, 4. mjesto

Goran Karan – Ostani: 2000. godina, 9. mjesto

Vanna – Strings of my heart: 2001. godina, 10. mjesto

Vesna Pisarović – Everything I Want: 2002. godina, 11. mjesto

Ivan Mikulić – You Are The Only One: 2004. godina, 12. mjesto

Boris Novković feat. Lado members – Vukovi Umiru Sami: 2005. godina, 11. mjesto

Severina – Moja Štikla: 2006. godina, 12. mjesto

Jacques Houdek – My Friend: 2017. godina, 13. mjesto

Share via
Copy link
Powered by Social Snap