Pretraga

Najbolji mladi poljoprivrednik Hrvatsku će predstavljati u Bruxellesu

A- A+

Najbolji mladi poljoprivrednik Hrvatske, Ivan Veselić, obiteljsko gospodarstvo počeo je voditi već nakon završetka srednje škole. Kada je shvatio da je ekološka proizvodnja njegov poziv, posvetio se poljoprivredi u potpunosti, a da se ne bavi poljoprivredom, kaže da ne zna što bi drugo radio. Titula za najboljeg mladog poljoprivrednika Ivanu je još jedna potvrda marljivog rada, a Hrvatsku će predstavljati u Bruxellesu.

Ivan Veselić |foto:Facebook

Ivan Veselić obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo vodi od završetka srednje škole. Potpuno je posvećen ekološkom uzgoju, a da se ne bavi poljoprivredom, kaže, ne zna čime bi se bavio. Njegov je rad prepoznat i cijenjen, pa je dobio titulu najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, a predstavljat će nas u Bruxellesu u međunarodnoj konkurenciji.

U poslu je od djetinjstva

Priča o poljoprivredi za Ivana je započela još od malih nogu. Njegovi su roditelji iz seoskih sredina, gdje su se ljudi oduvijek primarno bavili poljoprivredom. Iako su se odlučili preseliti u mjesto bliže gradu kako bi bili bliže poslu, poljoprivredom su se i dalje bavili. 

– Isprva su se poljoprivredom bavili hobistički za svoje potrebe, a 2003. su registrirali OPG. Tako da smo sestra i ja odmalena uključeni u sve poljoprivredne djelatnosti i odgajani smo u tom duhu. Shvatio sam da je ekološka poljoprivreda moj poziv kojim se želim nastaviti baviti pa sam odmah po završetku srednje škole, preuzeo vođenje obiteljskog gospodarstva, prisjeća se Ivan. 

Nakon dvije godine koje je proveo radeći na imanju, Ivan je shvatio da bi mu dobro došlo dodatno obrazovanje o poljoprivredi. 

– Smatram da je obrazovanje bitan dio svakog poslovanja, pa tako i poljoprivrede. Stalno moramo nadograđivati svoje znanje i istraživati nove mogućnosti. Uvijek možeš naučiti nešto novo, primjerice o sjetvi, gnojidbi, zaštiti bilja, novim kulturama i sl., a sve iz prakse i primjera naših profesora, komentira Ivan. 

Planira unapređenje poslovanja

Da se ne bavi poljoprivredom, ni sam ne zna u kojem bi području završio, kaže Ivan. Planovi mu se trenutačno vežu uz proširenje djelatnosti u poljoprivredi i unapređenje poslovanja. Osim što gospodarstvo želi proširiti i modernizirati, Ivan se planira i dalje prijavljivati za sredstva iz fondova Europske unije, kako bi iskoristio što više kapacitet pogona za preradu te i dalje proizvodio isključivo ekološke proizvode. Priznanje za svoj marljiv rad Ivan je dobio i stekavši titulu najboljeg mladog poljoprivrednika Hrvatske, a proizvodi njegovog OPG-a nedavno su uvršteni i u lanac trgovina DM. 

– Titula za najboljeg mladog poljoprivrednika daje mi puno poticaja u daljnjem radu, drago mi je da je struka prepoznala potencijal i rad mog gospodarstva. Natjecanje u Bruxellesu je jedna velika čast za mene i prilika da Hrvatska pokaže da ima vrijedne mlade ljude koji će dokazati da imamo održivu poljoprivredu. Vrlo sam sretan da su se naši odabrani proizvodi našli na policama DM-a. Siguran sam da će na taj način veći broj kupaca moći prepoznati i kušati naše proizvode. Cilj nam je održati suradnju s DM-om i u narednoj godini i možda uvrstiti još koji naš proizvod na njihove police. Sve ovisi o kupcima i prepoznavanju kvalitete naših eko proizvoda, komentira Ivan svoje uspjehe. 

Kao najveću prednost bavljenja poljoprivredom Ivan navodi rad u prirodi s obitelji i fleksibilno radno vrijeme, no ima i nedostataka, a najveći je, smatra Ivan, ovisnost o vremenskim (ne)prilikama jer nikada ne možeš sa sigurnošću znati hoće li se trud isplatiti. Zbog toga, smatra Ivan, ni ne čudi što mladi više nisu toliko zainteresirani za bavljenje poljoprivredom, okreću se profitabilnijim poslovima, jer kroz medije saznaju isključivo za loše strane ovog posla.

Copy link
Powered by Social Snap