Pretraga

‘Naša učiteljica to tako ne radi’: 12 stvari koje se dogode kad na nastavi imate zamjenu

A- A+

Kad se vaša učiteljica razboli, ode na rodiljni dopust ili izostane iz nekog drugog razloga, vjerojatno ćete dobiti zamjenu. Zamjenske učiteljice su divne jer obično nisu stroge kao naše uobičajene profesorice, ali nam ih je nekad i žao jer završe kao meta psina cijelog razreda koji se odjednom osjeća hrabro. Ovo je 12 stvari koje se najčešće dogode kad imate učiteljicu na zamjeni.

nastavnica

Foto: D. Kovačević, srednja.hr

Kad u razred dođe zamjenska učiteljica, svi znaju da počinje zabava. Gradivo koje ona predaje neće nitko shvatiti ozbiljno, domaća zadaća se neće napisati, ali psine koje tada mogu raditi će svi ozbiljno shvatiti. To, naravno, vrijedi samo ako vam na zamjenu dođe nepoznata i neiskusna profesorica. Ovo su stvari koje se najčešće događaju kada na nastavu stigne zamjena.

1. Oni najnestašniji postanu gotovo nemogući

Dežurni razredni šaljivci i ‘klaunovi’ su neumorni i inače, a kad se u razredu pojavi zamjena, kreće natjecanje za najveću razrednu ludu. Onaj tko osvoji prvo mjesto neće dobiti pehar, ali hoće ukor pred isključenje i ekskluzivni razgovor s pedagoginjom. I poziv roditelja u školu da svi zajedno proslave što je učiteljici na zamjeni izmaknuo stolicu ili ugurao žvaku u kvaku na vratima.

2. Nema domaće zadaće

Kada predaju zamjene nema domaće zadaće. Zapravo, profesorica na zamjeni će zadaću sigurno zadati, ali većina razreda je neće napisati. Zašto trošiti dragocjeno slobodno vrijeme kojeg ionako imamo premalo na pisanje zadaće, kad umjesto toga možemo spavati, skrolati po TikToku ili prošetati psa. Profesorica na zamjeni sigurno nije zlopamtilo i neće nam zamjeriti ako ju ne napišemo.

Izdvojeni članak

Bez njih ne bismo preživjeli: Stvari bez kojih ne izlazimo iz kuće

3. Dvaput ćemo slušati isto gradivo

Onu lekcija o sumporovim spojevima koju je predavala naša profesorica prije nego što je otišla na bolovanje ćemo slušati još jednom od profesorice na zamjeni. Iako joj je naša profesorica ostavila bilješke, mi ćemo ju uvjeravati kako zapravo nismo obradili sumporove spojeve. I ušutkat ćemo razrednog štrebera ako pokuša ‘ocinkati’ i reći kako smo to već radili. Ako ništa drugo, svi ćemo tu lekciju znati malo bolje.

4. Svi zamijene imena

Petar postane David, David postane Luka, a Luka postane Ivan. Zašto se ne malo poigrati kad učiteljica na zamjeni ionako ne zna naša imena? Cijeli razred će umirati od smijeha dok se David predstavlja kao Luka, tako da ćemo iako brzo biti ‘provaljeni’, ali svejedno će biti urnebesno. Još je smješnije kad netko zaboravi kako se lažno predstavljao ili se kod prozivanja automatski javi dvaput, za sebe i još jednog učenika. Niste razredni klaun ako barem jednom niste zamijenili imena. Žao nam je, takva su pravila.

Izdvojeni članak
dvorana predavanje učionica

Nije ni studentima lako: 26 stvari koje možete raditi na dosadnom predavanju

5. Markiranje je uobičajena stvar

Markiranje sada mogu isprobati i oni manje hrabri. U razredu nas ima gotovo 30, a zamjenska učiteljica neće primijetiti da nas nekoliko nedostaje. Naravno, isto razmišlja pola razreda, pa će se manjak učenika itekako primijetiti. Nekim zamjenama se neće dati gnjaviti s izostancima, ali neke će krenuti s prozivanjem.

6. Jedan učenik se javlja za troje drugih

Onima koji ostanu u razredu dok vi markirate trebate podići spomenik. Ili barem kupiti čokoladu. Jer će jedan od njih ‘pokrivati’ još najmanje dvije osobe. Oni iskusniji će malo promijeniti glas, tako da je teže primijetiti da se javljaju nekoliko puta. Pravi znalci će znati kako je najbolje javljati se za osobe koje nisu preblizu u dnevniku i da javljanje za druge najbolje pali ako sjedite negdje u sredini gdje baš niste uočljivi.

7. Nečije prezime će biti krivo izgovoreno

Nije lako biti učiteljica na zamjeni i odjednom pred sobom imati dvadesetak novih imena i prezimena. Neka od njih će vjerojatno poprimiti novi oblik. To se može dogoditi ne samo onima s dugačkim, kompliciranim i stranim prezimenima, nego i onima s vrlo uobičajenim prezimenima. Kovačević tako postane Kovačić, Šimunović postane Šimunić, Lukas postane Luksa. Neke od ovih verzija postat će nadimci i u razredu se zadržati duže od učiteljice na zamjeni.

Izdvojeni članak
osoba spava u krevetu

Tri stvari koje redovno odgađamo, a da ih jednostavno napravimo život bi nam bio nemjerljivo bolji

9. Vjerojatno će se gledati video

Ako vam škola ne uspije osigurati zamjenu iz istog predmeta, vjerojatno će vas čuvati neka profesorica koja vam uopće ne predaje i gledat ćete video. Netko u razredu tko je vičniji tehnologiji će morati pokrenuti VLC Player i namjestiti titlove. I vrijeme je za 45 minuta onog francuskog crtića o ljudskom tijelu, dokumentarca o Vukovaru ili filma Gospoda Glembajevi. Barem će zamjenska učiteljica uživati u tišini.

10. Pedagoginja će vas posjetiti

Pedagoginja je česta gošća u našem razredu, ali kad dolazi zamjena posjećuje nas i preventivno. Čisto da nas podsjeti da školska pravila vrijede čak i kad nam predaje netko koga ne poznajemo. Razredni klaunovi će završiti kod nje u uredu nakon sata ako budu osobito nestašni.

Izdvojeni članak

8 stvari koje ti je mama sigurno rekla za vrijeme ispitnih rokova

11. ‘Naša učiteljica to tako ne radi’

Cijeli sat ćemo cviliti i gunđati kako naša učiteljica sve radi drugačije. Zadaje nam lakšu zadaću, ne proziva nas pred ploču, ne moramo ju pitati da izađemo do toaleta…naravno, ne govorimo istinu, ali nastojimo u našoj zamjeni izazvati osjećaj krivnje.

12. Jedan dodatni sat matematike nam ne gine

Naša profesorica iz matematike se ionako žali kako imamo premalo sati matematike pa koristi svaku priliku da ‘uleti’ kad nam treba zamjena. U tom slučaju možete zaboraviti sve ovo gore. Nema markiranja i zabave sa zamjenom imena, ali ima jedan dodatni sat složenih nejednadžbi. I dodatna domaća zadaća. Te zamjene su ponekad baš bezvezni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

nastavnica
Share via
Copy link
Powered by Social Snap