Pretraga

Nakon Zagreba i Splita, Istrijani organiziraju učenički prosvjed za klimu

A- A+

Nakon Zagreba i Splita, prosvjedni mimohod zbog klimatskih promjena, organiziraju i učenici Gimnazije Pula. Na poticaj učenice Dore Macuke, koja je članica Socijalne ekologije/Lumena i Eko-škole u spomenutoj školi, Puležani će od 10h podržati će inicijativu učenice Grete Thunberg iz Švedske, koja svaki petak štrajka ispred svoje Vlade tražeći konkretnije akcije za spas klime, a pridružili su joj se i mnogi mladi iz drugih zemalja pa i Hrvatske.

foto: Pixabay

Mimohod će se dakle startati od 10 sati ispred igrališta Gimnazije, odakle će se učenici i ostali zainteresirani, uputiti prema Portarati, Forumu, Areni pa do zgrade Istarske županije, gdje namjeravaju predati županu pismo odraslima odnosno ‘Poruku odraslima (koji odlučuju o našoj sudbini)’.

Izdvojeni članak
Laura Skala

‘Ja sam Laura, imam 17 godina i u petak organiziram prosvjed učenika za klimu u Zagrebu’

– Lumeni su fakultativna nastava socijalne od 1994. na sličan način ukazuje na ekološke probleme pa je nama to već tradicija i zato smo s radošću prihvatili da organiziramo nešto tako odnosno da se priključimo ovoj globalnoj akciji. Krećemo s porukama mladih, koje upravo ispisujemo na kartonima i s otvorenim pismom odraslima. S time idemo na mimohod koji završava ispred zgrade Istarske županije u nadi da će nas tamo dočekati istarski župan, kojem će mladi predati to otvoreno pismo glede toga da odrasli uništavaju njihovu budućnost, koju oni zamišljaju drugačijom od one koja se može dogoditi ako se ne reagira, objašnjava nam neke detalje profesorica etike u Gimnaziji Pula i voditeljica Lumena Teodora Beletić.

Više informacija o prosvjedu u Zagrebu pronađite ovdje, a o prosvjedu u Splitu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap