Pretraga

Najšokantniji filmski preokreti koji će vas ostaviti bez riječi

A- A+

Sve ide svojim uobičajenim tijekom i onda se odjednom na vrhuncu sve preokrene. Ti obrati su upravo ono zbog čega uživamo u filmovima, a iz perspektive sedme umjetnosti, moćno oružje za dopiranje do publike. U tekstu donosimo deset najšokantnijih, najneočekivanijih, a ujedno i najboljih filmskih preokreta.

Jedno od najmoćnijih oružja filmskih priča su neočekivani i šokantni obrati. Ono kada sve ide svojim tijekom s malo ili nimalo drame pa se zatim sve preokrene. Evo deset filmova koji u sebi sadrže najbolje, najšokantnije i najneočekivanije obrate, prema tportalu.hr. No prije nego što počnete čitati, upozoravamo vas da se u članku nalaze ‘spojleri’. Dakle, otkrivamo detalje preokreta pa ako niste gledali neki od filmova, bolje se zadržati samo na naslovu, kako si ne biste pokvarili iznenađenje.

Izdvojeni članak

Beplatni filmovi na YouTubeu koje biste trebali pogledati

Psiho (1960)

Klasik Alfreda Hitchocka koji je po mnogo čemu utjecao na žanrove horora i trilera pa je tako uspostavio i koncept preokreta kao jednog od najmoćnijih oružja spomenutih filmskih žanrova.

U ovom slučaju, psihopat Norman Bates, bio je središnja figura koja se preko dana svađa sa svojom majkom, da bi potom shvatili kako mu je majka odavno mrtva i mumificirana u podrumu, a Bates noću odjeven kao njegova pokojna majka, nabija nevine žrtve na veliki kuhinjski nož.

Planet majmuna (1968)

Film o inteligentnim majmunima koji vladaju ostatkom hominida pa tako i nad nama. Izašlo je nekoliko nastavaka, ali kako to često biva, najbolji je ostao prvi dio, u kojem astronauti (na čelu s Charltonom Hestonom) na nepoznatoj planeti postaju robovima dlakavih primata koji govore i smatraju ljude nižim bićima.

No što, na kraju se ispostavlja da je planet itekako poznat, jer se radi o postapokaliptičnoj Zemlji koju su okupirale čimpanze, gorile i pavijani.

Sedam (1997)

Ovaj film Davida Finchera značio je za Brad Pitta prekretnicu u glumačkoj karijeri, jer se njima izvukao iz domene romantičnih komedija. Napeta saga o lovu na serijskog ubojicu koji presuđuje ljudima ogrezlim u sedam smrtnih grijeha.

Kevin Spacey koji igra serijskog ubojicu u filmu, u samom finalu priređuje maestralnu scenu, koja je i značila izostanak hepienda.

Plačljiva igra (1992)

Uz obrat da je netko od glavnih aktera duh, jedan od najpopularnijih filmskih obrata je to da je naslovni junak drugog spola, nego što smo očekivali. Primjerice ova vrsta prevrata čak se pojavljuje i u kultnom spotu Prodigyja ‘Smack My Bitch Up’.

Izdvojeni članak

Filmovi koji će vas ostaviti bez teksta

U Plačljivoj igri Neila Jordana, kombinirane su irske političke turbulencije i osobne drame te problem seksualnog identiteta. Tako je ona (Jaye Davidson), zapravo on, a ovaj film je postao prvi veliki hit, koji se početkom 90-ih ozbiljno pozabavio pitanjima transseksualnosti, a ujedno bio među najboljim naslovima godine.

Privedite osumnjičene (1995)

Ponovno jedan kultni film s vrhunskim obratom, gdje je glavni negativac Kevin Spacey. Ovoga puta se ne bavi odsijecanjem glava kao u Sedam, ali je svejedno opaki ubojica.

U ‘Privedite osumnjičene’ radnja se bazira na potrazi za mafijaškim bosom, ali na kraju ispada da je on svo vrijeme ispred nas.

Šesto čulo (1999)

Film nas vodi kroz priču o psihologu (Bruce Willis) koji radi na slučaju dječaka (Haley Joel Osment) koji vidi mrtve ljude. Do samog kraja psiholog nije svjestan da dečkić i njega vidi zato što je zapravo mrtav.

Uljezi (2001)

Ponovno se radi o duhovima. Nicole Kidman je majka dvoje djece koja ne smiju napuštati kuću, jer su alergična na dnevnu svjetlost. Uglavnom, morbidna obiteljska drama, koja završava maestralnim i potpuno ludim obratom – majka shvaća da je mrtva, baš kao i njezina djeca, koju je sama pobila gušenjem jastucima, prije nego je sebe propucala pištoljem.

Klub boraca (1999)

Ponovno kombinacija redatelja Davida Finchera i Brada Pitta, ovoga puta upotpunjena Edwardom Nortonom. Svojim dosadnim životom razočarani šljaker (Norton), nalazi zadovoljstvo i ispunjenje druženjem s buntovnim anarhistom (Brad Pitt), koji ga uvlači u svijet podzemnih borilačkih klubova.

Izdvojeni članak

Novi filmovi koje ne trebate pogledati

Taman kada mu u svome ludom pohodu partner okupi veliku privatnu vojsku i krene u konačno rušenje političkog i gospodarskog sustava, lik kojeg Norton tumači shvaća da je buntovni anarhist tek proizvod njegove mašte. No, tada je već kasno za promjenu puta.

Memento (2000)

Redatelj ovoga filma je danas slavni Christopher Nolan (Vitez tame), kojemu je Memento bio tek drugi režirani film. Kroz nelinearnu naraciju, muškarac (Guy Pearce) nije sposoban stvarati nova sjećanja, a upušta se u nimalo jednostavan pothvat potrage za ubojicom svoje žene.

Naravno, ne sjeća se niti zašto to nije dobra ideja, jer bi mogao pronaći nešto čega se s razlogom ne želi sjećati.

Igra (1997)

Ponovno je za redateljskom palicom ljubimac obrata David Fincher. Radi se o tome da Michael Douglas u ulozi razmaženog biznismena prolazi kroz avanturu života, odnosno otmicu, prisilno drogiranje, nesreću i ostale elemente psihičkog maltretiranja.

I taman kada je na rubu suicidalnih primisli saznaje da je cijela njegova avantura pa tako i cijeli film upravo plaćeni paket zabave za uštogljene poslovnjake, koji tek uz radikalne metode mogu shvatiti što znači živjeti život punim plućima.

Najšokantniji filmski preokreti koji će vas ostaviti bez riječi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap