Pretraga

Ovo je 16 najboljih serija koje smo pogledali u 2022. godini

Ove nas je godine u redakciji više no ikad, a svi imamo različite ukuse. Svatko od nas predložio je po jednu (ili malo više) serija koje su pogledali u 2022. godini i koje su ih, onako baš, oduševile. Nisu sve, napomenimo, nove serije koje su tek izašle, ima i nekih starijih klasika.

gledanje serija

foto: Pexels; Anastasia Shuraeva

Tko se do tada već nije navukao, pandemija ga je dokrajčila. Danas gotovo da nema (mlade) osobe koja barem dio svog slobodnog vremena ne posvećuje (ne troši, to nije potrošeno vrijeme!) bingeanju serija. Takva je situacija i u redakciji portala srednja.hr te naših sestrinskih mirovina.hr i baustela.hr. Složili smo listu 16 najboljih serija koje smo pogledali u 2022. godini. (Nisu posložene ni prema kakvom logičnom redu).

Community (2009)

Jedan od rijetkih sitcoma koji uživa snažnu podršku kako nišne publike tako i visoki rejting. Radnja prati suspendiranog odvjetnika koji mora pohađati višu školu pa tako dolazi u kontakt s ekscentričnim osobljem i kolegama studentima od kojih svaki ima svoju jedinstvenu osobnost.

Euphoria (2019)

U fokusu priče je tinejdžerica Rue i njeni prijatelji, a ova dramska serija prati živote srednjoškolaca ispunjene ljubavnim dramama, ovisnošću, smrti, propitivanju identiteta i seksualne orijentacije. Dosad su izašle dvije sezone, a serija je na putu da postane jedna od najkultnijih teen serija svih vremena.

House of the Dragon (2022)

Znali ste da će se ovo naći na listi. Spin-off megapopularne HBO serije Game of Thrones smješten je oko 200 godina prije rođenja Daenerys Targaryen i njenih zmajeva. Prati dinastiju Targaryen kada je bila na vrhuncu i imala gotovo dvadeset zmajeva. Prva sezona postavila je temelje odnose moći i predstavio događaje koji su uzrokovali građanski rad Ples zmajeva.

Dahmer (2022)

Prva sezona antologijskog serijala naziva Monster prati jednog od najgorih serijskih ubojica svih vremena Jeffreya Dahmera. Mučna, eksplicitna i u svemu bitnom precizna, ova serija oslikava um potpuno poremećene osobe u društvu koje bijelim muškarcima često progleda kroz prste, čak i kad postoji više od male sumnje da čine nešto strahovito.

White Lotus (2022)

White Lotus naziv je tropskog rezorta. Radnja ove dramske komedije prati nekoliko različitih gostiju i zaposlenika kroz tjedan dana njihovih raznih psihosocijalnih poremećaja i problema te osobnih drama.

Succession (2018)

Fokusiramo se na obitelj Roy koja je u vlasništvu Waystar RoyCo, jednog od najvećih medijskih konglomerata na svijetu. Bore se zadržati kontrolu nad svojom tvrtkom dok patrijarh obitelji prolazi kroz krizu sa zdravljem.

Sense8 (2015)

Sense8 prati osam pojedinaca diljem svijeta koji su posebno telepatski povezani. Zovu se ‘senzati’. Oblik su mutanata o kojima društvo ne zna ništa, no pojedinci ih, u suradnji s vladama svjetskih velesila, žele ih koristiti kao oružje. Ovo je serija kakvu do sada niste gledali. Karakterizira ju snažna pozadinska priča svakog lika, iznimno slobodan prikaz seksualnih scena te potpis istaknutih redateljica i scenaristica Lilly i Lane Wachovski.

Vratiće se rode (2007)

Ova srpska serija prati dvojicu prijatelja koji preživljavaju baveći se sitnim kriminalom dok se jednog dana u sve ne umiješa sudbina. Živopisni likovi i balkanski humor nešto su na što smo poprilično slabi, a ova serija, zaista, predstavlja klasik na našim prostorima.

Arcane (2021)

Radnja je smještena u utopijskom Piltoveru i potlačenom podzemlju Zaun i donosi nam priču o podrijetlu dvoje legendarnih likova, kao i o moći koja će ih razdvojiti. Tko god je igrao League of Legends, ova će im animirana serija biti prava poslastica, a sudeći po reakcijama kolega iz naše redakcije, obuzela je i one koji nisu nikada gejmali.

Vatican Girl (2022)

Emanuela Orlandi, 15-godišnja djevojčica i stanovnica Vatikana, misteriozno je nestala nakon što se u lipnju 1983. vraćala kući s nastave sviranja flaute. Gotovo punih četrdeset godina nakon još ne znamo što joj se dogodilo.

The Playlist (2022)

Danas svi znaju što je Spotify, a taj gigantski streaming servis u konkurenciji ima najviše pojedinačnih korisnika. Ova serija prati priču ljudi koji su se udružili sa zajedničkom vizijom i stvorili Spotify, no na pomalo fiktivan način.

Inventing Anna (2022)

Anna Delvey, zapravo prezimena Sorokin, stvarna je prevarantica koja je u fokus javnosti došla nakon što je otkriveno da je niz bogatašica i bogataša u New Yorku svojim držanjem uspjela uvjeriti da je nasljednica velikog europskog bogatstva. Priču o tome kako je zavela i prevarila sve s kojima je došla u kontakt, uz odobrenje stvarne osobe, pogledajte u jednoj od najiščekivanijih serija na Netflixu.

FIFA uncovered (2022)

Serija je ovo koja prati najveću svjetsku nogometnu organizaciju. FIFA je sjedište ne samo nogometa, već moći, sukoba i jedan od važnih aktera i utjecaja na svjetsku politiku, a kroz seriju ćete upoznati FIFA-inu kontroverznu povijest i dobiti uvid u sve što je potrebno za organizirati jedno Svjetsko prvenstvo.

Severance (2022)

Glavni lik u seriji Mark predvodi tim kolega iz ureda čija su sjećanja kirurški podijeljena između njihovih poslova i privatnih života. Kada se misteriozni kolega s posla pojavi u privatnom životu, kreće lavina otkrivanja stvarne istine o poslu na kojem svi rade.

Clark (2022)

Ako ste se ikada pitali otkud dolazi naziva Stockholmskog sindroma, gdje žrtve postanu protektivne oko svojih zlostavljača, nekad i romantično, ovo je serija za vas. Nevjerojatna je ovo priča o notornom švedskom banditu Clarku Olofssonu čiji su zločini doveli do stvaranja gore navedenog pojma.

The Dropout (2022)

Još jedna serija na listi koja je bazirana na stvarnoj priči o Elizabeth Holmes, naizgled mladoj poduzetničkoj i znanstvenoj genijalki koja je u manje od deset godina prokazana kao prevara, a njen Theranos kao tek ambiciozan projekt koji nije uspio postići ono za što se predstavljao.

gledanje serija
Share via
Copy link
Powered by Social Snap