Pretraga

Najiritantniji trendovi s Facebooka

A- A+

Najpopularnija društvena mreža svijeta Facebook uistinu je rezervoar svih važnih, ali i onih potpuno beznačajnih tema. Uz to on predstavlja platformu za ekspresiju doslovno svih ljudskih navika, želja i potreba. U tom košmaru informacija, pojavljuju se i neki opako iritantni trendovi. Izdvojili smo nekoliko najgorih, iako prihvaćamo da bi se mogao napraviti i širi popis.

U kontekstu najraširenije društvene mreže, odavno su se pojavile krilatice poput ‘što nije bilo na Fejsu, nije se ni dogodilo’, a nažalost mnogi su konkretno ovu ‘umotvorinu’, više nego doslovno shvatili. Facebook može biti sjajno oruđe, komunikacijski kanal te poligon za plasman ideja i materije, ali se isto tako može i zloupotrebljavati ili bar biti sredstvo za živciranje ‘virtualne okoline’.

Izdvojeni članak

Facebook otkazao staž studentu koji je osmislio Marauder’s Map

U tekstu smo izdvojili neke od najiritantnijih trendova s Facebooka.

Luka Tea Jović Pavličić

Kao da nisu dosta bili oni zajednički partnerski profili, gdje bi bili istaknuti imena supružnika ili partnera u vezi te prezime muškarca, sada se otišlo korak dalje. Ne znamo je li takav razvoj situacije uvjetovan emancipacijom, ali ovakav oblik predstavljanja svakako je uznemirujući. Smisao veze ili braka svakako je zajedništvo, ali potpuno ukidanje individualnosti i nije baš zdravo za navedene odnose.

U praktičnom smislu, ovakav profil vjerojatno funkcionira kao fiksni telefon.

– Halo, mogu li dobiti Luku?

– Evo samo malo Tea je trenutno na profilu… (imena i prezimena iz primjera u podnaslovu ne čine neki od postojećih profila. Bar se nadamo.)

Konstantno fotografiranje male djece

Obzirom da se malo bespomoćno dijete ne može samo uzdržavati i štititi tu su roditelji da to čine. No pojedini od njih rade potpuno suprotne stvari, konstantnim objavljivanjem fotografija svoje djece na društvenim mrežama. Više nego iritantna, ova navika je opasna, ne samo zbog kojekakvih predatora i lovaca na dječje fotografije, nego i mogućih pokušaja otmice.

Iako na Facebooku postoje brojne sigurnosne postavke, kao i ostali sistemi i ovaj se može hakirati.

Lažna imena

Ovo je isto jedan oblik kompleksa ili pretjeranog pridavanja pozornosti samom sebi. Nije da podržavamo restrikcije iz Facebooka, kojima se pomalo dokidaju lažna imena, ali čemu ih koristiti. Na taj način vjerojatnije je da ćete sebi učiniti medvjeđu uslugu jer vas neće moći pronaći poznanici te prijatelji, s kojima ste se i sami pristali povezati.

S druge strane se nemojte zavaravati mišlju da vas sigurnosne službe neće pronaći ako bude trebalo, jer ste se eto predstavili krivim imenom.

Žalopojke nad umrlim kao dio trenda

Ovo je isto jedan od vrlo iritantnih Facebook običaja, koji je slučajno zbog Arsena Dedića kod nas aktualan ovih dana. Nije bitno što nikada niste preslušali nijednu njegovu pjesmu, što nikada niste pročitali nijednu stranicu njegove poezije, ili mu otišli na koncert, nekako se i vi želite napraviti kulturnima pa napisati ‘veliki Arsene, R. I. P.’  ili slično.

Nemojte to činiti – izvještaćeno je i snobovski, a svakako iritantno osobama koje se s vama druže i znaju da ga nikada niste spomenuli, a sada odjednom samo što ne nosite crninu zbog njegove smrti.

Selfie manijaci nikada neće nestati

Pojam selfiea pojavljuje se početkom novog milenija, popularizira se rastom i utjecajem Facebooka, a 2013. godine Oxfordski rječnik engleskog jezika ‘selfie’ proglašava riječju godine. To samo svjedoči o tome, koliko je ovaj model fotografiranja sebe sama zaludio svijet.

Da stvar bude gora, od vrhunca popularnosti 2013. do danas, selfiemanija još uvijek nije popustila. Naprotiv, sigurni smo da i vi imate među svojim prijateljima na Facebooku bar nekoliko ili nekolicinu njih koji svakodnevno izbace desetak selfija.

Najiritantniji trendovi s Facebooka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap