Pretraga

Nakon ovoga ćete razmisliti o bojanju kose

A- A+

Milijuni žena diljem svijeta koriste boje za kosu, koje kako se pokazalo, sadrže opasne kemikalije koje su povezane s svakakvim oboljenjima, pa i rakom.

Kako bi se približile trendovima i mijenjale imidž, mnoge žene redovito boje kosu. Britanski znanstvenici tvrde kako se u široko rasprostranjenim bojama za kosu nalaze opasne kemikalije, odnosno sekundarni amini, koje se može povezati s pojavom raka. 


Izdvojeni članak

Tips’n’ tricks: kako da koža i kosa prežive zimu

Opasne kemikalije mogu uzrokovati rak

Amini se inače smatraju derivatom amonijaka, koji se nalaze u trajnim bojama za farbanje u kućnoj radinosti, ali i onima koje koriste frizeri u profesionalnim salonima za njegu kose. Takve kemikalije u dodiru sa cigaretnim dimom i ostalim nečistoćama u zraku stvaraju vrlo opasni spoj koji može prouzročiti rak, stoga predstavljaju velik rizik za zdravlje. 

Kemikalije ostaju u koži dugo nakon bojenja

Iako je kozmetička industrija oštro opovrgnula ove teze, stručnjaci i dalje tvrde kako je bojenje kose vrlo opasno, jer kemikalije ostaju u kosi i koži mjesecima, pa čak i godinama nakon što je boja nanesena. Boja za kosu je otprije prokazana kao opasna, jer je povezivana s rakom dojke, leukemijom, rakom mjehura i jajnika. Zabrinjavajuća je i činjenica da se povećava broj ljudi alergičnih na sadržaj boja za kosu, što ponekad može fatalno završiti.

Izdvojeni članak

Sami napravite gel za kosu

U interesu ljudske sigurnosti, vrlo je važno provesti temeljito, neovisno istraživanje kako bi se utvrdila razina toksičnosti i potencijalni rizici koje nose trajne boje za kosu koje se nalaze na policama trgovina, naglasio je jedan od autora studije, David Lewis.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap