Pretraga

Najgori načini iskorištavanja glazbe

A- A+

Glazba je zvonka radost, kaže narodna izreka. Gotovo da ne postoji osoba koja se ne bi složila s ovom izrekom, međutim postoje načini na koje se glazba upotrebljava, a ne bi trebala. Kad čujete obrade Rihanninih hitova u izvedbi 12-godišnjaka ili pak preslušate album Paris Hilton, jasno vam je zašto se glazba ne bi trebala zloupotrebljavati.

Donosimo vam neke od najgorih načina na koje glazba ne bi trebala biti upotrebljavana.

Kidz Pop

Vjerojatno nikada niste niti pomišljali kako bi zvučao najnoviji komercijalni hit da ga pjeva grupica 12-godišnjaka. Međutim franšiza Kidz Pop bavi se upravo time, obradama planetarno popularnih hitova u izvedbi skupine djece. Ovaj način obrada pjesama definitivno daje nadu svim novim neotkrivenim Justinima Bieberima i Rebeccama Black.

Pjevanje o hrani

Zamislite da se potpuno uživite u neku pjesmu i onda shvatite da je zapravo o ćevapima ili grahu. Glazba koja govori isključivo o hrani rijetko kad će pobuditi prave iskrene emocije u vama, osim gladi i idejama za jelovnik sljedećeg obroka. Čak i da je riječ o jingleu za McDonald’s ili Subway, svejedno glazba i riječi koje se koriste u te svrhe nije na zavidnoj umjetničkoj razini.

Kad ‘wannabe’ zvijezde pokušavaju postati glazbenici

Lindsay Lohan i Paris Hilton imaju svoje glazbene albume. Provjerite, ovo je točna činjenica. Nijedna od njih dvije nije zapravo pjevačica, no to ih nikad nije spriječilo da odu u studio i snime svoj album. Iako su obje najviše poznate po raznim skandalima, upravo to su odlučile iskoristiti kako bi se vinule u glazbena nebesa. Međutim do nebesa sigurno nisu došle bar što se tiče muzičkog talenta. U ovu kategoriju ulazi i planetarno popularan tinejdžer Justin Bieber zajedno sa svojom frizurom.

Način za mučenje

U američkom Guantanamo zatvoru glazba se koristi i za mučenje zatvorenika kako bi se izvuklo priznanje o zločinu. Eminem, AC/DC pa čak i soundtrack iz Ulice Sezam koristi za mučenje zatvorenika. Glazba se pušta izuzetno glasno, gotovo do granice gluhoće i to na dulje razdoblje. Mnogi zatvorenici su zbog ovoga postali psihijatrijski slučajevi ili suicidalni, a neki izvođači su zabranili da se njihova glazba pušta u ove okrutne svrhe. Među onima koji nisu htjeli da im glazba muči zatvorenike Guantanama je i poznata grupa Rage against the machine.

Širenje mržnje i agresije

Glazba bi trebala biti namijenjena širenju mira i smisla za zajednicu, kao i emocija, ali neki izvođači nemaj baš ovaj motiv na umu pjevajući svoje pjesme. Rezultat glazbe koja je prožeta ‘hejterskim’ stihovima i negativno agresivnim stilom su i takvi fanovi, koji razmišljaju negativno i depresivno, a stavovi su im kontroverzni i prepuni netolerancije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap