Pretraga

Najčitatelj KGZ-a: 12-godišnji Luka u prošloj je godini pročitao čak 156 knjiga

A- A+

Iako mu je samo 12 godina, Luka Oršanić već sada zna da želi doktorirati fiziku. Očito orijentiran na stjecanje novih znanja, ovaj odlikaš proglašen je Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba. Uz školu i učenje, Luka je u 2016. pročitao čak 156 knjiga, što bi značilo prosječno tri knjige tjedno.

Foto: Knjižnice grada Zagreba

Luki Oršaniću dvanaest je godina i OŠ Tina Ujevića pohađa s odličnim uspjehom. Već sada zna da želi ići u gimnaziju i studirati na PMF-u, a nakon toga želi doktorirati kvantnu ili klasičnu fiziku. Upravo je Luka novi Najčitatelj Knjižnica grada Zagreba. Tijekom 2016. pročitao je nevjerojatnih 156 knjiga, a kada se sve to preračuna, radi se o čak tri knjige tjedno.

Izdvojeni članak

Bizarno! U gradskim knjižnicama u Splitu skoro svi imaju popuste osim učenika

Najviše voli enciklopedije, SF, dnevnike i stripove 

A ako ste od onih koji su pomislili kako se sigurno radi o slikovnicama, varate se. Ovaj pametni osnovac najviše voli enciklopedije, znanstvenu fantastiku, dnevnike i stripove. Najdraže knjige su mu enciklopedija ‘Uzmi me’ i serijal o Harry Potteru, a najdraža autorica Sanja Polak. 

Izbor Najčitatelja godine već šesnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Lukina titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a. 

Titula Najčitatelja 2016. Luki je donijela i neke vrijedne nagrade koje će kao ljubitelj knjiga sigurno znati cijeniti. Tako je dobio člansku iskaznicu za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja, komplet knjiga uglednih izdavačkih kuća te kamera za snimanje u pokretu.

Izdvojeni članak

Besplatna članarina napravila boom: U knjižnice se učlanilo 13.000 mladih

Projekt ‘Ja čitam’ urodio plodom 

Osim Luke, atraktivne nagrade očekuju i ostalih 39 finalista ovog izbora. Oni će na završnoj svečanosti na poklon dobiti po jednu knjigu već prije spomenutih izdavačkih kuća, dok drugom i treće plasiranom Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski poklanja tečaj brzog čitanja. 

– Drago nam je što su naši partneri Algoritam, Mozaik knjiga, Profil Knjiga, Pučko otvoreno učilište Petar Zrinski i Microline d.o.o. podržali ovaj projekt kojim kod populacije tinejdžerske dobi već godinama nastojimo poticati zanimanje za knjigu i čitanje, riječi su Davorke Bastić, ravnateljica Knjižnica grada Zagreba. 

Svakog je dana u KGZ-u prošle godine bilo najmanje 11.000 posjetitelja, a tijekom 365 dana posuđeno je skoro 2 milijuna i devetsto tisuća knjiga. Podsjećamo, još početkom ove godine Knjižnice Grada Zagreba su u suradnji s Gradom Zagrebom pokrenule novi projekt za roditelje i djecu pod nazivom ‘Ja čitam’. U prvoj fazi provedbe omogućen je svoj djeci i mladima do 15 godina besplatan upis u mrežu knjižnica. Upravo zahvaljujući ovom projektu u Knjižnice grada Zagreba se do 15. ožujka ove godine besplatno upisalo čak 17.470 djece. 

Možda upravo netko od njih sljedeće godine u ovo doba ponese titulu Najčitatelja.