Pretraga

Nakon tri godine i samo tri nastupa Delač ponovno u Zaprešiću

A- A+

Nakon što je u rujnu 2009. godine odjeknula vijest o prelasku talentiranog 17-godišnjeg vratara Mateja Delača iz Inter Zaprešića u londonski Chelsea, svi su očekivali početak jedne blistave karijere. Nešto više od tri godine nakon toga ponovno se vratio u Zaprešić. U međuvremenu je skupio svega dva nastupa, za klubove u kojima je bio na posudbi, te izgubio mjesto prvog vratara u mladoj reprezentaciji.

Jedan od najperspektivnijih mladih vratara Europe Matej Delač, nakon trogodišnjeg lutanja ponovno se vratio u Inter iz Zaprešića. Sada već 20-godišnjak potpisao je sa 17 godina unosan ugovor s Chelseaom, te mu se predviđala uspješna karijera. No, lutajući po posudbama na koje su ga slali čelnici Chelsea, uglavnom je grijao klupu. Sada je još uvijek na posudbi, ali trebao bi biti prvi vratar zaprešićkog Intera.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica igrala nogomet sa slomljenim gležnjem


origin-www.chelseafc.com

Zvjezdani status

U ljeto 2009. godine nakon izvrsne sezone, Zdravko Mamić poslao je pola milijuna vrijednu ponudu za Delača. No, Zaprešićani su glatko odbili ponudu, tražeći dva i pol milijuna za ovog iznimnog mladog vratara.

Samo mjesec dana nakon toga, čelnici Intera Zaprešića uspjeli su dobiti čak tri milijuna eura za ovog vratara i to od velikana Chelsea. Uz to ostao je cijelu sezonu u Zaprešiću i skupio 23 nastupa. U međuvremenu ga je i tadašnji izbornik Bilić nagradio pozivnicom za seniorsku reprezentaciju, u koju je pozvan kao treći golman. Medijske stranice vrištale su od najava o vrataru koji će obilježiti povijest hrvatskog nogometa. Počeli su ga uspoređivati s velikim Peterom Cecha i navoditi kao njegova nasljednika.

Izdvojeni članak

Novi nogometni dijamant iz BiH

Tri godine na posudbama

No, od 2010. kada je otišao u Chelseu događa se zastoj u njegovoj karijeri. Odmah po dolasku, imao je problem sa sređivanjem radne dozvole, pa je poslan na posudbu u nizozemski Vitesse. U godinu dana koliko je tamo ostao nije upisao niti jedan nastup. Nije se ni vratio u London, a već je poslan na ‘kaljenje’ u drugi klub. Ovaj put u pitanju je bio češki klub Dinamo Češke Budejovice. No, ni tamo se nije nametnuo. Ubilježio je samo jedan nastup u cijeloj sezoni u kojem je primio četiri gola od Viktorie Plzen i to je bilo sve.

Ciklus posudbi ni tu se nije završio. Nakon neslavnog završetka u Češkoj, u srpnju prošle godine iz Chelsea je dobio novo naređenje za selidbu. Ovoga puta trebao se okušati u portugalskoj Vitoriji Guimaraes. Predstavljen je kao veliko pojačanje, ali od kolovoza otkad je počelo portugalsko prvenstvo ponovno nije nijednom nastupio. Izgubio je u međuvremenu i mjesto u prvoj momčadi mlade reprezentacije za koju nije nastupio više od godinu dana.

Dvije i pol godine nakon selidbe po raznim posudbama, Matej je otišao na još jednu, točnije vratio se natrag u Zaprešić gdje je bajka počela. Tek mu je 20 godina, tako da mu je karijera još nije ni u kojem slučaju propala. Poznato je da golmanima karijera traje nekoliko godina dulje nego igračima, tako da još ima vremena za njega. U Zaprešiću je imao još prije tri godine nekoliko maestralnih nastupa koji su ga i vinuli u visine, a čelnici Intera su najavili da bi trebao biti prvi golman. Možda je ovo novi početak za posrnulog mladog vratara.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap