Pretraga

Najveća globalna kemijska kompanija pokrenula međunarodni edukativni program za djecu u Hrvatskoj

A- A+

Hrvatski osnovnoškolci pridružit će se djeci iz 40 zemalja širom svijeta koja su putem BASF Kids’ Lab radionica stekla prva znanja iz kemije. U 20 godina postojanja, program je obuhvatio više od 800,000 učenika osnovnih škola, a samo 2016. u BASF-ovim edukativnim programima sudjelovalo je gotovo 95,000 djece. Program besplatnih radionica iz kemije u Hrvatskoj je pokrenut na 20. obljetnicu pokretanja BASF Kids’ Laba u središtu tvrtke u Ludwigshafenu, a ovogodišnji program posvećen je vitaminima u hrani.

BASF Kids’ Lab; foto: press

U suradnji s Kemijskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu (PMF), BASF je Hrvatsku uključio u svoj međunarodni edukativni program – BASF Kids’ Lab.  Program je do sada predstavljen u više od 40 zemalja širom svijeta, a u Hrvatskoj će se izvoditi pod lokalnim nazivom ‘BASF Kids’ Lab – Malci genijalci’. Besplatne interaktivne radionice koje učenicima osnovnih škola, u dobi od 6 do 12 godina, otkrivaju svijet kemije putem jednostavnih i sigurnih pokusa, trajat će tijekom cijele školske godine.

Ovogodišnji program posvećen vitaminima u hrani  

Izdvojeni članak

Pogledajte kako uz Eda Sheerana možete naučiti kemiju

Poticanje interesa djece za prirodne znanosti je ključni cilj našega globalnog programa edukacije mladih. Stoga već dva desetljeća provodimo program BASF Kids’ Lab u zemljama u kojima tvrtka posluje, a do sada smo organizirali radionice za više od 800,000 djece širom svijeta, dajući im priliku da steknu prva praktična iskustva i otkriju ulogu kemije u pronalaženju svakodnevnih rješenja. Činjenica da smo već popunili sve termine u prvom polugodištu pokazuje da su i hrvatske škole jako zainteresirane za sudjelovanje u ovome programu, naglasio je Simon Franko, izvršni direktor BASF Croatia.

U školskoj godini 2017/2018. program ‘BASF Kids’ Lab – Malci genijalci’ održava se pod nazivom ‘Clever Foodies’, a posvećen je vitaminima u hrani. Kroz tri pokusa, u kojima će ispitivati razinu vitamina u odabranom voću i povrću, osnovnoškolci će kroz posebno osmišljene didaktičke tehnike upoznati i određene znanstvene metode koje će dodatno potaknuti njihovo kreativno razmišljanje te im pružiti i dodatna znanja o važnosti pravilne prehrane.

Da bismo kreirali održivu budućnost, moramo educirati mlade generacije i potaknuti ih da razmišljaju na nov način. Sve naše aktivnosti u zajednicama u kojima poslujemo usmjerene su postizanju dugoročnog pozitivnog učinka na društvo i povezane s UN-ovim ciljevima održivoga razvoja, dodao je Franko.

Školarcima pomažu studenti s PMF-a

Izdvojeni članak

Kako su riječki studenti tisućama maturanata olakšali maturu iz Kemije

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu naglašava kako je Fakultet već niz godina ključan partner BASF-a u projektima popularizacije znanosti u Hrvatskoj

Trenutno surađujemo na projektu BASF Kids’ Lab koji putem atraktivnih i pažljivo osmišljenih pokusa približava kemiju hrane učenicima nižih razreda osnovne škole. Uz pomoć studenata Kemijskog odsjeka PMF-a, djeca tijekom pokusa, koje sama izvode, dolaze do zaključaka o sastavu i kvaliteti namirnica te važnosti zdrave prehrane. PMF, koji i sam intenzivno i vrlo uspješno radi na popularizaciji znanosti, s velikim veseljem podržava napore BASF-a da se znanost na zanimljiv i interaktivan način približi djeci kako bi im se probudio interes prema prirodoslovlju, izjavila je dekanica Aleksandra Čižmešija.

Radionice u trajanju od 90 minuta održavat će se svake druge subote na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a učenici će pokuse izvoditi uz podršku i nadzor studenata i doktoranada PMF-a.

Do sada se za sudjelovanje u programu prijavilo 12 osnovnih škola iz Zagreba i okolice, a učitelji i dalje mogu prijavljivati svoje razrede na email adresu znanstvene.carolije@hkd.hr.

Najveća globalna kemijska kompanija pokrenula međunarodni edukativni program za djecu u Hrvatskoj
Share via
Copy link
Powered by Social Snap