Pretraga

Najčitatelj u Zagrebu je 13-godišnji Bartol koji je u godinu dana pročitao čak 154 knjige!

A- A+

Trinaestogodišnji Bartol Kadić, član Knjižnice Medveščak proglašen je Najčitateljem Knjižnica grada Zagreba 2017. godine u kategoriji djece starije osnovnoškolske dobi. Ovaj atipični ‘knjiški moljac’, bavi se glazbom, triatlonom, a nije mu mrsko niti sjediti pred tv-om.

Screenshot: HTV

No, uz sve to, stigne praktički svaka 2-3 dana pročitati po jednu knjigu, a naravno Bartol je i odlikaš u Osnovnoj školi Matka Laginje, koju pohađa.

Izdvojeni članak

Najčitatelj KGZ-a: 12-godišnji Luka u prošloj je godini pročitao čak 156 knjiga

Od školskih predmeta najdraži su mu kemija i biologija pa tako namjerava upisati prirodoslovnu gimnaziju, a potom studirati neki od ta dva predmeta te postati profesor.

Kad je pak riječ o žanrovima pisane riječi, obožava fantastiku, stripove te kratke duhovne priče, a najdraže su mu knjige „Kronike Imaginaria Geographia“ Jamesa Owena,  „Tajne besmrtnog Nicholasa Flamela“  Michaela Scotta te  „Kronike iz Narnije“  CS Lewisa.

Inače izbor Najčitatelja godine, već sedamnaesti put organiziraju Knjižnice grada Zagreba, a Bartolova titula potvrđena je pregledom podataka u statistici posudbe informatičkog sustava KGZ-a.

Bartolu Kadiću su, kao pobjedniku izbora, uručene vrijedne nagrade: članska iskaznica za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, komplet knjiga izdavačkih kuća Alfa, Katarina Zrinski Varaždin, Mozaik knjiga i Profil knjiga te Sonyjeva kamera za snimanje iz Microlinea d.o.o., uz čiju se potporu provodi ovaj projekt.

Izdvojeni članak

Oni su najčitateljica i najčitatelj u Zagrebu s gotovo 500 pročitanih knjiga!

Uz Bartola, nagrade su osigurane i za 39 finalista ovog izbora, a oni će dobiti ono što najviše vole – knjige!

Na ceremoniji dodjele nagrada ravnateljica KGZ-a Višnja Cej naglasila je kako su Knjižnice grada Zagreba najveća mreža narodnih knjižnica u Hrvatskoj, koja od 2007. godine svakom stanovniku glavnog grada koji ima člansku iskaznicu, omogućuje posudbu i korištenje građe i usluga u svakoj od 42 knjižnice mreže.

Prošle je godine bilo učlanjeno 146.865 osoba, što znači da je svaki peti Zagrepčanin član Knjižnica grada Zagreba.

Ravnateljica je dodala i kako je u suradnji s Gradom Zagrebom, u okviru  projekta „Ja čitam“, lani besplatno upisano 43.070 djece u dobi  od rođenja do 15 godine života.

– Svakog je dana u KGZ-u lani bilo više od 11.000 posjetitelja, a tijekom godine odgovoreno je na čak 1.599.787 informacijskih upita, otkrila je Cej.

Najčitatelj u Zagrebu je 13-godišnji Bartol koji je u godinu dana pročitao čak 154 knjige!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap