Pretraga

Napokon i to: Ministrica Blaženka Divjak i Dijana Vican imat će prvo javno sučeljavanje

A- A+

Nacrt akcijskog plana temeljem kojeg se trebala provesti Strategija znanosti, obrazovanja i tehnologije, a koji je donijelo Povjerenstvo na čelu s Dijanom Vican, obilovalo je nepravilnostima i nepodudaranjima sa Strategijom što je srednja.hr svojom analizom dokučila te sporni akcijski plan naposljetku srušila. Novi još nije donesen, a hoće li biti 8. rujna kada je sljedeća sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije, ostaje nam za vidjeti.

izvor: srednja.hr / screenshot: HTV

Izdvojeni članak

Pitate za reformu? Ona nije ovdje, zatočena je u kaosu nepravilnosti i netransparentnosti

Dugoočekivana analiza natječaja za Ekspertnu radnu skupinu procurila je u javnost, na što se ministrica Divjak očitovala izjavom kako analiza formalno nije gotova jer se Povjerenstvo Dijane Vican još nije očitovalo o njoj. Pojednostavimo dio s analizom natječaja – još uvijek nisu izabrani svi članovi ekspertne radne skupine, neki su već podnijeli ostavke, a neki su izabrani, a da pri tome nisu zadovoljili propisane uvjete. Unatoč tomu što su nepravilnosti oko izbora članova ERS-a sada potvrđeni i analizom nadležnog Ministarstva, Dijana Vican se i dalje nije očitovala o tome.

Povrh svega toga, ministrica Divjak je nedavno najavila kako će uputiti u proceduru prijedlog prema kojem će između ostaloga na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije biti ministrica nadležna za znanost i obrazovanje, čime je i izravno i neizravno najavila kako želi smijeniti Vican.

Već se pitate kamo vodi ova priča? Naime, to su samo neka od otvorenih pitanja i sukoba između ministrice Divjak i predsjednice spomenutog Povjerenstva Dijane Vican.

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNA ANALIZA] Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju

Razgovaraju li uopće njih dvije neformalno i o čemu, tek možemo nagađati. No, u ponedjeljak će obje gostovati u emisiji ‘Ima li što novo?’ pa će svoje stavove i pozicije moći izreći javno. Emisiju možete gledati od 20.55. na HTV-u 1.

– Svi gledatelji koje zanima obrazovanje imat će priliku saznati sve novosti iz toga područja. U emisiji ćemo se baviti kurikulskom reformom, strukovnim obrazovanjem, e-obrazovanjem, udžbenicima te drugim temama i pitanjima koja postavljaju učenici, učitelji i roditelji, ističe u najavi emisije urednica i voditeljica emisije Sunčica Findak.

Kao što vidite, voditeljica u najavi ističe kako će emisija pokriti neke veoma široke teme pa se samo možemo nadati da će biti postavljena i neka specifična otvorena pitanja, kojih smo se gore dotaknuli.

Uz navedene dvije gošće, svoje viđenja obrazovnog sustava će u emisji dati i pedagoginja Sanja Glibo, profesor hrvatskoga jezika Ivan Janjić te naš briljatni debatant i filozof, uskoro i brucoš Hrvoje Kožić.

 

 

 

Copy link
Powered by Social Snap