Pretraga

Nakon dugog niza godina, ovaj ravnatelj vratio je kino u Breganu i lokalnu školu učinio centrom kulturnog i društvenog života

A- A+

Četveročlana ‘delegacija’ portala srednja.hr u srijedu navečer zaputila se u Breganu u Osnovnu školu Milana Langa. Povod: kino projekcija u školi. Na programu: hrvatski film ‘Sve najbolje’. Ravnatelj škole Igor Matijašić ovim je događajem, nakon dugog niza godina, vratio kino u Breganu. Škola je bila pretijesna za sve gledatelje, a to nisu samo đaci, već i njihove obitelji te mještani Bregane i okolice. S obzirom na daljnje ravnateljeve ideje, nije pretenciozno zaključiti kako OŠ Milana Langa postaje središtem kulturnog i društvenog života Bregane i okolice.

Kino projekcija u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani okupila je 200-tinjak osnovaca i njihovih roditelja | Foto: srednja.hr

Ovotjedna kino-projekcija u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani vrlo vjerojatno se može svrstati u istaknutije ovogodišnje događaje malog mjesta na samoj granici sa Slovenijom. Bregana broji otprilike 2.500 stanovnika, a više od njih 200 u srijedu navečer okupilo se u lokalnoj osnovnoj školi.  Na programu je bio hrvatski božićni film ‘Sve najbolje’.

Jedinstven doživljaj kina u školi: Tražilo se mjesto više, ravnatelj brinuo za kokice, a tijekom filma se pljeskalo i plakalo od smijeha

Četveročlana ‘delegacija’ našeg portala u sastavu Martina Gelenčir, Ivan Božić, Marko Matijević i Dora Kršul na poziv ravnatelja škole Igora Matijašića također se pridružila sjajno posjećenoj projekciji. Kako smo došli pred sam početak prikazivanja filma, tražili smo četiri stolice viška, s obzirom da je predvorje, u kojem se film prikazivao, bilo zaista krcato, a sjedilo se i na galeriji. Đaci, njihovi roditelji, mještani Bregane i okolice nakon dugog niza godina u svojem su mjestu imali priliku uživati u kinu. Istodobno, ravnatelj se brinuo da svi gledatelji, mali i veliki, u filmu uživaju uz kokice, a u toj se ulozi odlično snašao.

Kino-projekcija uz đake svih uzrasta bilo je jedinstveno iskustvo – tijekom filma se glasno smijalo, pljeskalo, a neki članovi naše redakcije zasuzili su od smijeha na iskrene dječje reakcije na film. Kako nam je ispričao ravnatelj Matijašić, filmsku večer u školi organizirao je uz pomoć ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Samobor, Jelene Vojvode. Iznio joj je svoj plan o kulturnim događanjima srijedom, a ona je spremno pristala s obzirom da je bila u potrazi za mjestom gdje bi se prikazivali filmovi. Naime, kino u Samoboru se trenutačno preuređuje. Kliknuli su za minutu, priča nam ravnatelj i samo je trebalo posložiti termin i odabrati film koji će gledati u školi.

Kulturni sadržaji u školi idu dalje

Inače, prije 90-e tadašnje kino u Bregani prestalo je s radom. Ravnatelj Matijašić i sam je pohađao školu kojoj je sada na čelu, i to u periodu od 1980. do 1988., da tada je, kao učenik, još uvijek išao u kino u Bregani. Nakon što je kino prestalo s radom, u tom su se prostoru održavale skupštine klubova i slično, a oko 2000. godine iz kina su izvađene stolice i dvorana je pretvorena u prostor za koncerte. Danas ju koristi Kyokushin karate klub Bregana.

– Ovo je pri put nakon mnogooo godina da je organizirano kino ovakve vrste u Bregani, priča nam Matijašić i najavljuje, u daljnoj suradnji s ravnateljicom POU Samobor, daljnje kulturne sadržaje u školi – primjerice, ljetno kino u modernom školskom dvorištu.

Važnost škole za društveni i kulturni život lokalne sredine

Kino-projekcija u školi istaknula se tako kao primjer dobre prakse i važnosti za kulturni i društveni život mjesta. Ravnatelja smo upitali općenito o kulturnom životu u Bregani.

Izdvojeni članak

Najljepši školski vrt u Hrvatskoj nagrađen sa 10.000 kuna: Pogledajte kako su ga uredile ruke malih školaraca

– Kulturni život u Bregani? Što je to? Povremeno nastupa KUD Licitar, tamburaši i folklor, ali često to ne bude na prostoru same Bregane. Jednom godišnje družimo se sa Slovencima na granici kako bismo proslavili ulazak u EU i to je to. Zato sam i želio sve to pokrenuti jer znam kako je bilo nekad, priča Matijašić i dodaje da bi koncept ‘Srijedom navečer’ trebao ići i dalje s filmovima, predstavama, koncertima, predavanjima…

Njegova je želja naviknuti ljude da se nešto događa u školi te velikima i malima dati priliku da biraju između ostanka kod kuće i zanimljivog kulturnog događanja u školi. Kaže nam, zasada takvog izbora u Bregani nema. No, interes je velik, čemu smo svjedočili iz prve ruke u kinu u školi.

– Prošli tjedan imali smo svetog Nikolu koji je došao s gitarom i pjevao sa svima, sljedeću srijedu puštamo lampione, dogovaram i nove filmske projekcije, zovem književnike, glazbenike, glumce…kad je ljepše vrijeme događanja će biti na igralištu – Dan sporta, Knedlijada i likerijada… Može se svašta!, zaključuje ravnatelj i dodaje da je škola zapravo centar mjesta.

Nemojte se samo provozati kroz Breganu, provjerite što je na školskom programu

Spomenimo i kako je OŠ Milana Langa ove godine pobijedila u natjecanju za najljepši školski vrt u Hrvatskoj. Kako su ga uredile ruke malih školaraca, možete vidjeti OVDJE.

S obzirom da je Samobor omiljeno izletište Zagrepčana, nije naodmet razmisliti i o posjetu Bregani, udaljenoj od Samobora nešto više od 5 kilometara. Kulturna i društvena događanja u osnovnoj školi svakako zaslužuju da se ne provozate samo kroz Breganu na putu prema Sloveniji, već zastanete i pogledate što je na programu ove sretne škole.

Nakon dugog niza godina, ovaj ravnatelj vratio je kino u Breganu i lokalnu školu učinio centrom kulturnog i društvenog života
Share via
Copy link
Powered by Social Snap