Nakon što naučite ovu japansku metodu množenja više nećete trebati kalkulatore

Profesori su nekada učenicima govorili kako neke stvari moraju učiti računati napamet ili pisanim putem jer neće uvijek uz sebe imati kalkulatore. Ta tvrdnja više ne drži vodu s obzirom da gotovo svatko od nas u džepu nosi pametni telefon koji je sposoban i za mnogo kompliciranije radnje, ali to ne znači da ne trebamo držati moždane vijuge u pogonu. Jedna takva metoda množenja koja je istovremeno laka i zabavna dolazi iz Japana, a potrebni su vam samo papir i olovka.

Foto: YouTube Screenshot

Iz Japana je došlo puno odličnih stvari kao što su sushi, anime ili ova metoda množenja pomoću crtanja i križanja linija.

Video: Križić-kružić množenje

Ono što trebate napraviti kada množite dva broja jest nacrtati linije koje prezentiraju svaku znamenku faktora pri čemu se linije prvog faktora križaju s linijama drugog faktora. Na primjer, ako množite broj 13 s brojem 31, najprije ćete nacrtati jednu liniju, zatim paralelno s njom tri, a s njima će se križati tri linije s desne strane i jedna lijevo paralelno od nje.

Kako biste došli do konačnog rezultata, potrebno je izbrojati točke na kojima se te linije križaju.

U videu je ovaj način množenja detaljno prikazan, kao i situacije množenja brojeva koji u sebi imaju nulu ili kada zbroj točaka križanja prelazi 10.

Odgovori