Pretraga

Najbolje plaćeni sportaši na svijetu

A- A+

Davno su prošli dani kada je glavna odlika sporta bio amaterizam. Sportaši su dugo kroz povijest bili obični ljudi koji su balansirali usavršavanje svoje vještine i svoj posao. U godini 2012. stvari su bitno drugačije. Sportaši posjeduju ogromne imetke koje su stekli bavljenjem sportom, ali i reklamama.

Danas sportaši nisu samo dobro plaćeni, već su postali i hodajući oglasni prostori za velike kompanije. Donosimo listu 20 najplaćenijh sportaša u 2012. godine. Mogli bi se iznenaditi tko je prvi na listi.

Floyd Mayweather, Jr.

U razdoblju između lipnja 2011. i lipnja 2012 ovaj boksački šampion je zaradio 85 milijuna dolara. Zanimljivo je da sva njegova zarada dolazi od boksa, te skoro ništa od reklamnih ugovora.

Manny Pacquiao

Ljubiteljima boksa poznat kao ‘Šampion naroda’ zbog svog specifičnog stila borbe, te pristupačnosti i skromnosti. Picquiao je zaradio 52 milijuna dolara od boksa, te još šest od suradnje s Nikeom, Hennessyem i HP kompjuterima.

Tiger Woods

Slavnog crnog golfera nije uzdrmao ni seks skandal koji je nekoliko mjeseci potresao Ameriku. Od lipnja prošle godine do lipnja ove godine zaradio je skoro 60 milijuna dolara. Velik dio te zarade dolazi od proizvođača sportske opreme Nikea, koji s njim ima dugogodišnju suradnju, te ga nije napustio ni nakon spomenutog skandala. Krajem 2010. godine bogatstvo Tiger Woodsa je procijenjeno na 500 milijuna dolara.

LeBron James

Po mnogima trenutno najbolji igrač NBA zaradio je u godinu dana 53 milijuna dolara. Zanimljivo je da samo 13 milijuna dolazi od njegovog ugovora s NBA klubom Miami Heat.

Roger Federer

Švicarac je jedan od najboljih i najpopularnijih tenisača u povijesti. Kroz prošlu godinu je uspio zaraditi 52 milijuna dolara. Velik dio njegovih prihoda dolazi od sponzorskih ugovora s Nikeom, Rolexom i Credit Suisse.

Kobe Bryant

Legenda LA Lakersa izborio se za ogroman ugovor sa svojim klubom, u visini od 20 milijuna dolara, te je još od reklamnih ugovora zaradio dodatnih 32 milijuna.

Phil Mickelson

Još jedan golfer uz Tigera Woodsa našao se na listi najplaćenijih. Njegovo bogatstvo od 47,8 milijuna dolara, koje je sakupio u prošloj godini uglavnom je došlo od oglašavanja.

David Beckham

Napokon smo došli do kategorije nogometaša. Najplaćeniji je David Beckham koji je zaradio 46 milijuna dolara u razdoblju od lipnja prošle godine, do lipnja ove godine. Njegov odlazak u SAD pokazao se kao dobar financijski potez, pošto mu je donio unosne sponzorske ugovore.

Cristiano Ronaldo

Portugalac je uspio u prošloj godini zaraditi 42,5 milijuna dolara. Uz veliku plaću u španjolskom Realu Ronaldo je veliku sumu zaradio od pojavljivanja u mnogim reklamama.

Peyton Manning

Našlu listu deset najbolje plaćenih zaokružuje zvijezda NFL lige. On je u prošlog godini zaradio 42,4 milijuna dolara, primarno od sponzorskih ugovora.

Čini se da je za veliku zaradu najbolje biti boksač ili golfer. Usprkos tome što se najviše novca vrti u nogometnim ligama, te NFL i NBA ligi, čini se da bolje prolaze sportaši koji se bave individualnim sportovima. Među prvih pet jedino se James uspio ubaciti kao natjecatelj u jednom timskom sportu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap