Pretraga

Najbolji glazbeni albumi iz 90-ih koje svakako treba poslušati

A- A+

Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća na hrvatskoj glazbenoj sceni do kraja su se afirmirali neki izvođači poput Gibonnija ili Dine Dvornika, publike za rock bendove iz 80-ih bilo je sve manje, a novi trend koji se pojavio bio je dance (kojeg žargonski zovemo i trash). Brojni muzičari bili su dijelom ovog pravca, no malo tko od njih je još uvijek na sceni. U svijetu su se također popularizirali neki žanrovi poput hip hopa, indie rocka, dok su grunge, Nirvana te dijelom Pearl Jam, pretvorili od alternativne u vrlo komercijalnu podvrstu rocka. U tekstu vam donosimo deset najboljih glazbenih albuma, s dinamične i burne scene 90-ih.

Devedesete su bile desetljeće burnih preslagivanja na glazbenoj sceni i kod nas, ali i u svijetu. Globalno gledano, anti-pop pokret, predvođen svevremenskim ‘oružjem’ Smells Like Teen Spirit, izgubio je na kraju bitku protiv popa, i sladunjavih tonova Britneyine Baby One More Time. No iako je glazbena era 90-ih krenula kasno, a završila rano, snimljeno je mnoštvo kvalitetnih materijala u tom dinamičnom desetljeću. Rolling Stone je izdvojio deset najboljih albuma iz perioda 90-ih, koje bi svakako vrijedilo poslušati.

Izdvojeni članak

Najbolji omoti albuma u povijesti glazbe

10. Pavement – ‘Crooked Rain, Crooked Rain’

Američki indie rock band Pavement s albumom ‘Crooked Rain, Crooked Rain’ smjestio se na deseto mjesto na Rolling Stoneovoj ljestvici.

Zarazne pjesme s albuma, koje svakako vrijedi poslušati su ‘Gold Soundz’, ‘Range Life’ te ‘Cut Your Hair’.

9. Beck – ‘Odelay’

Ovaj američki glazbenik, imena Beck Hansen, u ranim se 90-im vinuo u visine popularnosti, svojim osebujnim stilom u kojem je kombinirao glazbene elemente iz velikog broja žanrova.

Pjesme s njegovog albuma Odelay iz 1996. koje se posebno ističu s ‘Devil’s Haircut’, Where It’s At’ te Jack-Ass.

8. The Notorius B.I.G. – ‘Ready to Die’

Na američkoj hip hop sceni 90-ih vladala je oštra podjela i zavada između repera s West te East coasta, a zapadnjačku dominaciju iz ranih godina spomenutog desetljeća, sjajnim je albumom narušio brooklynski dečko Biggie.

Na kraju ga je sukob s reperima zapadne obale koštao života, budući da je ustrijeljen od nepoznatog napadača u Los Angelesu 1997.

S albuma ‘Ready to Die’ svakako preslušajte ‘Suicidal Thoughts’, ‘Big Poppa’ i ‘Juicy’.

7. Nirvana – ‘In Utero’

In Utero posljednji je Nirvanin studijski uradak, snimljen u svega dva tjedna 1993. godine, a prošle je dobio i reizdanje, u sklopu 20-godišnjice albuma.

Teško je izdvojiti samo par pjesama koje bi obvezno trebalo poslušati, ali evo ‘All Apologies’ je svakako jedna od njih. Vrlo popularna je i do današnjih dana ostala pjesma ‘Rape Me’, a ističe se i ‘Dumb’.

6. Pearl Jam – ‘Ten’

Već smo napomenuli u prvom paragrafu procvat grunge rock stila tijekom 90-ih, a uz Nirvanu, najzaslužniji su za to Pearl Jam. Hitovi s njihova albuma ‘Ten’, kao što su ‘Jeremy’ ili ‘Alive’ i danas su rado slušani.

Inače spomenuti je album bio prvi koji je Pearl Jam izdao, a pobrali su više od 20 nagrada za njega, te dugo bili u vrhovima različitih top ljestvica.

5. Lauryn Hill – ‘The Miseducation of Lauryn Hill’

Pjevačica vrlo popularnog benda u 90-ima The Fugees (‘Killing Me Softly’) Lauryn Hill, 1998. je izdala solo album, koji je Rolling Stone smjestio na peto mjesto najboljih u posljednjem desetljeću prošlog milenija.

Pjesme su fuzija soul, reggae, te hip hop stila. Poslušajte svakako ‘Ex-Factor’ te ‘Everything is Everything’.

4. U2 – ‘Achtung Baby’

Kultnom irskom bendu pošlo je za rukom ono na čemu su mnogi pali. Naime u 90-ima su napravili veliku glazbenu transformaciju, koja nije bila niti izvještačena niti im je loše stajala. Naprotiv, njihov album ‘Achtung Baby’ iz 1991. dugo je bio u vrhovima top ljestvica i zavrijedio brojna priznanja.

Također je jedan od glazbenih materijala s kojeg je teško izdvojiti samo nekoliko pjesama, ali poslušajte svakako ‘One’ i ‘Ultra Violet’.

3. Radiohead – ‘OK Computer’

Treći studijski album ‘OK Computer’ alternativnog rock sastava Radiohead, zauzeo je visoko treće mjesto na Rolling Stoneovoj ljestvici. Pjesme koje se ističu su ‘Paranoid Android’, ‘Karma Police’, ‘Lucky’ te ‘No Surprises’.

2. Dr. Dre – ‘The Chronic’

U ‘plodnom’ desetljeću hip hop stvaralaštva, još je jedan album koji zavrjeđuje puno pozornosti i priznanja. Na ‘The Chronicu’, koji je izdan 1992., osim Dr. Drea, repali su između ostalih Snoop Dogg, Warren G te RBX, a producent je bio Suge Knight.

Pjesme koje svakako trebate poslušati su ‘Dre Day’, ‘Let Me Ride’ te ‘Nuthin’ but a ‘G’ Thang’.

1. Nirvana – Nevermind

Po nekima je časopisima i kritičarima ovo ujedno i najbolji album svih vremena, a naslovna pjesma s njega ‘Smells Like Teen Spirit’, nazvana je i ‘udarom na sustav’, a bila je i himna buntovne X generacije.

Prodan je u preko 30 milijuna primjeraka diljem svijeta te dugo vremena nije silazio s čelnih pozicija na top ljestvica.

Uz neprikosnoveni ‘Smells Like Teen Spirit ističu se ‘Come As You Are’, ‘Lithium’ te ‘In Bloom’. No svakako preslušajte čitav Nevermind.

Dodajmo kao kuriozitet činjenicu da je  basist Nirvane Krist Novoselić hrvatskih korijena, a iako je rođen u SAD-u, jedan razred u školi završio je u Zadru, jer su ga tamo poslali roditelji.

Najbolji glazbeni albumi iz 90-ih koje svakako treba poslušati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap