Pretraga

Nakon što naučite ovu japansku metodu množenja više nećete trebati kalkulatore

A- A+

Profesori su nekada učenicima govorili kako neke stvari moraju učiti računati napamet ili pisanim putem jer neće uvijek uz sebe imati kalkulatore. Ta tvrdnja više ne drži vodu s obzirom da gotovo svatko od nas u džepu nosi pametni telefon koji je sposoban i za mnogo kompliciranije radnje, ali to ne znači da ne trebamo držati moždane vijuge u pogonu. Jedna takva metoda množenja koja je istovremeno laka i zabavna dolazi iz Japana, a potrebni su vam samo papir i olovka.

Foto: YouTube Screenshot

Iz Japana je došlo puno odličnih stvari kao što su sushi, anime ili ova metoda množenja pomoću crtanja i križanja linija.

Izdvojeni članak

Video: Križić-kružić množenje

Ono što trebate napraviti kada množite dva broja jest nacrtati linije koje prezentiraju svaku znamenku faktora pri čemu se linije prvog faktora križaju s linijama drugog faktora. Na primjer, ako množite broj 13 s brojem 31, najprije ćete nacrtati jednu liniju, zatim paralelno s njom tri, a s njima će se križati tri linije s desne strane i jedna lijevo paralelno od nje.

Kako biste došli do konačnog rezultata, potrebno je izbrojati točke na kojima se te linije križaju.

U videu je ovaj način množenja detaljno prikazan, kao i situacije množenja brojeva koji u sebi imaju nulu ili kada zbroj točaka križanja prelazi 10.

Copy link
Powered by Social Snap