Pretraga

Napravite pauzu od učenja: Ovih pet filmova prebacit će vas u pravo ljetno raspoloženje

A- A+

Uskoro se bliži ljeto, a skoro da nam to svjedoče i vremenske prilike – napokon! Vrućine, sladoled i more: tako nekako zamišljamo idealno ljeto. Još ako se nađe dovoljno vremena za druženje, odmor i spavanje te se uspije izbjeći neki ozbiljniji posao, moglo bi se reći da ste dobili na lutriji. No, tako nekako i izgleda svaki film o ljetu.

foto: Pexels; KoolShooters

Bilo da ste ljubitelj filmova ili serija, velika je vjerojatnost da volite često sjesti pred nekakav ekran i gledati neke nepoznate ljude kako rade neke vama nepoznate stvari. Da, kad se tako prepriča, zvuči kao jedan jako, ali zaista jako čudan hobi. Na svu sreću, gledanje filmova i serija zaista nije toliko čudno…ili?

U svakom slučaju, sve snimke (?) se bave jednom stvari – dočarati stvarnost, bez da zapravo pokažu stvarnost. I onda se često dogodi da to prikazivanje bude toliko daleko od stvarnosti, da ju pogrešno pokaže. I onda mi počinjemo oblikovati svoju stvarnost, po nečemu izmišljenome. Da, ovo ustvari postaje samo sve čudnije i čudnije. Možda da ipak skratimo i pređemo na temu.

Ukratko, danas se bavimo ljetnim filmovima! Kao što postoje božićni filmovi ili oni koje gledamo na Valentinovo, tako postoje i ljetni filmovi. Ima ih naravno mali milijun, a mi smo odlučili izdvojiti tek nekolicinu najboljih!

Izdvojeni članak

Sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima: Najbolji filmovi uz koje ćete ‘isplakati dušu’

Mamma Mia

Je li uopće potrebno objašnjavati zašto se ovo remek djelo našlo na ovom popisu? Osim što je u pitanju mjuzikl (dobra glazba je uvijek veliki plus), radnja je doslovno smještena na grčkom otoku, u ljetnim mjesecima! Pogotovo u vremenima kada je upitno samo to koliko se može i smije putovati, jako je lijepo maštati o tome kako bi izgledalo ljeto u Grčkoj.

Da bi film uspio, ipak je potrebno nešto više od dobre priče i Grčke – potrebni su odlični glumci koji će uspjeti oživjeti likove. Ovdje se u glavnim ulogama nalaze nezaboravljivi Pierce Brosnan, Meryl Streep, Amanda Seyfried, Colin Firth i Stellan Skarsgård. I naravno, Abba ima počasno mjesto.

Call Me By Your Name

Postoji li nešto ljepše negoli zaljubiti se u ljeto? Ustvari, uvijek je lijepo zaljubiti se i osjetiti te leptiriće u trbuhu, kao i ono nešto više prema nekome, ali istina je da je ljeti sve jednostavnije, pa i zaljubljivanje. Stoga ne čudi što se velik broj ljetnih filmova dotiče i toga – romansa. Među najpoznatijim ljetnim romansama je i svakako ona između Elija (Timothée Chalamet) i Olivera (Armie Hammer).

Oliver dođe provesti ljeto u jednom gradiću na sjeveru Italije i ugosti ga obitelj Elija. Nakon dugo vremena, obojica shvate da gaje osjećaje jedan prema drugome. Nađu se u nezgodnoj situaciji, no naposljetku završe skupa (barem privremeno). Osim priče koja će vas zaista dirnuti, film je vizualno predivan, a glazba je savršena.

Prljavi ples

Ako postoji jedan film za koji su svi čuli, onda je to ovaj film. Čak i da ga niste nikada gledali (u što iskreno sumnjamo!), sasvim sigurno znate za onu scenu, onu scenu u kojoj se napokon dogodi dugoiščekivani ples, sa skokom i s hvatanjem. E sad kad znate da je riječ o ovom filmu, vrijeme je za (ponovno) pogledati ga.

U glavnim ulogama se nalaze Jennifer Grey i Patrick Swayze i naravno, glume par čija je ljubav zabranjena. Ona je došla provesti ljeto sa svojom obitelji u odmaralište, a on radi kao instruktor plesa. I ne, nije to bila ljubav na prvi pogled – no, zbog toga je cijela stvar samo još napetija. Čak i da nije ljetno vrijeme, isplati se pogledati ovaj film.

Plava laguna

Još jedan od ljetnih klasika je i ovaj film – mada vi vjerojatno ne biste voljeli završiti na pustom otoku, bez hrane i vode. Bez brige, neće vam se to dogoditi nakon gledanja ovog filma (valjda), već ćete se vjerojatno zaželjeti malo mora, ljubavi i avanture. Ne tolike avanture, ali malo da.

Inače, riječ je o jednom vrlo kontroverznom filmu, zato što je Brooke Shields, koja je tumačila glavnu ulogu, u trenutku snimanja imala tek 14 godina. Ako ste gledali film, jasno vam je zašto je to problematično: ima dosta golišavih scena. Upitno je bi li se takav film uspio snimiti danas, ali to ne mijenja činjenicu da je riječ o jednom odličnom filmu.

High School Musical 2

Ako do sad još niste pogledali serijal filmova High School Musical, apsolutno je vrijeme za pogledati ih sva tri – jedan za drugim bingewatchajući. I onda nakon toga, trebate ponovno pogledati drugi dio kako biste upili sve detalje. Prvi i treći dio se bave našim srednjoškolcima u vrijeme nastave, a drugi dio ih prati u ljetne dane.

Teško je reći što je dobro u ovom filmu zato što je sve apsolutno grozno. Toliko je grozno, da je na neku foru, riječ o jednom od najboljih filmova ikada. Same boje filma, radnja, pa čak i pjesme. Također je bitno napomenuti i da se u filmu pojavljuju zvijezde iz preostalih Disney filmova i serija, pa i Miley Cyrus!

Napravite pauzu od učenja: Ovih pet filmova prebacit će vas u pravo ljetno raspoloženje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap