Pretraga

Najljepši školski vrt u Hrvatskoj nagrađen sa 10.000 kuna: Pogledajte kako su ga uredile ruke malih školaraca

A- A+

Tradicionalno je i ove godine Hrvatska radiotelevizija održala natjecanje Najljepši školski vrtovi, u kojima mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola, dječjih vrtića, djeca iz centara za odgoj i rehabilitaciju te djeca iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Ovogodišnju ‘Zlatnu povelju’ i vrijednu nagradu od 10.000 kuna odnio je školski vrt Osnovne škole Milana Langa iz Bregane.

U HRT-ovu r studiju Zvonimir Bajsić održana je tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj, a riječ je o ekološko-obrazovni projektu kojega HRT provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora, a ove godine i uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Izdvojeni članak

Čakovečka škola ima učionicu u vrtu, a učenici u nastavi imaju poduzetničke minute

Ocjenjuje se pritom biljna raznolikost u vrtovima kao i estetsko i funkcionalno oblikovanje. Cilj je da učenici pritom nauče prepoznavati vrijednost i ljepotu podneblja u kojemu žive, ali i kako posijati sjeme, njegovati mladu biljku, ubrati njezin plod i sačuvati zdravo tlo. Posebno povjerenstvo koje odlučuje o pobjedniku odlučilo je kako je to ove godine najbolje pošlo za rukom školarcima iz Osnovne škole Milana Langa iz Bregane, kojima je uručena ‘Zlatna povelja’ i nagrada od 10.000 kuna. Drugo mjesto i nagrada od 5.000 kuna pripali su Osnovnoj školi Grigora Viteza iz Zagreba, a treće i 3.000 kuna Osnovnoj školi Davorina Trstenjaka, također iz Zagreba.

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je Osnovna škola Bartola Kašića iz Vinkovaca, a Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je Osnovna škola Velika Pisanica iz Velike Pisanice. Nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj otišla je u srednju školu u Ludbregu. Dodijeljena je i nagrada za najljepšu područnu školu, a ove je godine to Osnovna škola Petar Zrinski u Čabru – Područna škola Plešce.

– Najljepši školski vrtovi lijepa su i uspješna priča koju Hrvatska radiotelevizija priča već godinama, a svi koji su danas bili s nama mogli su osjetiti tu radost i pozitivnu energiju koju širimo projektom. Svega toga ne bi bilo bez naših učitelja, nastavnika, profesora, odgajatelja i, naravno, djece, te im zato svima zahvaljujem što su ove sezone bili s nama. Nadam se da ćemo se iduće godine vidjeti u još većemu broju, a pozivam i sve donatore da nam se jave jer tako je lijepo dijeliti sreću i vidjeti osmijeh na licu djeteta koje otkriva prirodu u prirodi, a ne na računalu ili u videoigrici, istaknula je voditeljica projekta, dugogodišnja novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji Đurđica Čočić.

U pobjedničkoj OŠ Milana Langa učenici se svakako imaju čime pohvaliti. Sami su izradili hranilice za ptice, imaju malu baru, povrtnjak, voćnjak, mali park, cvjetnjak, a pri sadnji veliku pozornost pridaju bioraznolikosti. Postoji ondje i začinski vrt, a ideja je i napraviti vlastitu Vegetu pa su učenici i njihovi nastavnici uzgojili vlastitu mrkvu, peršin, celer i luk. Video-prilog o ovogodišnjem pobjedniku i što se sve našlo u vrtu Osnovne škole Milana Langa iz Bregane možete pogledati u nastavku.

Najljepši školski vrt u Hrvatskoj nagrađen sa 10.000 kuna: Pogledajte kako su ga uredile ruke malih školaraca
Share via
Copy link
Powered by Social Snap