Pretraga

Najcool činjenice o SMS-ovima koje možda niste znali

A- A+

SMS je kratica satkana od triju engleskih riječi – Short Message System, a svojom pojavom ovaj vid tekstualne komunikacije doveo je do prave revolucije. Svake minute pošalje se 15 milijuna SMS poruka u svijetu. Dok će kritičari reći kako je ovaj komunikacijski model uništio ‘pravu’ konverzaciju, zbog mnoštva kratica te krnjih jezičnih oblika, velika većina je prihvatila korištenje SMS poruka na dnevnoj bazi. U tekstu vam donosimo deset zanimljivosti o ovom popularnom tekstualnom obliku komunikacije koje možda niste znali.

SMS poruka svoj će 22. rođendan proslaviti 3. prosinca ove godine. Kada se pojavila, uzrokovala je pravu revoluciju i poreknula eru virtualnog dopisivanja. Ni danas, kada je itekako obogaćen broj konverzacijskih kanala, popularnost im ne pada. Svake minute se u svijetu pošalje 15 milijuna Short Massage Systema. Britanski portal Express donosi deset zanimljivih činjenica o SMS-ovima koje možda niste znali, iako se njima služite više puta na dan.

Izdvojeni članak

Ako vam nestane na računu, provjerite besplatne načine slanja SMS-a preko interneta

Od pagera do SMS-a

Na ideju o SMS porukama došlo se preko dojavnih pagera, koji su na zaslonu prikazivali samo brojke. Netko je primijetio da brojke okrenute naopačke izgledaju slično slovima.

Sretan Božić je bila prva poruka

Iako je bio tek 3. prosinac 1992. godine 22-godišnji programer iz engleskog Readinga Neil Papworth poslao je poruku ‘sretan Božić’ svome prijatelju Richardu Jarvisu. Kako tada mobiteli nisu imali tipkovnice, spomenuti je programer poruku napisao na računalu.

Što znači LOL?!

Britanski premijer David Cameron često je na kraju svojih SMS poruka pisao ‘LOL’ misleći da to znači ‘Lots Of Love’.

SMS druga po redu svrha korištenja mobitela

SMS poruke trenutno su druga po redu svrha korištenja mobilnih telefona. Prva je provjera točnog vremena, što se dakako nimalo ne sviđa industriji ručnih satova.

Tko šalje najviše, a tko najmanje poruka?

Prva nacija po broju poslanih SMS poruka su Filipinci. Prosječan stanovnike ove zemlje pošalje ih 189 tjedno. Na drugom kraju tablice su Franuzi, koji šalju tek 20 poruka mjesečno.

Izdvojeni članak

Najveće pogreške SMS flerta – ovo nikako nemojte raditi!

Zašto poruka ima 160 znakova?

Jedna SMS poruka sadrži 160 znakova, a razlog tomu su istraživanja koja su pokazala da su pisanja na razglednicama otprilike te veličine.

SMS spašava i živote

Godine 2008. engleski kirurg David Nott spasio je život ranjenom tinejdžeru u Kongu tako što je primao instrukcije preko SMS poruka koje mu je slao kolega.

Muškarci aktivniji ‘tipkači’

Pripadnici snažnijeg spola više koriste SMS poruke nego žene, ali su kod muškaraca one kraće. Poruke se uglavnom pročitaju u roku od 15 minuta, a na njih se odgovara u roku od sat vremena.

Seks, ali i SMS

Prema jednom istraživanju, čak 11 posto mlađih od 25 godina slalo je SMS poruke za vrijeme vođenja ljubavi.

Prvi SMS-aš svijeta

Andrew Acklin iz Ohia rekorder je u slanju i primanju SMS poruka. Uspio je u jednom mjesecu primiti i poslati čak 200.052 SMS poruke na svome mobitelu.

Najcool činjenice o SMS-ovima koje možda niste znali
Share via
Copy link
Powered by Social Snap